Eszéken járt a család

  Még május közepén gondoltunk egyet és átugrottunk a határ túloldalára, Eszékre. Pécsről kb. 90 kilométerre van. A cél az állatkert meglátogatása volt, mivelhogy a pécsi állatkert felújítása megkezdődött, Eszék nincs olyan messze mint a Budapest, és amúgy is megér egy napot (na jó többet is). Beremend felé a legrövidebb, másfél órán belül le is érkeztünk az állatkerthez. Azt kell tudni róla, hogy 1955-ben alapították és Horvátország legnagyobb területű állatkertje. Például a zebrák , antilopoknak hatalmas füves pusztát alakítottak ki. 80 állatfaj körülbelül 650 egyedét figyelhetjük meg. 1991-ben a délszláv háborúk az állatkertet sem kímélték, több állatot menekítettek ki az ostrom alatt álló városból. Több nagymacska és antilop a pécsi állatkertbe került, de a leghíresebb kimenekített állat a Suzy névre keresztelt elefánt volt. Suzy-t a veszprémi állatkert fogadta be, sajnos ő már nem él, 2006-ban altatták el, pontos korát nem tudják, de 60-70 év körül lehetett mikor elpusztult.
Állatkerti komp
Az állatkert több módon is megközelíthető, komppal vagy a gyalogoshídon a Dráván át, illetve legegyszerűbben autóval. Tágas parkoló várja a látogatókat és nem mellesleg egy szuper játszótér is van a Dráva partján. Igazi gyerek paradicsom.
Eszéki állatkert - Zoo Osijek
A belépődíj elég baráti, 10 kuna a gyerekjegy (3-14 évig) és 20 kuna a 14 év feletti. A belépés után elindultunk a nagymacskák felé, de még mielőtt odaértünk volna megnéztük a majmokat. Gibbonok, orangutánok mászkáltak, ugráltak a ketrecekben.
Majom ketrecek
Lehet nem a legjobb időpontban voltunk, talán etetés után , de szinte az összes ragadozó kiterülve aludt a kifutókban. A párducok, a jaguár és az oroszlánok is.
Alvó jaguár
Az oroszlán területét egy ide telepített szafaris terepjáróból kémlelték a gyerekek, nem volt könnyű őket tovább csalogatni.
Szafari autó az oroszlánoknál
A medvék már egy kicsit aktívabbak voltak, az egyik tett egy tiszteletkört, majd bebújt a 'barlangjába'.
Barna medve
Európai bölények
A bölények és különféle páros ujjú patások után egy páva jött velünk szembe az úton. Félre is kellett állnunk, mert nem fértünk el mellette :-)
Páva
Kétpúpú tevék
Zebrák
A két púpú tevék és a zebrák után a zsiráfok tánca ejtett rabul. Egymás mellé álltak és szinkronban mozgatták hosszú nyakukat és girbe-görbe lábukat.
Zsiráf pár az eszéki állatkertben
Pár nappal a kirándulás előtt néztük a Hópihe című animációs filmet, a gyerekek néztek is furcsán a kis hófehér wallaby-t. 
Albinó wallaby
Az akváriumot épp felújítják, így sajnos oda nem tudtunk benézni, de így is másfél-két óránkba telt míg végigsétáltunk a parkot. Még egy kis fagyi és játszózás, majd átmentünk a túlpartra egy kis sétára Eszék belvárosában. 
Dráva part
Találtunk egy nagy parkolót, ahol szombat délután már nem kell fizetni, majd előbb a Dráva partra néztünk le és onnan eltávolodva néztünk be Dél-Baranya fővárosába.
Háború nyomai
A Szentháromság téri épületeken itt-ott még fellelhetőek a több mint húsz évvel ezelőtti polgárháború nyomai. Az állatkertes villamos nagy sikert aratott a gyerekeknél. A szökőkút és a köztéri szobrok övezte tér nagyon hangulatos képet festett. Jó volt itt sétálni, legközelebb az érődőt, a hidakat és a Dráva parti sétányokat is szeretném jobban bejárni.
Szökőkút az eszéki Szentháromság téren
Eszék főtere
Szent Péter és Pál templom, Eszék
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy felkeresse ezt a közeli, mégis kevésbé ismert kisvárost. Állatkert meg ugye jó darabig nincs Pécsett, ezért irány az eszéki állatkert!

Megjegyzések

Booking.com