Februári növényvilág a Mecsekben

  Ez elmúlt időszakban a futás miatt kissé háttérbe szorultak a növények, ezért gondoltam összefoglalom mi is a helyzet mostanság a Mecsekben. 
  Az illatos hunyorok köszönik szépen jól vannak, december eleje óta virágoznak, sok közülük már magot is hozott. De még mindig rengeteg virágzó példánnyal futhatunk össze ha a Mecsek erdeit járjuk.
Illatos hunyor (Helleborus odorus)

A kisvirágú hunyor később virágzik illatos testvérénél, de már ő is jó ideje megfigyelhető. 
 Kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum)
A Mecsek egyetlen természetes előfordulású kankalinja a szártalan kankalin. A Hunyorhoz képest kisebb egyedszámban fordul elő, de azért nem kell sokat sétálnunk, hogy találkozzunk vele. Rikító virágait könnyű kiszúrni az avarban.
Szártalan kankalin (Primula vulgaris)
A májvirág első virágai még januárban megjelentek, a hidegebb időben eltűntek, de mostani időjárás kedvez nekik, ezért őket is sok helyen megtalálhatjuk.
Nemes Májvirág (Hepatica nobilis)
Sokak kedvenc kora tavaszi virágát a kikeleti hóvirágot pár éve védetté nyilvánítotték. De gondolom nem azért mert ritkaság! Hatalmas tömegekben virágzik. Pár hét óta figyelhetők meg, de egy két hét múlva már tömeges lesz. Addig míg a medvehagyma át nem veszi a helyét!
Kikeleti Hóvirág (Galanthus nivalis)
Márciustól májusig virágzó növény első egyedei már áttörtek az avarréteget. Hamarosan megerősödnek, megnőnek a hajtásai és csak úgy rezegnek majd minden egyes szélfuvallat közben.
Erdei szélfű (Mercurialis perennis)
Elméletileg áprilistól virágzik, a gyakorlatban ma már találtam pár virágzó példányt. Levelei már régóta megfigyelhetőek.
Pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis)
Kétféle csodabogyó faj honos hazánkban, mindkettő megtalálható a Mecsekben. A szúróssal lépten-nyomon találkozhatunk, de lónyelvűt már kicsit nehezebb megtalálnunk. Nem csak a kisebb egyedszám miatt, hanem, mert amíg a szúrós nagy bokrokat növeszt, addig a lónyelvű csak elterül a földön.
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossus)
Szúrós Csodabogyó (Ruscus aculeatus)
Ma ettem idén először medvehagymát. Ilyenkor a legjobb, friss, zsenge hajtása nagyon ízletesek. Az erdőben járva csukott szemmel is lehet érzékelni a jelenlétüket. Elég csak ha jó nagyokat szippantunk a levegőből. Jellegzetes hagymaillat lengi be a Mecseket. Most még nem tömeges, de már van bőven. Pár hét múlva már nem a barna avar fogja dominálni az erdő aljnövényzetét, hanem a zölsdmedvehagyma. 
Medvehagyma (Allium ursinum)
Viszont vigyázzunk a szedésénél, mert bár a gyöngyvirág még nem bújt ki, de a szintén mérgező kontyvirág már igen. Őt azért nehezebb összetéveszteni a medvehagymával, de nem árt az óvatosság. Közvetlen egymás mellett is sok helyen előfordulnak!
Foltos Kontyvirág (Arum maculatum) és medvehagyma (Allium ursinum)
Április elején szokott virágozni a zergevirág, de már a tőlevelei megjelentek az erdőben. Itt a Mecsekben háromféle is megtalálható! A Keleti és a magyar mellett kettejük hibridje a mecseki. 
Keleti vagy Kaukázusi Zergevirág (Doronicum orientale) levelei
Másfél hónappal korábban megjelentek a leánykökörcsin jellegzetes szőrős hajtásai. Március végi virágzás idén lehet február végén lesz. Ki tudja? Majd megírom, hogy mi lett velük.
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) pihe-puha hajtásai
Végül két a Mecsekben tudtommal nem őshonos virágot mutatnék még be. Bár mindkettőt ott fotóztam, de kiültetett növényekről van szó. Az első az Illír sáfrány, mely reggel kilenckor még összecsukott szirmokkal fogadott, majd 11-kor már ilyen szépen kinyílt.
Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)
A másik a téltemető, Pécsett a botanikus kertben több száz, de lehet ezer is van, a Mecsekben ez az egy árválkodik. Amiről én tudok. Tavaly is ez az egy volt itt!
Téltemető (Eranthis hyemalis)
Ezek mellett a szerencsések ibolyát, meténget és árvacsalánt láthatnak, én most ezek virágzó példányaival nem találkoztam.

Megjegyzések

Booking.com