UTMB azaz fussuk körbe Nyugat Európa legmagasabb pontját

  A hétvégén volt európai, de talán a világ egyik leghíresebb terepfutó versenye az UTMB, azaz Ultra Trail du Mont Blanc. A fő verseny az UTMB, de emellett még három futamot inditanak el. 
  Az egyik a CCC, ez igazából a három C betűs várost fűzi fel Courmayeurből Olaszországból indul északnak, a következő C betűs település Svájcban Champex a cél pedig Chamonix Franciaországban. A táv 98 km és ezalatt 5600 méter pozitív szintkülönbséget kell legyűrni 26 óra szintidő alatt. 



Az 1906 indulónak előre kellett kvalifikálnia magát a verseny előtti kvalifikációs terepfutó versenyeken. A győztes francia futó 10 óra 13 perc alatt teljesítette a távot, míg a legvége pont a színt idő alatt futotta le. 1592-en értek célba. A többi versenyző a táv közbeni szintidőket nem tudta teljesíteni, ezért nem engedték tovább futni. Erre a távra 9 magyar nevezett, ebből a legjobb eredménnyel 12 és fél óra alatt Pepp Csaba 26.-ként ért célba, egy versenyzőnknek nem sikerült teljesíteni a távot.
  A másik verseny a TDS, ez ugyancsak Courmayeur-ból indul és Chamonix-ba érkezik, csak az ellenkező irányba kerüli a hegyet. 110 km és 7100 méter szintkülönbség.


Ezt a távot is egy "hazai" futó nyerte 12 óra 52 perc alatt. Erre a távra 1181 versenyző nevezett, ebből 780-an teljesítették. 4 magyar indulóból mindenki célba ért, a leggyorsabban Tóth-Varga Judit(női mezőnyben harmadikként ért célba) és Medgyessy Gergely, kicsit több mint 24 óra alatt.
  Idén először rendeztek egy csapat futást is PTL néven, amin 300 kilométert és 25000 szintet kellett teljesíteni 138 óra alatt 2 vagy 3 futónak.


Erről a versenyről sajnos nincsenek pontos infóim, mert a nemzetközi oldalon nem leltem, de magyar csapat nem nevezett tudtommal. 
A fő szám az UTMB, ami 166 kilométer és 9500 méter színt. A 2369 indulóból 1133-an értek szintidőn belül a célba. Az alábbi útvonalon kerülték meg a masszívumot.


Itt pedig a hullámvasúti nézet.


Tavaly az időjárás keresztül húzta a szervezők számításait, ezért le kellett állítani a versenyt a viharos időjárás miatt, utakat vitt el a sár és nagyon sérülés veszélyes volt a pálya. Idén is később rajtolt a mezőny, de most nem volt nagyobb gond a tereppel. A győztes idén is, mint 2009-ben és 2008-ban a spanyol kiválósága Kilian  Jornet lett. 20 óra 32 perces idejével 20 percet javított saját maga 2008-as rekordjához képest. A dobogóra egy spanyol és egy francia állhatott még fel. Negyedik helyen futott be a célba kis hazánk fia Németh Csaba, kategóriáját megnyerve. Korábban is állandó résztvevője volt a versenynek, egyszer a dobogó második fokára is felállhatott. 22 és fél óra alatt teljesítette a távot. A tizenkét magyar indulóból idén négyen teljesítették a távot színt időn belül. Itt egy kis összeállítás a magyar indulok eredményeiről. Innen gratulálok minden résztvevőnek!
Ezen linkben találtok egy videót Csabi célba érkezéséről, felemelő érzés látni ilyen sportsikereket!
További érdekes beszámolók és linkek a témában:
http://www.ultratrailmb.com/
http://www.mozgasvilag.hu/hir/futva_europa_csucsa_korul_utmb_2009
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=93558315&t=9186500
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9186500

Megjegyzések

Booking.com