Salomon Genesis tartós teszt (1200 km)

   Tavaly december vége óta nyüstölöm a Salomon Genesis terepfutó cipőt. Három hónap és 1200 km után arra gondoltam megosztom veletek a tapasztalataim.

  Közel tíz évig egy másik márka termékeit használtam. Ha valami beválik azon nagyon nehezen változtatok. Aztán jött a lehetőség, hogy kipróbálhatom a Genesis-t. Nem sokat vacilláltam, mert még sosem volt előtte Salomon cipőm és sok jót hallottam róluk. Az meg pláne menő volt, hogy egy olyan cipőt tesztelhetek, amit még nem is lehetett akkor kapni. 

  Az első futásnál éreztem, hogy valamivel keskenyebb, mint az előző cipőim. Normál, nem széles a lábam, de felhúzásnál a bal kis lábujjamnál enyhén nyomott. Pár kilométer után már nem zavart, egy-két hét után már teljesen jó volt. Fura, de gondolom, nem egyforma a lábam, mert a jobbos tökéletes volt az elejétől.

  Egyetlen tiszakécskei futást leszámítva végig a Mecsekben és Pécsen használtam a cipőt. Mivel mindig otthonról indultam, ezért minden alkalommal legalább 4-5 km-t aszfalton futottam benne. Ami minden terepfutó cipő rémálma. De ezt még tetéztem pár szerdai aszfaltos futással. 😕 Nem számoltam, de körülbelül az 1200 kilométerből legalább 400 km-t a városban futottam. 

  Sziklás és vegyes terepre ajánlja a gyártó. A Mecsekben minimális sziklás terepen tudtam futni benne, de hóban, sárban és száraz kemény talajon is szaladgáltam a Genesis-ben. Tényleg arra voltam kíváncsi, hogy mennyire tartós. Ezért nagyon intenzíven (heti 4 alkalommal, váltó cipő nélkül) és minimális törődés nélkül (csak most a fotók kedvéért tisztítottam le, sosem volt még a sár sem lepucolva róla) használtam ebben a három hónapban.


 Paraméterek:

  • Súly: 269 gr
  • Drop: 8 mm
  • Sarok: 34 mm
  • Lábujjak: 26 mm
  • Barázda mélység: 4,5 mm

Tapasztalatok

Talp:

  Az All-Terrain Contagrip® talp megnövelt mélységű barázdái jó tapadást biztosítottak változó terepviszonyok között. A saroknál és a lábujjaknál lehet látni kopást, de ezt csakis az aszfaltnak és a nagy súlyomnak köszönhető. Ami nekem nagyon bejött, hogy egy kis részt leszámítva a talpat végig a koptatófelület borítja. Meglepően strapás a talp, a számomra megszokott Vibram®-hoz képest is. Ezek miatt meg merem kockáztatni, hogy sokkal tartósabb az eddig használt cipőimhez képest.

  A két részből álló energyFOAM habanyag (könnyű, reszponzív EVA és Olefin (OBC) kombinációja) hosszan tartó csillapítást és rugalmas energia visszaadást biztosít. Nem vagyok gyors futó, nekem inkább a csillapítás, ami fontosabb. Nemrég egy hosszú futás során még a 142-ik kilométernél sem éreztem semmilyen fájdalmat az ízületeimben. Sőt vízhólyagom sem volt.

Felsőrész

  A Matryx® szabadalmaztatott technológiával gyártott, aramidszálas anyag gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Szkeptikus voltam ezzel kapcsolatosan, de semmi kopás és szakadás nincs a cipőn. Pedig tényleg sosem mostam le róla a sarat, mindig csak levettem a lábamról és két nap múlva felhúztam és szaladtam tovább. A laminálással megerősített orr sokszor megvédte a lábujjaimat.

  Nagyon régen volt már gyorsfűzős futócipőm, azt szerettem. A Salomon Quicklace™ gyorsfűző rendszer viszont még annál is zseniálisabb. Miután meghúzom és bedugom a kis zsebecskébe úgy tart mint a cövek. Nem lazul, viszont még fagyos kézzel sem okozott gondot a cipő levétele. Nagyon praktikus és tényleg felhasználóbarát. Bár vékony a fűző, de elég erősnek tűnik, hogy még legalább ennyi kilométert kiszolgáljon.

Belsőrész és talpbetét

   Minden cipőm sarkát kikoptatom. Itt sajnos a Genesis sem tudott újat mutatni. Nem emlékszem pontosan meddig bírta, de mindkét cipő belül kikopott. De ezzel én tudok együtt élni. Még a 24 órás futás során sem okozott semmi problémát. 

  Az Ortholite® talpbetét tartós, kényelmes nem gyűrődött, nem csúszkált. Láthatatlanul tette a dolgát.

Pozitívum 

  • Strapabíró Matryx® felsőrész
  • Tartós Contagrip® talp
  • Praktikus Quicklace™ gyorsfűző


Negatívum

  • Ár, de igazából az sem elrugaszkodott, összehasonlítva a többi terepfutó cipőkkel

 Összegzés

  Abszolút pozitív csalódás. Nem is értem, miért vártam eddig a Salomon cipők kipróbálásával. Bár ahogy írtam, kicsit nyomta a bal lábujjam az elején, de ezt leszámítva kényelmes és nagyon strapabíró cipő. Ajánlom mindenkinek, aki egy extrán tartós és kényelmes terepfutó cipőt keres. 

Baloldalon az új állapot és jobb oldalt a mostani


Ha kipróbálnád akkor most szombaton tesztelheted, itt pedig megvásárolhatod.

 

Megjegyzések

Booking.com