Túraajánló: Slizza-szurdok (Orrido dello Slizza)

   Tarvisio felett sokan csak átrobognak az autópályán, télen talán többen megállnak itt síelni. De szerintem nyáron is érdemes felkeresni, mert rengeteg meseszép túraút és kerékpárút található a kis észak-olasz városka körül.

Mai célpontunk a várostól keletre elterülő Slizza szurdok. Hírnévben meg sem közelíti a szomszédos Vintgar szurdokot, viszont látványban bizton állíthatom, hogy felveszi vele a versenyt. Plusz pont a Slizza-nak, hogy sokkal kevesebben vannak és nincs belépődíj, ezáltal bármikor látogatható. A parkolóhely viszont kicsi és jó időben (főleg hétvégén és augusztusban), azért itt is vannak rendesen.

A Slizza folyó (németül: Gailitz, friuliul: Slize, szlovénül: Ziljica) a Selle Nevea hágó alatt ered 1190 méter magasan a Júliai-Alpokban. Itt még Rio del Lago (Seebach) néven ismert. 29,8 km után az Ausztriai Arnoldstein után torkollik a Gail folyóba, majd a Dráván és a Dunán keresztül éri el vize a Fekete-tengert.

Táv: 1,33 km

Szintkülönbség: +50 m / -50 m.

Tengerszint feletti magasság: 687 m - 757 m között.

Nehézség:  Könnyű túra, pár helyen létra és drótkötél segíti az előrehaladást. (★☆☆☆☆)

Menetidő: Kényelmesen sok megállóval 1-2 óra.

Kiindulási pont: Parcheggio e partenza sentiero orrido dello slizza (740 m)

Megközelítés: Tarvisio-tól keletre a Boscoverde pályaudvar szomszédságában található a szurdok, ezért nem csak autóval, hanem akár vonattal is könnyen elérhető a kiindulópont. Természetesen busz is közlekedik erre, Gemona del Friuli-ból induló 200-as busz Tarvisio-t érintve áll meg a vasútállomás melletti buszmegállóban.

Térkép: TABACCO 019 - Alpi Giulie Occidentali Tarvisiano 1:25 000 , www.mapy.cz

Látnivalók: Nagy vízesés közvetlen a kerékpáros híd alatt (sajnos csak fentről lehet megcsodálni, mert a völgyből csak a vízből látható). Sztélé Carl d' Arco Zinneberg gróf tiszteletére, aki előmozdította ennek a turistaútnak az építését. Szurdok oldalába vájt alagutak és sziklafalra épített vasszerkezet. Osztrák gránátos katona emlékműve (amelyet a napóleoni háborúkban 1809-ben elesett osztrákok katonák tiszteletére állították fel 1908-ban), mely egyben pihenő és kilátópont is.

Rövid leírás: A túrát én az óramutató járásával megegyezően csináltam meg és jártam be. De a helyszínen a legtöbben pont fordítva járták be a túrát. Nem láttam kötelező haladási irányt, ezért a túrakiírást is a bejárt útvonal alapján írom. 

A parkolóból az Alpok-Adria kerékpárutat kövesd nyugatra tartva. Mielőtt a hídhoz érnél térj le az aszfaltról ugyancsak nyugatra, a fa tábla már jelzi a szurdokot. Innen már elég egyértelmű a dolgod, csak kövesd az ösvényt, ami folyamatosan ereszkedik le a völgybe. Kb. 150 méter után egy nagy szerintem úgy 10 méter magas vízeséshez érsz. Sajnos csak fentről tudod megnézni, de onnan is csak óvatosan. Nemsokára leérsz a Slizza partjára a túra legmélyebb 690 méterre. A folyó jobb partján vezet az ösvény néhol sziklába vájva, néhol drótkötélbe kapaszkodva vagy épp alagúton átkelve kell előrejuss. Többször egészen a vízparton vezet a turistaút. 800 méter szurdoktúra után északra fordulva kezded el a mászást ki egészen a katonás emlékműig. Itt érdemes megpihenni, jól látszik innen Tarvisio keleti fele és a környék hegyei. A tisztásról délre tartva egy szép erdei ösvényen pár perc alatt visszaérsz a parkolóba. A tisztásról egy szélesebb murvás út is levezett a parkolóba. Ezen akár az Alpok-Adria kerékpártúra pihenőhelyéül is szolgálhat az emlékmű, de talán egy rövid túra is belefér a bringázásba itt.

Letölthető track: GPX

Letölthető térképvázlat: PDF




Képek az útvonal mentén:





















 Köszönöm, hogy végignézted, talán olvastad a túraajánlóm, Remélem hasznosnak találtad és tudtam segíteni a túrád megszervezésében. A leírás a 2021 nyári állapotok alapján történt. A fenti túrát mindenki saját felelősségére teljesítheti, a szerző semmilyen formában felelősségre nem vonható, ha a túrád során baleset vagy anyagi kár ér.

 

Megjegyzések

Booking.com