Havas futóhétvége a Mecsekben

  Sajnos a mediterrán Pécsett és a Mecsekben évente mindössze pár hétig lehet élvezni a télies időjárást. Emiatt különösen aktívan telt az elmúlt hétvégém!
Távolbanézés!
  Mint írtam kevés alkalommal van lehetősége a pécsi futóknak hóban futni, de azért minden évben eljön ez a pár nap, amit nem csak a gyerekek és a síelők várnak, hanem mi futók is! Nem csak azért, mert ilyenkor ki tudjuk mosni a saras cipőinket, hanem mert egészen más képét mutatja az erdő, mint egy szimpla futás közben. Mély szűzhótól és a hó súlyától belógó ágaktól a normális futási idők másfélszer, sőt akár kétszeresen is meghosszabbodnak! De ezt talán a többiek nevében is mondhatom, mi nagyon szeretjük!
Megelőztek!
  Szombaton nyolcan, vasárnap pedig hatan gondoltuk úgy, hogy az erdőben a helyünk! Péntek késő délután kezdett el havazni a városban. Pár óra alatt már látványos mennyiség lehullott, de mikor lefeküdtem aludni még mindig úgy esett mintha dézsából öntenék! 

Szombaton a hatos találkozó előtt fél órával indultam, gondoltam, teszek egy laza kört mielőtt találkozom a többiekkel a Tettyén. Ebből az lett, hogy Dömörkaputól lefelé az "életemért" küzdöttem, hogy időben ott legyek.A havas ágak függönyként takarták el az utat, volt ahol ki tudtam kerülni, volt ahol kúsztam-másztam és olyan is volt ahol csak széthúztam az ágakat és mentem bele az ismeretlenbe! 
Készül a videó!
Lent jó 10 cm vastagságú volt a hó, fent a Dömörkapunál inkább 20 cm. Felette meg a hóátfúvások miatt helyenként térdig, sőt volt olyan rész a sípályánál ahol majdnem derékig süppedtünk. A nehéz terep nem vette el senki kedvét, sőt inkább meghozta! Volt hóangyalkázás, térden futás és sorolhatnám. Nagyon jó hangulatban futottuk le a rövidített Tubes Trail útvonalát. 
:) :) (: :) :) (: (: :)
Normál estben ez körülbelül egy óra lett volna, most két óráig tartott! Rengeteg kép és videó készült menet közben. Nem csak részemről! :) További képek a Strava linkben!

Vasárnap is hatkor indultunk, most részben más útvonalon, illetve ellenkező irányban mint előző nap. A társaság is részben cserélődött, de a jó kedv megmaradt! Az útviszonyok pedig sokkal jobbak lettek! A fákról elolvadt vagy leverődött a hó! Már nem kellett hajolgatni! Az ösvényeket, pedig egy sávban kitaposták a futók, túrázok, szánkózok...!
Érkezés a Tubesre!

Napkelte a János-kilátóban!
Napkelte a Kis-Tubesen


Téli piros!
Télen a Tubesen

Nyomok a Kis-Tubesen
Ma már csak a fényképezgetés miatt lassultunk! Tettyétől kifutottunk a Remete-rétre, majd onnan fel a Tubesre. Pont napkeltére értünk fel a kilátóba. Sok százszor jártam már itt, rengetegszer láttam itt feljönni a napot! De valahogy minden egyes alkalom más és más! Valahogy sosem tudok ellenállni a csábításnak és fel kell menjek a torony tetejére! További képek a Strava linkben!



  Nem könnyű ilyen viszonyok között futni, de megéri a fáradtságot. Két-három órát szerintem kényelmesen ki lehet bírni. Hosszabb időre azért fel kell rendesen készülni. A hétvégén volt a Télies Mecsek, de a Bükki kihíváson sem lehetett könnyű, ahogy a Körön sem a Börzsönyben! 

Még több kép, videó és friss tartalom a Facebook oldalamon! 


Megjegyzések

Booking.com