10 kihagyhatatlan pécsi látnivaló

  Nem vagyok tűke pécsi, de már több mint tíz éve élek a városban és büszkén állíthatom, hogy Magyarország egyik, hanem a legszebb városa Pécs! Összeszedtem tíz általam leginkább ajánlott úti célt a városban. Ha valaki erre jár Dél-Dunántúlon és csak rövid ideje van, akkor ezeket a helyeket mindenképpen keresse fel! A pécsi látnivalók nagy része közvetlen a belvárosban található, ezek gyalogosan is könnyen megközelíthetőek. A Tettye, Havihegy, Zsolnay-negyed hármas még a városhatáron belül van, míg a Tv-toronyhoz egészen a Misina-tetőig kell autóznunk. Sokan sokféleképpen nevezik a várost, "Balkán kapuja", "Mediterrán város" ..., ami biztos, hogy sokféle nép él vagy élt a városban és mind-mind itt hagyta számunkra az emlékeit. Kezdve a rómaiaktól, a törökökön át a horvátokig. 1800-as évek közepe óta itt készülnek a világhírű Zsolnay porcelánok, 2000-ben az UNESCO beválogatta a belváros alatti ókeresztény sírkamrákat a világörökségek listájára. Sorolhatnám még a nevezetességek és látnivalók tömkelegét, de nézzük mi az a tíz, ami bekerült a listába:
  1. Széchenyi-tér és a Gázi Kászim pasa dzsámija: A város főtere és annak központi látványossága a török korból ránk maradt dzsámi. 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban EKF) programsorozatra teljesen átépített tér belváros szíve, innen indulhatunk az alábbi nevezetességek felkeresésére!
    Zsolnay-kút oroszlánjától a Széchenyi-tér

    Széchenyi-tér
      
    Mediterrán Pécs

    Gázi Kászim pasa dzsámija éjjel
  2. Lakatfal: A Janus Pannonius utcában találjuk a Szerelmesek lakatjait. A mendemonda szerint 1971 óta gyűlnek itt a lakatok. A legelső kerítés annyira betelt, hogy a mellette lévő másikra is elkezdték felrakni a lakatokat. Majd 2010-ben az elsőt átépítetek, ami után 2013-ra ujabb ezuttal különálló szoborként funkcionálót hoztak létre a Sétatér sarkában. Óda még fér bőven!
    Régi lakatfal a Janus Pannonius utcában

    Felújított lakatfal a Janus Pannonius utcában
      
    Legújabb lakatfal a Sétatéren
  3. Székesegyház: Pontosabban Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, de nevezik vártemplomnak, vagy bazilikának is. A neoromán stílusban épült székesegyház 1990-ben II. János Pál pápa látogatásakor "basilica minor" rangot kapott (hazánkban 17 ilyen templom található). Az előtte elterülő tér koncertek, vásárok kedvelt helyszíne.
    Pécsi székesegyház

    Pécsi székesegyház
  4. Cella Septichora: A 2000 óta világörökségi védettséget élvező Ókeresztény sírkamrák bemutatóhelye. A látogató központon kívül az Ókeresztény Mauzóleum tekinthető még meg a Szent István tér sarkában, valamint az Apáca utcai síremlékek. Pontosabb információ a honlapjukon.
    Cella Septichora
    Az üveg alatt találhatóak az ókeresztény sírkamrák

  5. Barbakán és a Nyugati várfalsétány:Az Esze Tamás utca és a Szent István tér felől is megközelíthető területet kilátása és hangulata végett érdemes felkeresni. A várfal tetejéről alattunk terül el a város és felettünk a Mecsekoldal. A kert hűs fái alatti padokon pihenhetünk vagy akár piknikezhetünk is. A belvárost körülölelő várfal egyetlen megmaradt bástyája is megér egy rövid sétát. A tetejére felkapaszkodva ugyancsak szép a város!
    Barbakán
      
    Kilátás a várfalról
  6. Kálvária-domb: A belvárostól északra elterülő dombon található Kálvária csak bizonyos napokon látogatható, de ennek ellenére érdemes más napokon is felkeresni. Az igazán hangulatos sétány és a Nyolc Boldogság kilátóterasz miatt.
    Pécsi Kálvária

    Nyolc boldogság terasza a Kálvária dombon
  7. Zsolnay Kulturális Negyed: A 2010-es EKF projekt legnagyobb volumenű beruházása volt. A ma is termelő Zsolnay porcelán manufaktúra gyárépületei lettek átalakítva koncert termekké, múzeumokká, bábszínházzá ... Minden évben fesztiválok várják az ide látogatókat! Infók a  www.zsolnaynegyed.hu/ weboldalon.
    Bóbita bábszínház
        
    Zsolnay-negyed

    Éjszaka a Zsolnay-negyedben
  8. Tettye tér: Különös mikroklímájú hely rengeteg látnivalóval. Pintérkert, Tettyei mésztufa barlang, romok, kilátók ... Gyerekeknek játszótér, felnőtteknek Tűke borház, Tettye étterem, Semiramis kávézó!
    Tettye tér a magasból
         
    Hajnal a Tettye és a Havihegy felett

    Tettye téri kilátás
  9. Havihegyi sétány: Az EKF évére megújuló és az autós forgalom elől elzárt gyalogos sétány! A fehérre meszelt Havihegyi kápolna szinte az egész városból jól látható. Alattunk a város, távolban a Villányi-hegység, de szép időben még a horvátországi Papuk is látszódik innen.
    Havihegyi sétány
    Kilátás a városra
    Havihegyi sétány
  10. Tv-torony: Hazánk legmagasabb épülete! 197 méter magas a Misina-tetőn magasodó adótorony. A 72 méter magas étterem felett 80 méter magasságban van a kilátó szintje! Lélegzetelállító panoráma van innen, tiszta időben egész Dél-Dunántúl belátható! Badacsonytól a Bajáig, a Tolna megyei Úzdi Tv-toronytól a Papukig!
    Tv-torony a városból
    Pécsi Tv-torony
Ha kedvet kaptál, itt tudsz választani/foglalni pécsi szállást!
Booking.com