Onedoor Trail 2017

  Idén lett először megrendezve a Onedoor Trail közösségi futás. Közel 200 futó jött el, ami elsőre nagyon jó. De nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé! :)
Fotó: NedyBali
  A sikeres tavaszi Tubes (Ultra) Trail után eldöntöttem, hogy ezt szeretném megismételni. Aztán úgy alakult, hogy a másik nagy vágyam a közösségi útvonalak is megvalósultnak. Még nyár elején elkezdtük szervezni a Webstarral az utakat, applikációt... , majd jött az ötlet, hogy kellene egy bejáró/tesztelő napot csinálni.
Onedoor Trail lógó
Valamikor még a nyáron kiírtam az időpontot a facebookra és pillanatok alatt rengetegen jelentkeztetek. Futótűzként terjedt a hír, majd jött a névváltoztatás, ami elég érzékenyen érintett. Elbizonytalanodtam, de a barátaim meggyőztek, hogy jó lesz a Onedoor Trail! A Onedoort már úgyis sokan ismerik és hozzám társítják. Pont emiatt tartottam is kicsit a névtől, de sürgetett az idő és el kellett döntenem.

Elkezdtük tesztelni az applikációt, sokszor nem minden stimmelt, de apránként mindent kijavított a Webstar és kezdtem látni a fényt az alagút végén. Közben elkezdtem gyűjteni a regisztrációkat és már nem volt visszaút. :) 5 útvonalat jelöltünk ki a Mecsekben, de a két hosszabbat (100 és 165) most nem is akartam elsőre megszervezni. Túl hosszú és emiatt sok embert nem hiszem, hogy érdekelt volna illetve segítőket is nehezen találtam volna hozzá.

Nedi és a Mecsek Maraton Team, valamint a Nomád már az elején jelezte, hogy amiben tud abban segít. A Webstarnál is hasonlóképpen gondolkoztak. Beszéltem a Semiramissal, aztán sorban jöttek az ötletek. Volt hogy engem találtak meg, volt hogy én mentem elébe. :)

Így lett a Tom Tom óra és a Hoka One One futócipő teszt, majd TrailTat szintrajzos tetoválások. Voltak egyéb ötleteim, ötleteink, de mivel azok nem valósultak meg, ezért nem is írom ide le.

Ahogy telt az idő és minden facebook poszt után jöttek a regisztrációk, gyorsan átléptük a 100-at, majd befutott az első horvát nevezés. Akit a mai napig nem tudok, hogy honnan értesült az eseményről!? :) De nagyon örültem neki. Munkaidőn kívül éjjelente írtam az itinereket, szerkesztettem a térképeket ... Szerencsére a szintrajzok Anita révén profi kezekben készültek.
Itinerek
Nagyon sokan kértetek pólót, amiből sikerült a frissítést finanszírozni. Két héttel előtte megrendeltem őket, majd a Clean Climbing segítségével rájuk került a Onedoor Trail lógó.
Italok
Az utolsó hét elején már látszódott, hogy meg lesz a 200 fő, amennyire az engedélyek lettek kérve. Két nappal a vége előtt meg volt a létszám, de sajnos az utolsó napokban sokan lemondták. Ami kicsit zavart, de páran jelezték, hogy jönnének helyettük. Legjobban az bántott, aki nem is szólt és ezzel elvette a lehetőséget mások elől, valamint én is számítottam rájuk. Jövőre ezen változtatni kell és fogok is. Szeretném ha mindenki komolyan venné ezt az eseményt.
Banánok
Megvásároltuk az italokat és a nem romlandó ételeket, majd szombaton a banánt, sajtot ... Pénteken nekiálltam szalagozni, miközben a család többi tagja otthon sütött és pakolta a frissítések ellátmányát. Fél kettőkor sikerült elindulnom Lapisról, Lóri kulcsosházig a Misina Trail-t jelöltem, majd onnan a Jakab Ultra Trailt kezdtem el. Orfű, Abaliget után Zsongor-kőn sötétedett rám.
Szalag az Orfűi-gáton
Ekkor már éreztem, hogy nem fogok tudni teljesen körbe menni a Szuadó-völgyön át Lapisig, ezért lefutottam a Remete-rétre és onnan szalagoztam tovább Lapisig.
Este a Tv-torony
Másnap délelőtti vásárlás, póló és fejpánt átvétel után folytattam a pénteken elkezdetteket. Nedi és Gyuri bevállalta a Tettye-Lóri közti szakasz kijelölését, én meg mentem vissza a Szuadó-völgyhöz.


Remete-réten hagytam az autót, majd felcaflattam a Patacsi-mezőig, hogy aztán onnan kezdjem az előző nap abbahagyottakat. A völgyben találkoztam egy kiránduló csapattal, akik a Babás-szerköveket keresték, még jó, hogy a Zsongor-kőig meg volt a szalag. Mondtam nekik, hogy csak azokat kövessék, majd a kék háromszögön menjenek le a Zsongor-kő után.
Őszi színek
Büdös-kúti kulcsosháznál már fájt a bal térdem, nem tudom mitől, mert nem estem, nem bicsaklott ki? Visszacammogtam a Remete-rétre, de ekkor még sok volt hátra. Autóval fel a Lapisra és onnan "futva" fel a Tubes - Kis-Tubes - Misina útvonalon. Rengeteg turista nézte, hogy mit csinálok a sok belépni tilos feliratú szalagokkal. :) De itt is voltak, akiknek segítettem.

Mandulásnál sajnos hiába ígérték, hogy betemetik a gödröt, de sajnos nem sikerült nekik, ezért alternatív útvonalat jelöltem ki, hogy ne kelljen árkot ugrálnia a futóknak. Visszafelé a bányászon már nagyon szenvedtem, de nem volt más lehetőség. Fel kellett mennem a kocsihoz és ki kellett szalagoznom az útvonalat.
Lapis ellenőrzőpont
A tervezett három óra helyett fél négyre értem haza és akkor még nem volt vége a napnak. Amit összekészített Dalma frissítést még el kellett vinnem a pontőröknek és felvinni az italokat a Jakab-hegyre. Fél ötre értem ki Cserkútra és még sötétedés előtt elindultam fel. De már sötét volt mikor eldugtam az avarban a vizeket és a kólát. A sziklás részen gyalogoltam, de amikor már nem volt meredek és köves az ösvény kicsit ugyan sántítva, de futottam is.
Víz az avar alatt
Előbb Gáborékhoz adtam be a szajrét, majd Csabiékhoz, aztán közel hét volt mire hazaértem. Jött a Nándi és a Jaki, megbeszéltük a Kis-Tubesi pontuk menetét. Este még összesítettem a nevezetteket, majd éjjel egyig rendeztem a táblázatokat és még pár táblát is nyomtattam.
TrailTat (Fotó: Tóth György)
Ötkor csörgött a telefonom, bepakoltuk még a többi pont kajáját és piáját az autókba, elolvastam az üzeneteket, e-maileket, majd irány a Tettye. Fél nyolc előtt ott voltam, de már sokan megelőztek.:) Összedobtuk a Hoka One One sátrat, közben Anita elkezdte felrakni a TrailTat tetoválásokat. Aláírattam mindenkivel a lemondó nyilatkozatot, majd nyolckor elindult a Jakab Ultra Trail mezőnye.
Jakab Ultra Trail rajt (Fotó: Kurucz Gábor)
Nedinek és Attilának odaadtam a vágotpusztai ellátmányt, majd elindultak a pontra. Gyuri a 12 km-es kör kimaradt szakaszait szalagozta, táblázta. Gáborral és Nándiékkal meg elindultunk fel a Misina-nyeregbe, hogy felvigyük a Kis-Tubesi kilátóhoz a kaját, piát. Itt mind a három táv elhaladt, ezért mindenből bőven kellett készülnünk. 6 zsugor ásványvizet egy molnárkocsi segítségével húztuk fel a kilátóba. Emellett 20 üveg kólát, pár kiló banánt, gyümölcsöt, rengeteg sütit és még napestig sorolhatnám, hogy mit vittünk fel. :)
Készülődés a Kis-Tubesen (Fotó: Kurucz Gábor)
Négyen egy fordulóval felvittünk mindent. Nándi és Jaki fent maradt, összepakolt, felkészült a futók fogadására, mi Gáborral meg lejöttünk. Útközben felvettük Gyurit, majd Mandulásnál kiraktuk és leszalagozta a maradék 2 kilométert, míg mi visszaértünk a Tettyére. Majd megjött Ábris és Gyurival mentek Remete-rétre frissíteni.
Kereszt-kunyhó (Fotó: Magyari Zsanett)
Jöttek sorban a telefonok, hogy hogy halad a mezőny. 9 órakor már mindenki áthaladt az első állomáson. Sajnos utána is jött egy hívás. Egyik indulónak kiment a bokája a Melegmányi-völgyben, de a párja segítségével lementek Kőlyukig és ott kiszálltak.
Mecsek Maraton Team frissítő pont Vágotpusztán (Fotó: NedyBali)
Miközben gyűltek az emberek a Misina Trailre a Tettyén, Vágotpuszta is leadta a drótot, hogy bezártak. 11-kor már jóval többen közel 70-en készültek. Több is volt a kérdés. Pl. van-e itiner. Mivel senki sem kért, én meg nem akartam előre kinyomtatni, ezért nem volt. Valamint a szalagozás volt és nem akartam még több szemetet termelni. :( Ezt legközelebb jobban kell kommunikálnom. Klári és Gábor kérésemre elvállalta a söprű szerepét. A szalagokat és a táblákat is begyűjtötték a Misina Trail útvonalán.
Misina Trail rajt előtti pillanatok (Fotó: Kurucz Gábor)
Innentől már folyamatosan jöttek a futók, alig volt üresjárat. Bár volt még 2 óra az indulásig, de mivel bőven 100 fölött volt a regisztráltak száma, ezért ez érthető. Közben végleg bezárt a Kereszt-kunyhó és az orfűi pont. Dalmáék és Gáborék is hoztak vissza kaját, piát. Nem akartam bekavarni a Semiramisnak, ezért csak kis innivalót és gyümölcsöt raktunk ki az asztalra.
Orfű (Fotó: Turnár Csilla)
13 órakor elment a legnagyobb mezőny is, majd pár percre rá megérkezett a legelső Jakab Ultra Trail futó. Kiss Balázsnak 5 óra 3 perc elég volt, hogy körbeérjen az 50 kilométeres távon. Nagyon szép futás volt és nagyon örültem, hogy tetszett neki a pálya és mindennel elégedett volt. Az pedig hab volt a tortán, hogy mindezt az applikáció használatával sikerült! A 25-ös és a 12-es távnál is sok kérdést kaptam, hogy is kell használni az appot, de ez megerősített benne, hogy ha valaki utánaolvas annak nem akadály a mobilos teljesítés. Sőt!
Zsongor-kő (Fotó: Néczin Katalin)
Jöttek sorban a hosszútávosok, majd a 25 km-esek. A nagy kapkodásban nem is tudom, hogy ki volt az első Misina Trailes. :( Csak ikszeltem a beérkezőket és elsiklottam felette.
Remete-rét (Fotó: Tóth György)
Kettő óra körül kezdtek felgyorsulni az események, mert mind a három táv futói sorban érkeztek be a célba. Jó hosszú sor alakult ki az asztalom előtt. Bocsánat, de erre nem voltam eléggé felkészülve. Ikszeltem és osztottam a rendelt pólókat és az ajándék fejpántokat. Később szerencsére Báz segített és kicsit gyorsabban haladtak a dolgok.
Kis-Tubes (Fotó: Berczelly András)
Jó volt látni és hallani a sok boldog futót, jó páran megköszönték az eseményt. Ez nagyon jólesett. Három óra után már jobban kezelhető volt a helyzet. A legtöbb induló már beért és bablevest vagy halászlét falatozott a kávézóban. Marciék is visszajöttek Abaligetről és még korábban hívott Csabi, hogy Jakab-hegyet is elhagyta minden onedoortrailes.
Semiramis (Fotó: NedyBali)
Gábor közben hívott, hogy elindultak lefelé a Kis-Tubesről, Nándiéknak még maradniuk kellett, mert 3 Jakab Ultra Trail induló még nem haladt át. Kis idő elteltével aztán meglettek. Szerencsére a tervezett 4 helyett háromnegyed öt körül még sötétedés előtt mindenki visszaért. :)


Kati és Csabi a pont zárás után még leszedték a Jakab-hegyen a szalagokat és még volt erejük  bejönni a Semiramishoz. A fenti videót is nekik köszönhetjük! Szerintem nagyon szuper lett! :) Jaki és Nándi is lepakolt a hegyről. Végül minden a helyére került. Beszélgettünk még a kávézóban egy kicsit, majd hazaindultam.
Kis-Tubesi ellátmány (Fotó: Kreszné Lakatos Réka)
A este pihenéssel és az élmények feldolgozásával telt. Jó volt olvasni a sok pozitív visszajelzést, értékelést. Biztos, hogy lesz folytatás!
Ezért érdemes csinálni! :) (Fotó: NedyBali)
Hétfőre még szabit vettem ki és mentem begyűjteni a maradék szalagokat. Először abaligeti út és a pécsi-tó közötti rész, majd Mecsekrákos és a Lóri kulcsosház következett. Aztán Remete-rét és az orfűi út és végül a Lapis - Tubes - Dömörkapu - Állatkert - Misina-nyereg - Mandulás - Lapis útvonalat tisztítottam meg. Fájó térddel nem mondom, hogy jólesett, de legalább még az eső előtt befejeztem. Csabi még ekkor is felhívott és megcsinálta a Tettye-Dömörkapu és az Állatkert-Tettye szakaszt. Innen is köszi. Másnap még Dalmával felmentünk a Kis-Tubesi kilátóhoz és lehoztuk az ott maradt szemetet.
Elpakolás előtt
Most egy kis pihenés, aztán hamarosan elkezdem a tavaszi Tubes (Ultra) Trail szervezését. Megy az agyalás, hogy melyik az a hétvége, ami a legkevésbé üti a népszerűbb futóversenyeket. Remélem jól döntök és sokan el fogtok tudni jönni.

Nagyon-nagyon köszönöm Mindenkinek, aki segített abban, hogy ilyen jól sikerüljön ez a vasárnap. Valamint köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek, remélem Mindannyian jó szájízzel tértetek haza és a későbbiekben is eljöttök. Nélkületek nem lett volna ilyen szuper az első Onedoor Trail!
Onedoor Trail (Fotó: NedyBali)
Találkozunk jövőre, de addig is a Onedoor Trail mindig nyitva áll! Próbáljátok ki az appot, menjetek, fussatok le egy másik, hosszabb útvonalat!



Megjegyzések

Booking.com