Hét ország, hét hegysége a szomszédban

  Hazánkat körülölelő országok népszerű túracélpontjait gyűjtöttem össze ebbe a rövid bejegyzésbe. Nem mindenhol a legfelkapottabb helyek, de szerintem felkeresésre mindenképp érdemes hegységek ezek.
Hét ország, hét hegysége a szomszédban

  1. Ausztria: Schneeberg 300 km-re magasodik Budapesttől. Az Alpok legkeletebbi 2000 méter magasságot meghaladó hegycsoportja. Kiindulási pontként Puchberg am Schneeberg vagy a Höllental a legideálisabb. Kényelmesebbek Puchberg-ből foltos szalamandrának festett Schneebergbahn-al 40 perc alatt 1800 méter magasságig vonatozhatnak. Legmagasabb pontja a 2076 méteres Klosterwappen. Több hütte található a hegységben, ezért akár több napos kirándulást is tervezhetünk. Höllentalból például a Weichtalhaus-tól a hasonló nevű szurdokvölgyön kapaszkodhatunk fel a Schneeberg platójára. Losenheim-ból pedig nyitott sífelvonóval közelíthető meg az Edelweiss hütte, ahonnét a Fadensteig-re keresztelt meredek ösvényen érhetjük el a magasabb csúcsokat.
    Schneeberg plató
  2. Szlovénia: Kamniki-Alpok nem annyira ismert, mint a Júliai-Alpok, de mindenképp érdemes felkeresni, mert legalább annyira szép és kisebb a tömeg. 460 kilóméretre van Budapesttől, de mivel szinte végig autópálya, ezért egész könnyen és gyorsan megközelíthető. A hegység keleti felének megismeréséhez a Logarska Dolina völgy a legjobb rajthely, míg a déli, nyugati részhez a Kamniska Bisztrica felől érkezzünk. Legmagasabb pontja a Grintovec-et (2558 m) is innen érdemes támadni. Fantasztikus bivak házak, meredek, kitett turistautak(nem ferráta, de annak is nevezhetnénk) és igazi magashegyi sziklavilág.
    Kamniki-Alpok
  3. Horvátország: Papuk 320 kilométerre fekszik fővárosunktól. Déli szomszédunkban vannak nála magasabb hegyek (Paklenica, Risnjak, Ucka...), de azokért többet kell utazni, ezért eset a választás a Papukra. A Szlavónia középhegység leginkább a Mátrához, Bükkhöz hasonlítható. Hosszú vízválasztó gerince tiszta időben uralja a tájat.Legmagasabb pontja a 953 méter magas Papuk csúcs. Papuk Geopark néven a hegység egy része védettséget élvez. Jankovac vízesés és több vár említhető még meg mint látványosság. Remek kiindulási pont a geopark Jankovac-i főhadiszállása ( a szint nagy részét így autóval letudjuk), de a környező településekről, mint például Velikáról, Darnócról vagy Duzlukról is indulhatunk.
    Jankovac-i vízesés
  4. Szerbia: Fruska Gora Vajdaság egyetlen nemzeti parkja sem a magassága miatt került a listára. Inkább a közelsége okán (310 km). Újvidék házi hegyét magyarul Tarcal-hegységnek nevezzük, de talán hazánkban is jobban ismert a szerb nevén. Az Alföldből szigethegységként emelkedik ki a Duna és a Száva által keretezett háromszögben. Legmagasabb csúcsa az 539 m-es Vörös-bérc. Sajnos még nem jártam itt, de a gerincen végigfutó turistaút jelzése miatt már egy ideje tervezem. Ha nem szereted a tömeget akkor a májusban megrendezett Fruska Gora Maraton környékén ne menj a hegységbe. Ilyenkor több ezer teljesítménytúrázó, futó és kerékpáros lepi el a hegységet. Újvidékről több útvonalon könnyedén elérhető a hegység, egészen a gerincig és azon is van autóút. A délszláv háború, mély nyomokat hagyott a tájon, a NATO által lebombázott tv-torony még a mai napig látható.
  5. Románia: Retyezát vagy Zerge-havasok a Déli-Kárpátok markáns 2500 métert is meghaladó hegysége. Budapestről kb 500 km, aminek a nagyobbik része már autópálya. Retyezát teteje a 2509 méter magas Pelága egyben Románia hatodik legmagasabb hegycsúcsa. Rengeteg tengerszem, vízesés és a gazdag flóra és fauna miatt 1935 óta nemzeti park. A kiránduláshoz jelképes belépőt kell vásárolni a turistaházaknál vagy a NP fogadóépületében. Menedékházak és kijelölt sátrazóhelyek várják a túrázókat, hegymászókat. Kiindulási pontok Észak felől a Carnic vagy a Rausor turistaház, míg dél felől a Pelága-rét. Az utóbbiról indulás előtt érdemes tájékozódni, mert a Lepusnyik-völgyi erdészeti út nem mindig járható. A www.retyezat.ro oldalon minden fontos infó, térkép útitervek megtalálhatóak. 
    Retyezát központi része
  6. Ukrajna: Borzsa-havasok 440 kilométerre fekszik Budapesttől. Magyarországi szakasz jórészt autópálya, de az ukrajnai utak minősége nagyon rossz, ezért hosszabb menetidővel számoljatok. Volócról, de még inkább Fülöpfalváról érdemes indítani a túrát. A Sipot-vízesés alatti parkolóig fel lehet menni kocsival, innen pedig akár gyalogosan, akár a sípálya felvonójával lehet felfedezni a környéket. 1400-1600 méter magas fantasztikus gerincek, melyeken leginkább alhavasi legelők uralják a tájat. Egyre többen keresik fel a hegységet, az árak baromi jók, engem leginkább a szemetelés zavart. Bízom benne, hogy ezt a kérdést megoldják a helyiek. Legmagasabb csúcsa a Sztoj 1677 méterrel tengerszint felett magasodik.
    Borzsa-havasok főgerince
  7. Szlovákia: Kis-Fátra, a Magas-, az Alacsony-Tátra és a Szlovák Paradicsom. Ez a négy legfelkapottabb hegycsoport a szlovákoknál. Most a Budapesttől kb. 300 kilométerre található Kis-Fátrát boncolgatom kicsit. Terhely, Stefanova, Vratna-völgy síelők és túrázók közt is jól csengenek ezek a nevek. A vratna-völgyi kabinos sífelvonó pillanatok alatt 1500 méter fölé repit, innen pedig pár perc sétával elérhetjük a Velky Kriván 1709 méteres csúcsát. Törpefenyők és alhavasi legelőkön, fantasztikus gerinc túrát is tehetünk, de van itt létrás szurdok-völgy is, mint a Szlovák-paradicsom. Például a Diery-szurdokon át felkapaszkodhatunk a Rozsutec sziklavilágába.
    Kis-Fátra télen
  Remélem kedvet tudtam szerezni egy hétvégi kiránduláshoz, ha szállásra is szükségetek van, akkor ezen a linken tudtok keresgélni. https://www.booking.com/guest-house/index.html?aid=1736825




Booking.com