2014. május 5., hétfő

Túra a Meleg-mányi-, és a Nagy-mély-völgyben, plusz egy kis ráadás

  Tavaly május elsején bánáti bazsarózsáztam, idén az már meg volt, de volt pár órám ezért hajnalban újabb kosborfaj keresésbe kezdtem. Autóval kimentem a Lapis-Árpádtető közti Keresztkunyhóig, majd innen indulva tettem egy kört a Meleg-mányi és a Nagy-mély-völgyben. 
Meleg-mányi mésztufa lépcsők
Előző napi esőzés miatt kissé féltem, hogy mi lesz a völgyekben, de gondoltam ha más nem gatyaféken lecsúszom. Víz volt bőven és sár is, de szerencsére és az új Hoka cipőmnek hála esés nélkül megúsztam a futást. 
Meleg-mányi vízesés
Az említett kosbort nagyon könnyen megtaláltam, a meleg-mányi mésztufalépcsők után az ösvény mentén több tő virított. A barnás színű madárfészek kosbor vagy csak röviden madárfészek idén már a hetedik orchideafaj, amit sikerült lencsevégre kapnom. 
Madárfészek (Neottia nidus-avis)
Madárfészek kosbor
Az Ágnes vízesésnél is sokat időztem, állvány híján egy babzsákot viszek magammal, amire lerakom a gépet, ha hosszabb záridővel szeretnék fényképezni. Futás közben nehéz lenne egy állványt cipelni a kezemben.
Ágnes-vízesés
Ágnes-vízesés
Szagos mügébe lépten-nyomon belebotlottam, de olasz mügét nem sikerült találnom, sebaj majd legközelebb.
Szagos mügék
Kimentem egészen a mánfai Kűlyikig, megnéztem a halastavakat, majd elindultam visszafelé. Legutoljára mikor erre jártam, épp virágzott az Acsalapu, mostanra már csak a hatalmas lapulevelek maradtak meg. 
Mánfai Kőlyuk barlang bejárata
A barlang előtti sziklák oldalában a mohák között gímpáfrányokat figyeltem meg. A szurdokok, patakvölgyek élénk, fényes levelű páfránya hazánkban védett, eszmei értéke 2000 Ft.
Gímpáfrány (
Pár hónappal ezelőtt lezárták a Nagy.mély-völgy egy szakaszát, mert egy fa rádűlt a szurdok oldalába épitett fahídra. Mostanra járhatóvá tették az utat, de a híd javítása még várat magára. 
Nagy-mély-völgyi híd
Nagy-mély-völgy
Nagy-mély-völgyi vízesések
A Kánya-forrás felé mentem a piros jelzést követve vissza az autóhoz. 
Kánya-forrás
A 10 kilométeres kör után hazafelé ment még ránéztem a szarvas bangókra és milyen jól tettem, hogy megnéztem őket. Így már a nyolcadik orchideám is meglett idén. Nagyon rég vártam erre a pillanatra. Pár tő volt csupán, de azokra nagyon kellett vigyáznom, nehogy letapossam őket. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
Szarvas bangó
Szarvas bangó
Szarvas bangó