10 kihagyhatatlan pécsi látnivaló

  Nem vagyok tűke pécsi, de már több mint tíz éve élek a városban és büszkén állíthatom, hogy Magyarország egyik, hanem a legszebb városa Pécs! Összeszedtem tíz általam leginkább ajánlott úti célt a városban. Ha valaki erre jár Dél-Dunántúlon és csak rövid ideje van, akkor ezeket a helyeket mindenképpen keresse fel! A pécsi látnivalók nagy része közvetlen a belvárosban található, ezek gyalogosan is könnyen megközelíthetőek. A Tettye, Havihegy, Zsolnay-negyed hármas még a városhatáron belül van, míg a Tv-toronyhoz egészen a Misina-tetőig kell autóznunk. Sokan sokféleképpen nevezik a várost, "Balkán kapuja", "Mediterrán város" ..., ami biztos, hogy sokféle nép él vagy élt a városban és mind-mind itt hagyta számunkra az emlékeit. Kezdve a rómaiaktól, a törökökön át a horvátokig. 1800-as évek közepe óta itt készülnek a világhírű Zsolnay porcelánok, 2000-ben az UNESCO beválogatta a belváros alatti ókeresztény sírkamrákat a világörökségek listájára. Sorolhatnám még a nevezetességek és látnivalók tömkelegét, de nézzük mi az a tíz, ami bekerült a listába:
 1. Széchenyi-tér és a Gázi Kászim pasa dzsámija: A város főtere és annak központi látványossága a török korból ránk maradt dzsámi. 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban EKF) programsorozatra teljesen átépített tér belváros szíve, innen indulhatunk az alábbi nevezetességek felkeresésére!
  Zsolnay-kút oroszlánjától a Széchenyi-tér

  Széchenyi-tér
    
  Mediterrán Pécs

  Gázi Kászim pasa dzsámija éjjel
 2. Lakatfal: A Janus Pannonius utcában találjuk a Szerelmesek lakatjait. A mendemonda szerint 1971 óta gyűlnek itt a lakatok. A legelső kerítés annyira betelt, hogy a mellette lévő másikra is elkezdték felrakni a lakatokat. Majd 2010-ben az elsőt átépítetek, ami után 2013-ra ujabb ezuttal különálló szoborként funkcionálót hoztak létre a Sétatér sarkában. Óda még fér bőven!
  Régi lakatfal a Janus Pannonius utcában

  Felújított lakatfal a Janus Pannonius utcában
    
  Legújabb lakatfal a Sétatéren
 3. Székesegyház: Pontosabban Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, de nevezik vártemplomnak, vagy bazilikának is. A neoromán stílusban épült székesegyház 1990-ben II. János Pál pápa látogatásakor "basilica minor" rangot kapott (hazánkban 17 ilyen templom található). Az előtte elterülő tér koncertek, vásárok kedvelt helyszíne.
  Pécsi székesegyház

  Pécsi székesegyház
 4. Cella Septichora: A 2000 óta világörökségi védettséget élvező Ókeresztény sírkamrák bemutatóhelye. A látogató központon kívül az Ókeresztény Mauzóleum tekinthető még meg a Szent István tér sarkában, valamint az Apáca utcai síremlékek. Pontosabb információ a honlapjukon.
  Cella Septichora
  Az üveg alatt találhatóak az ókeresztény sírkamrák

 5. Barbakán és a Nyugati várfalsétány:Az Esze Tamás utca és a Szent István tér felől is megközelíthető területet kilátása és hangulata végett érdemes felkeresni. A várfal tetejéről alattunk terül el a város és felettünk a Mecsekoldal. A kert hűs fái alatti padokon pihenhetünk vagy akár piknikezhetünk is. A belvárost körülölelő várfal egyetlen megmaradt bástyája is megér egy rövid sétát. A tetejére felkapaszkodva ugyancsak szép a város!
  Barbakán
    
  Kilátás a várfalról
 6. Kálvária-domb: A belvárostól északra elterülő dombon található Kálvária csak bizonyos napokon látogatható, de ennek ellenére érdemes más napokon is felkeresni. Az igazán hangulatos sétány és a Nyolc Boldogság kilátóterasz miatt.
  Pécsi Kálvária

  Nyolc boldogság terasza a Kálvária dombon
 7. Zsolnay Kulturális Negyed: A 2010-es EKF projekt legnagyobb volumenű beruházása volt. A ma is termelő Zsolnay porcelán manufaktúra gyárépületei lettek átalakítva koncert termekké, múzeumokká, bábszínházzá ... Minden évben fesztiválok várják az ide látogatókat! Infók a  www.zsolnaynegyed.hu/ weboldalon.
  Bóbita bábszínház
      
  Zsolnay-negyed

  Éjszaka a Zsolnay-negyedben
 8. Tettye tér: Különös mikroklímájú hely rengeteg látnivalóval. Pintérkert, Tettyei mésztufa barlang, romok, kilátók ... Gyerekeknek játszótér, felnőtteknek Tűke borház, Tettye étterem, Semiramis kávézó!
  Tettye tér a magasból
       
  Hajnal a Tettye és a Havihegy felett

  Tettye téri kilátás
 9. Havihegyi sétány: Az EKF évére megújuló és az autós forgalom elől elzárt gyalogos sétány! A fehérre meszelt Havihegyi kápolna szinte az egész városból jól látható. Alattunk a város, távolban a Villányi-hegység, de szép időben még a horvátországi Papuk is látszódik innen.
  Havihegyi sétány
  Kilátás a városra
  Havihegyi sétány
 10. Tv-torony: Hazánk legmagasabb épülete! 197 méter magas a Misina-tetőn magasodó adótorony. A 72 méter magas étterem felett 80 méter magasságban van a kilátó szintje! Lélegzetelállító panoráma van innen, tiszta időben egész Dél-Dunántúl belátható! Badacsonytól a Bajáig, a Tolna megyei Úzdi Tv-toronytól a Papukig!
  Tv-torony a városból
  Pécsi Tv-torony
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek támogasd a blogom azzal, hogy a következő utazásod alkalmával a fenti keresőn keresztül foglalod a szállásod. Semmivel nem fizetsz többet, viszont én kapok egy kis jutalékot. Köszönöm.
 
Booking.com