Kelet-Mecsekben

  Augusztusban három hétvégén is a Kelet-Mecsekben futottam, ezek közül az egyik alkalommal felkerestem a Mecsek turistája túramozgalom részét képező Somosi-kutat. A Zengő alatt raktam le az autót, majd Pap-réten át értem Pusztabányára, hogy aztán onnan az Iharos-kút érintésével kapaszkodtam fel a Németdöglésen át a Somosi-kúthoz.
Forrás, Mecsek
Somosi-kút a Mecsekben

A Somos északkeleti oldalában megbúvó kis forrást a táblán feltüntetett erdőmérnök Pintér János foglalta 1934-ben.
Forrás Mecsek
Somosi-kút táblája közelebbről
Somosi-kút tisztása
Nem időztem sokat a forrásnál, helyette inkább 9ndultam fel a Dobogónak. Tolna megye legmagasabb pontjára ezen futáson nem mentem fel, egy héttel előtte ezt megtettem, helyette inkább a Cigány-hegyi kilátót választottam.
Mecsek kilátó
Várvölgy a Cigány-hegyi kilátóból
A panoráma nem volt valami jó, ezért pár kép után mentem le a Miske-tetőre. Meglepődve láttam, hogy az út két oldala jó darabon villanypásztorral volt védve. Kissé odébb a sárga sáv mentén ez már megszűnt, meg is álltam bálafotózásra.
Mecsek
Miske-tető Augusztusban
Ezután kis nőszőfüvezés következett mecseki és ibolyás mellett még volt pár Norden és Tallós is, de azok most kimaradtak a repertoárból.
Mecseki nőszőfű
Mecseki nőszőfű (Epipactis mecsekensis)
Ibolyás nőszőfű
Ibolyás nőszőfű (Epipactus viridiflora)
A futás vége felé még felcammogtam, szó szerint a Zengőre, mivel az autó annak a túloldalán várt. Bár ki is kerülhettem volna, de akkor közel kétszer annyi távolságot kellett volna futnom.
Zengő, Mecsek
Zengő oldalában
Így inkább maradt a séta felfelé, majd az 'intenzív kocogás' lefelé. 
  Nem volt hosszú futás, de sikerült egy újabb pipát szerezni a túramozgalom listáján.

Megjegyzések

Booking.com