Pécs környéki kirándulások

Pécs környéki parkerdő rövid maximum fél napos általam ajánlott túrái:
   Tettye-tér az első túránk kiindulópontja, bőven van parkoló, ha autóval érkezünk és emellett a 33-as helyi járattal is megközelíthető a helyszín. Havi-hegy-i templom és panorámasétány is megér pár percet, csodaszép kilátás van innen a városra és szép időben a Szársomlyó is látható. A 2010-es Európa kulturális főváros cím elnyerése révén nagy változáson ment át a környék. A térről egy fahíd vezet át a Havi-hegyi sziklák tetején található kereszthez, onnan pedig egy térkővel kirakott sétány a templomhoz. Autóforgalom elől lezárták a területet és egy új nyomvonalat kapott a Havi-hegyi út. A Tettye-téren is vannak változások, felújították a játszóteret és hosszas huzavona és késlekedés után a Tettye-téri romokat is. Egy rozsdás kilátót is kaptak a romok, ami nem kis ellenérzést váltott ki a városlakókból az elmúlt évben. Megnyílt a Tettyei Mésztufa-barlang, ahová megint csak érdemes bekukkantani. A város talán legjobb étterme is itt található, na de ugorjunk vissza a túránkhoz. A sárga jelzést követve a lépcsősoron felkapaszkodunk a Balázs-pihenőhöz, innen tovább mehetünk a Kikelet szálló felé, az Ilonka-pihenő érintésével, de inkább jobbra tartva a Dömörkapu felé vesszük az irányt.
Ilonka-pihenő a Mecsek déli oldalában

A Lenkei-pihenő, majd a Hammedli-pihenő elhagyása után, lankásan emelkedő völgyben 15-20 perc alatt felérünk az egykori Vidámparkhoz. Családosoknak vagy rövidebb kirándulásra indulóknak itt több lehetősége is van. Az egyik a Flóra-pihenő, itt, egy kilátó várja a turistákat, a padoknál, asztaloknál pedig piknikezni is lehet. A másik lehetőség elsétálni a Kis-rétre, kb másfél kilométerre van a Dömörkaputól és a piros jelzést követve érhetjük el. A harmadik lehetőség a leginkább család barátabb, a piros jelzésen vagy a mecseki gyermekvasúton a pécsi állatkert esetleg a Mandulás játszótér felkeresése. Az igazán elszántak viszont innen még fentebb kapaszkodnak és a sárga jelzést követve előbb a sípályát érik el, majd a Misina csúcsán található TV-torony. Innen még elmehetünk a Kis-Tubesre, esetleg a Tubesre a sárga jelzésen haladva.
Badacsony a Tubesről fényképezve
A tubesi János-kilátóról szép időben a Badacsony is látható, délre pedig a horvátországi Papuk hegység ormai. Visszafelé a piros kereszt, majd a piros háromszög jelzéseket követve leereszkedünk a Mandulásba. Innen vagy egyenesen lesétálunk a sárga háromszög jelzésen a Pálos templomig és onnan vissza a Tettyére a Magaslati úton, vagy Kikelet szálló felé visszatérünk az autónkhoz, buszunkhoz. A közepesen nehéz túránkon, van szintkülönbség bőven, de végig kényelmes erdei ösvényeken haladunk, a 10 kilométeres távon 400 méter szint vár ránk. Ez körülbelül négy-négy és fél óra menetidő alatt teljesíthető.
   Következő túránk az Égervölgyből indul a Jakab-hegyre. A Teca mama vendéglőjénél tudjuk lerakni az autónkat vagy nem messze van innen a 22-es, a 23-as és a 24-es buszmegállója a tömegközlekedéssel érkezőknek. A zöld és a kék kereszt jelzésen indulunk útra, az Égervölgyi tavat megkerülve egy kis erdei pihenőhöz érünk, ahol kettéválnak a jelzéseink. Mi a zöld jelzést követve kapaszkodunk fel az Égertetőre, egy tisztásra érve játszótér és kilátó fogad. A családos vagy rövidebb túrára indulok itt remekül elüthetik az időt. Tovább haladva egy kilométer után áttérünk a piros háromszögre és nemsokára a Jakab-hegy déli oldalában találjuk magunkat a Babás-szerköveknél.
Babás-szerkövek a Jakab-hegy déli oldalában
A látványos homokkő tornyok-palacsinták elő-elő bújnak a fák közül, érdemes egészen a Jubileumi-keresztig elsétálni. Cserkút és Kővágószőlős a lábunk alatt hever, de tiszta időben messzire délre Horvátországba is átlátni. Kicsit visszasétálunk, majd északra fordulva a Sasfészek érintésével a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán találjuk magunkat. Rövidesen a Zsongor-kőhöz érünk, egy kicsit le kell térnünk a kék jelzésről, de megéri, mert a Mecsek legszebb kilátóját nem hagyhatjuk ki.
Zsongor-kő kilátó
A Pálos kolostor romjait érintjük, majd Rockenbauer Pál nyomán megyünk a Patacsi-mezőig, itt a bélyegzőhelynél délkeletre fordulunk a kék kereszten ereszkedünk le az Égervölgyi kiindulóhelyünkre. Kb 12 kilométeres távra 600 körüli színt jut, átlagos menetidő négy és fél-öt óra.
   Kedvelt kiránduló és pihenőhely a pécsiek körében a Remete-rét, innen akár a Jakab-hegyre is mehetünk a kék jelzésen, a másik irányba a kéken a Büdös-kúti kulcsosházhoz juthatunk el. Orfűre is könnyen elsétálhatunk, akár a nemrégiben átadott kerékpárúton, akár turistautakon. De most inkább a zöld háromszög jelzésen haladva a Sós-hegyi kilátóhoz vezet az utunk. Majd tovább a Lapisra, ahol hét ösvény fut össze. Az egykori erdészház helyén most Erdész-emlékmű áll, a Mecsek hét kőzete építi fel 1996-ban a Honfoglalás 1100-ik évfordulójára adták át. Egy rövid de kaptatós sétával érünk fel a tubesi János-kilátóhoz (korábbi cikk). Útközben átvágunk a Rotary körsétányon, de akár egy három és fél kilométeres kitérővel meg is kerülhetjük a Tubeseket. A már ismert útvonalon tudunk visszatérni a Remete-rétre. Szintkülönbség 200 méter, a táv 4 kilométer, a menetidő kb másfél óra.
Tubesi János-kilátó
   Az Árpádtető és Lapis közötti műúton, körülbelül félútnál van egy pihenőhely, az utolsó túraajánlónk innen indul. Északra a Rábay-fa érintésével a Kantavár felé tehetünk egy rövid sétát. Forrás, bánya és várrom, ami miatt érdemes erre járnunk. De most inkább délre a Melegmányi-völgybe indulunk útnak. Egy tavalyi írásban már jártunk ebben a gyönyörű völgyben. A piros kereszt jelzést követjük, folyamatosan veszítjük a szinteket, az Anyák-kútja és a Melegmányi barlang előtt egy meredek szűk részt is érintünk, esős időben nagyon saras, csúszós szakasz. Innen már a patak mellett visz az utunk, ha nem térünk le a Tripammer-fa esetleg a Nagy-mély-völgy felé vezető kék kör jelzésre. Nemsokára meg is érkezünk túránk legszebb részéhez, a Mésztufa-lépcsőkhöz. Információs táblák, padok, asztalok és tűzrakóhely teszik kellemessé a helyet, akár családdal vagy baráti társasággal érkezőknek is. Érdemes egy kicsit még tovább sétálnunk és a zöld jelzésen nyugatnak
Melegmányi völgy mésztufa-lépcsői ősszel
fordulnunk, mert pár száz méter megtétele után a Petnyák-völgy, de talán a Mecsek legszebb zuhatagához érünk, az Ágnes-vízeséshez. Visszafelé a Nagy-mély-völgyön át sétálunk vissza a piros, majd a kék turistajelzést követve érünk az autónkhoz. Útközben érdemes egy rövid megállót tenni a Mély-völgyi kőfülkénél, a Kánya-forrásnál. Szint 200 méter le, majd fel, táv 5 km, menetidő körülbelül 2 óra.
Ágnes vízesés a mecseki Petnyák-völgyben
  Remélem sikerült kedvet teremteni egy kis hétvégi kiránduláshoz!

Megjegyzések

Booking.com