Hunyoros-csodabogyós túra a Mecsekben

  2013 utolsó vasárnapjának reggelén útra keltem megkeresni a lónyelvű csodabogyót! Két lelőhelyről is tudtam és szerencsém volt a közelebbi is nagyon könnyen megtaláltam, így a távolabbihoz már el sem kellett mennem. A Mandulásig még félhomályban caflattam fel, majd a tornapályán már egész világos volt. Út mentét imitt-amott Illatos hunyorok díszítettek
Illatos hunyor
. A képeket válogattam és nem kronológiai sorrendben követik egymást. A fenti képet már hazafelé készítettem, hajnalban még nem voltak ilyen fények. A tempóm igencsak lassú volt, köszönhető a sok fotószünetnek. 
Közeli hunyor
A Remete-rét felé érve egyre több szúrós csodabogyóval találkoztam, bíztam benne hogy hamarosan megtalálom a sokkal ritkább lónyelvű rokonát is.
Szúrós csodabogyó
A piros jelzésen haladtam tovább Égervölgy felé, nemsokára kiértem Szentkútra, rövid szakaszon aszfaltozott úton vezetett az ösvény. A Szentkúti forrás is megállított egy pillanatra, hogy lencsevége kapjam az 1930-ban a forrás fölé épített haranglábat.
Szentkúti harangláb
Az 1950 óta Pécshez tartozó település a forrásról kapta nevét, amelynek vize a néphagyomány szerint gyógyító erejű. Pár száz méter múlva újra az erdőben találtam magam. A nap ekkor már be-be kukucskált a fák között. Mielőtt még megláttam volna az első lónyelvű csodabogyóimat, egy tavaszi vendéggel találkoztam.
Nyiladozó Szártalan kankalin
Normál körülmények között március és május között virágzó Szártalan kankalinra bukkantam. Láttam már a napokban képet róla, úgyhogy Őt is kerestem, nem csak a lónyelvűeket. Nemsokára a piros jelzés mentén megpillantottam az első leveleket, majd az első piros bogyót is.
Az első
Aztán egy dupla, majd sorban-sorban jöttek a szebbnél szebb bogyók. A Rózsa-forrástól lejjebb már egész nagy bokrokat találtam, amelyeken rengeteg csodabogyó díszlett. Alábbiakban kiválogattam pár képet az általam legjobbnak véltek közül. 
Párosan szép az élet
Hárman párban
Lónyelvű csodabogyó
Fürdőző csodabogyó
Lónyelvű csodabogyók gyülekezete
Lónyelvű csodabogyó bokor


Megjegyzések

Booking.com