Melyik Petzl fejlámpát válaszd?

  Korábban bányászlámpával, karbidlámpával kutatták a barlangokat, majd 90-es évektől - mikor megjelentek az első hazai túraboltok - kezdtek elterjedni az elemes fejlámpák. Kezdetben a lapos elemes Zoom, majd Duo és 2000-től jöttek a ceruza elemes, ledes lámpák. Sok barlangban betiltották a karbidot, mert kormolt, mostanra pedig a forradalmian fejlődő ledes lámpák teljesen kiszorították a hagyományos világítótesteket. A barlangászok, mellett a hegymászók, túrázók, kempingezők és mára már a terepfutók is széles körben használják a fejlámpát. A francia Petzl márka hazánkban egybeforrt a fejlámpa fogalmával. A termékeik lefedik az összes outdoor sport igényeit. De nézzük 2019-ben miből válogathatunk.
Petzl 2019


  Mielőtt azonban rátérnénk a termékekre fussuk át nagy vonalakban, hogy a National Geographic expedíciókból és a túraboltok polcairól ismert márka rövid történetét.

Történelem

1973: Elkészül az első Petzl fejlámpa.
1981: Az első Petzl Zoom halogén fejlámpa piacra dobása. Lapos elemmel működött és fókuszálható volt a fénye. 
1987: Petzl Micro az első kompakt fejlámpája a márkának. 
1994: Az első vízálló fejlámpájuk a DUO volt, melyet kifejezetten barlangászok számára terveztek. A mai napig lehet kapni Duo-t. 
1997: Különleges formájú Petzl Saxo, melyet kézi lámpaként is lehetett használni. Volt vízálló változata is.
2000: Forradalmi ledes lámpa a Tikka megalkotása, később jött a zsinóros változata a Zipka.
Petzl Tikka-Zipka 2000-2012 (Forrás: From the deep: the Petzl adventure)
2008 Tikka2 és az Ultra fejlámpa megjelenése. Az Ultra kifejezetten terepfutók számára készült, akkoriban brutális fényerővel (360 lumen) és brutális árral került az outdoor boltok polcaira.
2010: Pixa az első ipari környezetre gyártott lámpa.
2011: Core aksi megjelenése.
2012: Nao fejlámpa reaktív funkciókkal. Kilian Jornet szponzoráció kezdete.
2017: Megjelennek az Actik fejlámpák.




Fejlámpa típusok

A gyártó négy kategóriába, családba rendezte a fejlámpáit, aszerint, hogy milyen felhasználásra ajánlja. Vannak átfedések egyes kategóriák közt, de ezt lentebb úgyis látni fogjátok.

Classic: Könnyen kezelhető, kompakt fejlámpák. Leginkább közeli világítást biztosítanak. Olvasásra, barkácsoláshoz, kempingezéshez és túrákra ajánlom ezeket a fejlámpákat.
Classic fejlámpák (Forrás: www.petzl.com)
- e+LITE: Ultra kompakt vészlámpa, amely mindössze 26 gramm, emellett ami miatt minden barlangász és hegymászó táskájában lapul, hogy a gyártó garanciát vállal rá, hogy 10 év tárolás után is számíthatunk rá ha bajba keveredünk.

- TIKKID: Kifejezetten gyerekeknek (3 év felettieknek) szánt fejlámpa. Fluoreszkáló lámpatest és fejpánt, egyszerű használat és automatikus kikapcsolás 1 óra után, ha véletlen bekapcsolva felejtődne. :) Kislányos és kisfiús színben is megvásárolható.

- TIKKINA: A legkisebb fényerejű, tudású, de 2018-től már 150 lumen a teljesítménye. Ami azért már sok mindenre elég.

- TIKKA: 200 lumen fényerő, hosszú üzemidő, piros fény és fluoreszkáló gyűrű a Led körül, hogy sötétben is megtaláljuk a sátorban.


- ZIPKA: Ultra könnyű drótos fejlámpa a Tikka funkcióival. Én nem annyira szeretem, de súlya, mérete és tudása miatt sokan másként gondolják.

Active: Non-stop teljesítmény, kompakt méret és sokoldalú felhasználás. Túrázás, hegymászás, éjszakai futás és bringázás közben is számíthatsz ezekre a lámpákra.

Active fejlámpák (Forrás: www.petzl.com)
- BINDI: Talán ő egy kicsit kilóg ebből a kategóriából, mert szerintem a 200 lumen fényerő nagyon jó, de ekkor csak 2 óra az üzemidő. 100 lumennél 3 óra és az 50 óránál már csak 5 lumen, ami például futáshoz már nagyon kevés. Rövid éjszakai futásra, városi futáshoz (oda mondjuk én nem használok fejlámpát) ajánlom, ajánlja a gyártó. Nagyon jó a beépített USB-ről tölthető aksi és az ultra kompakt súly.


- ACTIK: Mindent tud, amit egy modern fejlámpának tudnia kell (300 lumen, piros fény jó üzemidő, reflektív fejpánt, vészjelző síp ...).

- ACTIK CORE: Az Actik nagy testvére, mindent tud, amit az öcsi, csak 350 lumen fényerővel rendelkezik és kiszedhető 1250 mAh-s aksit kapott. Nagyon jó vétel, ha aksis lámpát akarsz, nem horror áron.


- MYO: Boost-al együtt 10 féle üzemmód, hogy minden körülményben megtaláld a legjobb fényerőt vagy üzemidőt. Boost-ban 370 lumen, de ezt csak amíg nyomva tartod a gombot, addig tudja. Turistajelzés keresésre ideális. Klasszikus felépítés,mert a lámpatest és az elemtartó külön van.

Performance: Nagy teljesítmény és intelligens technika. Fényérzékelő szenzoroknak köszönhetően automatikusan a körülményekhez igazítja a fényerőt a lámpánk. MyPetzl Light telefonos alkalmazással a Reactik+ és a Nao+ lámpák teljesen személyre szabhatók. Ideális választás azon terepfutóknak, bringásoknak, hegymászóknak ... akik nem ismernek határokat.
Performance fejlámpák (Forrás: www.petzl.com)
- REACTIK és REACTIK +: Kompakt méret, fényérzékelő szenzor, 1800 mAh-s aksi ... A +-os verzió még nagyobb fényerejű és a telefonos app segítségével a saját felhasználási szokásaidhoz állíthatod be.

- NAO +: Hatalmas fényerő, bitang 3100 mAh-s aksi, minden outdoor sportoló álma. 320 lumennel 15 óra üzemidő! Reaktív technológiája segítségével automatikusan alkalmazkodik a terepi fényviszonyokhoz. Az appal tudjuk leginkább saját szemünk igényeihez igazítani.



Specialized: Speciális fejlámpák, kifejezetten barlangászoknak, vadászoknak, horgászoknak, tájfutóknak és kerékpározóknak kifejlesztve.

Specialized fejlámpák 1. (Forrás: www.petzl.com)

- TACTIKKA: Kompakt fejlámpa, ideális vadászoknak, horgászoknak. A fehér fény, mellett pirosan is világit, melyet a vadak cserkelésekor is használhatunk.

- TACTIKKA +: Ugyanaz mint a Tactikka, csak nagyobb (250 lumen) a fényereje. Fekete és a terepszínű fejpánt mellett ez sivatagi környezethez alkalmazkodó színben is rendelhető.

- TACTIKKA +RGB: Ugyanaz tudja, mint az előzőek, viszont ez még zöld és kék színben is tud világítani.

Specialized fejlámpák 2. (Forrás: www.petzl.com)
- DUO S: Barlangász fejlámpa, brutális fényerővel (Boostban 1100 lumen) és húzós árral (146 990.-). A Petzl többi fejlámpája cseppálló, azaz esőben még használható, ez viszont alkalmazkodva a barlangi körülményekhez 1 méterig vízálló. Tölthető 3100 mAh-s aksi, FACE2FACE funkció ... és további extra funkciók.

- DUO Z2: Kisebb teljesítményű, aksi nélküli barlangász fejlámpa. A DUO S legtöbb funkcióját azonban ő is megkapta, jóval barátságosabb árban (79 990.-).

Végül próbálok pár szempont alapján ajánlani nektek egy-egy lámpát. Hozzáteszem ez nem a legkönnyebb, mert nem mondhatom mindenkinek, hogy vegye meg a legnagyobb fényerejű/üzemidejű és egyben legdrágább lámpát. De remélem tudtam segíteni sokatoknak.

Fényerő

  1 lumen körülbelül egy gyertya fényerejének felel meg. Nem mindig a legnagyobb a legjobb. A sok lumen több energiát fogyaszt, ezért egy hosszabb, egész éjszakás túrán már gondjaink is lehetnek emiatt. A legtöbb lámpának bizonyos keretek közt szabályozható a fényereje (több fokozatban világit), de érdemes a felhasználási szokásainkhoz választani fejlámpát. Például olvasáshoz, kempingezéshez nem kell 300+ lumen. Oda bőven elég a Tikkina (150 lumen).

Hatótáv

  Korábban mindenki erre volt kíváncsi, de mióta elterjedtek a ledes lámpák már kevésbé fontos ez a szempont. A régi halogén izzók fókuszálhatóak voltak. Kis pontban távolra világítottak és ahogy tekertük úgy nőtt a bevilágított tér és csökkent a táv. A ledesek elejében szórták a fényt, emiatt csak kis távolságot tudtak bevilágítani. Mostanra viszont annyit fejlődött technika, hogy mindkét funkciót tudják a ledek. Nem úgy, mint a régiek, hanem annál sokkal jobban és hatékonyabban.

Üzemidő

  Szerintem a legfontosabb szempont. Itt is nagy volt a fejlődés az elmúlt években. A CORE aksikat egységesítette a gyártó, a Tikkina, a Tikka, a Zipka, a Tactikka, az Actik és variánsai, azaz a termékpaletta nagy része egyfajta aksival használható. Hozzáteszem 3 db újratölthető 900 mAh-s AAA ceruza aksi, többet bír, mint egy 1250 mAh-s CORE aksi. Mondjuk tölteni könnyebb és az esetek 95%-ban az akkumulátorral is bőven tudjuk használni a lámpákat. Tartalék elemek meg mindig kellenek.


Összegzés és ajánlás

  3 év tényleges gyári garancia, több évtizedes fejlesztés és tapasztalat, ami a francia gyártó termékei mellett szól. Ha megbízható fejlámpát keresel, akkor ezek közt biztos megtalálod a hozzád leginkább illőt.
  • Utazás, sátrazás: Tikkana 150 lumen fényereje és 60 óra üzemideje teljesen jó a legtöbb felhasználó számára.
  • Túrázás: Szerintem egy Tikka bőven elég erre a célra, de ha kell az extra fényerő és az aksi, akkor válaszd az Actik Core-t. 
  • Hegymászás: Actik Core és tartalékba egy e+Lite legyen a First Aid Kit-edben.
  • Futás: Megint csak Actik Core, nem éri meg az Actik, mert ha hozzáveszed az aksit, akkor már drágábbra jön ki és kisebb a fényereje is. Jó elképzelés a Bindi, de még várnék vele pár évet, amikorra kiforr. Ha nem számít a pénz, akkor Nao+. :)
  • Barlangászat: A legtöbb barlangász nagyon árérzékeny, ezért hazai piacon a 150 000 körüli Duo S-nek szerintem kicsi a piaca. A Duo Z2, talán jobb választás, de még itt is inkább el tudom képzelni az Actik Core-t. Ja és az e+Lite kötelező.
  • Vadászat, horgászás: Bármelyik Tactikka jó.
A lenti táblázatba összegyűjtöttem a Petzl fejlámpák adatait, hogy össze tudjátok hasonlítani. Sajnos nem fért ki teljes méretben az oldalra, ezért ha kicsit elhozzátok az oszlopokat, akkor látjátok pl a listaárakat.


Így készülnek a Petzl fejlámpák.

A leírásba nem kerültek bele az ipari felhasználásra gyártott fejlámpák. Minden információt a forrásban megjelölt gyártói honlapról gyűjtöttem, az esetleges elgépelésért, elírásért felelősséget nem vállalok. Ha hibát találtok küldjétek el nekem és javítom.  
Köszönöm, hogy végig olvastál, ha tetszett oszd meg másokkal is!
Forrás: www.petzl.com
Booking.com