Nyugat-Mecsekben

  Gáborral a Gábor-kilátóhoz, adhattam volna ezt a címet is a futásnak vagy a Zselic és a Mecsek határán. De végül inkább a Nyugat-Mecsekbent választottam. 
  Szeptember eleji futásunk során már figyelnünk kellett az erdőlátogatási tilalomra. Azaz nyolcig nem lehet kimenni az erdőbe. Ezért a hét órási indulást választottuk. Kimentem autóval Gáborékhoz, majd elindultunk felfelé a Jakab-hegyre. Éger-tető környékén tértünk rá a zöld sáv jelzésű turistaútra, majd azon érkeztünk fel a hegy tetején található kolostor romokhoz. Útközben egy terepruhás fotóssal fent pedig jó néhány sátrazó fiatallal találkoztunk. Innen a kék sávra váltottunk, lenéztünk a kihagyhatatlan Zsongor-kő kilátóhoz.
Zsongorkő, Mecsek
Zsongor-kő

Majd futottunk a kéktúrán tovább Petőczaknának. A műútra kiérve ismerős emberekkel hozz össze a sors. Andrásék is futkároztak ezen a szép szeptemberi vasárnap reggelen.
Vigonvár
Petőczpuszta
Viganvárig együtt megyünk, majd ők balra fordulva elindulnak haza. Mi pedig a Sás-völgy felé vesszük az irányt.
Sás-völgy, Mecsek
Sás-völgyi erdei iskola
Leereszkedünk a völgybe, már jóval elmúlt nyolc óra, így biztonságban érezzük magunkat. Az Erdő házánál soka autó parkolt, nem tudjuk, hogy vadászok vagy csupán az erdei iskola vendégei. De nem is érdekel inkább szaladunk tovább célunk felé Hetvehelynek.
Hetvehely
Gábor kilátó, Hetvehely
A falúba beérve keressük a kilátó, egy kanyarral mielőtt ki van írva megkérdezzük a kocsmában. Innen már könnyen ment, bár a földes út Y elágazójánál a fiatal hölgy a középső ágat ajánlja, míg a kocsmában a baloldalit. Szerencsénkre a hölgyre hallgattunk.
Gábor-kilátó
Hetvehely a kilátóból
A Makovecz Imre tervezte Gábor Antal kilátót 2000-ben adták át. Sajnos nem a legjobb állapotában találtuk. Nem elég, hogy a környezete el van hanyagolva, de a kilátóra is ráférne egy kis felületkezelés, állagmegóvás.
Gábor kilátó
Gábor kilátó
A temetőnél ittunk, feltöltöttük a készleteinket, majd a Nyárás-völgy, Virágos-völgyön és a Ragadáson futottunk fel Petőcz-aknára. Ez már nagyon nem eset nekem jól. Az erős tempó és a meleg sok energiámat kiszívta. Nem mellesleg a táv is már közelített a 30 km-hez. A volt aknától nem mentünk fel másodjára a Jakab-hegyre, hanem helyette inkább a piros sávon megkerültük azt. Leereszkedtünk Éger-völgybe, majd a Fülemüle utcán és az Ürögi úton visszatértünk kiindulási állomásunkra.
  Közel negyven kilométer lett a vége és épphogy kicsúsztunk a négy órából, de mellette ezer méter szintet is teljesítettünk. Talán így érthető, hogy mért is fáradtam el a végére.

Megjegyzések

Booking.com