Skyrunning azaz "hegyi terepfutás"

  Májusban vette kezdetét a 2013-as év Sky Runner World Series sorozata. A versenysorozat három részből tevődik össze és ezek mindegyike 5 versenyből áll.
A versenysorozat logója (forrás: it.wikipedia.org)

  A első része a Sky, aminek távja minimum 22 km, de maximum 50 km lehet, emellett kikötés még, hogy legalább 1300 méter pozitív szintemelkedést kell tartalmaznia a versenynek. SkyRace néven fut a rövidebb és SkyMarathon-ként a 42 km körüliek. Az első verseny most hétvégén (05.26.) rendezik a spanyolországi Zegama-ban. A Pamplona melletti verseny a Maratòn Alpina Zegama-Aizkorri nevet kapta a szervezőktől. A 42,195 kilométeren 2376 métert kell leküzdeni a versenyzőknek, igaz a legmagasabb pont amit érintenek csak(!) 1551 méter. Ahogy tavaly és tavalyelőtt is, idén is Kilian Jornet a legesélyesebb, 4 óra alatti időkkel nyert az előző években. Ezenkívül lesz még a június 30.-án a Mont-Blanc Marathon a franciaországi Chamonix-ban. Ez a verseny nem összekeverendő az UTMB-vel, annál jóval rövidebb, csak 42,195 km és a szintemelkedés is csak (!) 2511 méter. 2011-ben a francia Nicolas Pianet nyert itt, de tavaly már Kilian győzedelmeskedett. A harmadik versenyt az USA-ban rendezik, mégpedig a Colorado állambeli Manitou Springs-ben. A Pikes Peak Marathon versenyzőinek itt már 4000 méter fölött is kell futniuk. A maratoni táv alatt 2382 méter vár rájuk. Tavaly itt is a Salomon-os Kilian nyert, azelőtt pedig az amerikai Matt Carpenter. Idén lesz az első Matterhorn Ultraks a svájci Zermattból indulva a Gornergrat-ot is érintve futnak a résztvevők, a 46 kilométeres távon 3600 méter vár rájuk, miközben 3100 méter tengerszintre is felkapaszkodnak. Az ötödik és egyben utolsó idei azolaszországi Garda tó partján rendezik meg, méghozzá október 13.-án. Ez a legrövidebb verseny, itt 23 és fél km a táv, viszont 2002 méter a szintkülönbség. Tavaly rendezték meg először a versenyt, akkor az olasz Marco De Gasperi nyert.
  A következő rész az úgynevezett Ultra, itt minden verseny meghaladja az 50 km-es távot. A versenyeket Ultra Skymarathon-nak is szokás nevezni. Az első verseny ebből már meg is rendezték idén, még pedig a Kanári szigeteken. A Transvulcania Ultramarathon 83,3 km és 4415 m. Idén itt is Kilian Jornet győzedelmeskedett, tavaly az amerikai Dakota Jones, azelőtt pedig a spanyol Miguel Heras. A legbrutálisabb versenyt június 21.-én rendezik a andorrai Ordino környékén. A Ronda dels Cims alatt körbefutják a versenyzők a Pireneusokban található miniállamot. A 170 kilométerhez 13000 méter társul,  a legjobbak 30 óra alatt teljesítik a távot, a szintidő 62 óra. Az elmúlt években a spanyolok vitték a prímet, két éve Miguel Heras, tavaly pedig Oscar Lopez haladt át előszór a célvonalon. A harmadik versenynek Franciaország ad otthont, mégpedig Val d'Isére. Az Ice Trail Tarentaise-n indulókra 65 km és 5000 m vár. Tavaly rendezték először, akkor a tavalyi rövidített UTMB-t is megnyerő francia Francois D'Haine 8 óra 16 perc 35 másodperc alatt teljesítve nyerte meg a versenyt. Július végén rendezik Amerikában a Speedgoat 50K elnevezésű futamot. 50 km és 3660 m, tavaly itt is Kilian győzött, az előző évben viszont hazai siker született ,Nicholas Clark örülhetett. 
Kilian Jornet Burgada (forrás: endure.it)
A sorozat záró versenyét ugyancsak Amerikában lesz. A 100 km-es küzdelemnek a Colorado állambeli Vail ad otthont. Idén rendezik először ezt a versenyt, 4356 méter vár a Ultra Race of Champions “UROC” -on indulókra.
  A harmadik része a versenysorozatnak a Vertical azaz Függőleges futás. A táv itt egészen rövid 5 kilométer, a szintkülönbségnek, pedig 1000 métert meg kell haladnia. Az idei év első versenyét Európa legmagasabb hegyén az oroszországi Elbrusz-on rendezték. 2450 méter tengerszint feletti magasságról indultak a versenyzők és 3450 méteren volt a cél. Az olasz Marco Facchinelli nyerte a versenyt.
Vertical kilométer azaz Függőleges futás (forrás: www.discoveryalps.it)
A spanyolországi Barruera-ban múlt héten rendezték meg a Cara Amón Vertical Kilometer-ra keresztelt versenyt. A 4,7 km-es távra 1380 méter jutott, a győztes a olasz Urban Zemmer lett. A harmadik június végi futamot Chamonix rendezi, a 400 indulóra 1000 méter színt és 3,8 kilométer vár. Tavaly a katalán Kiian Jornet-nek kicsit több mint 36 percre volt szüksége, hogy felérjen. Idén szeptember 8-án Görögország is helyszínt ad egy versenynek. A Korinthos melletti Loutraki-ban megrendezett versenyen 5,8 kilométer alatt kell 1000 métert emelkedni. Tavaly a olasz Urban Zemmer nyert itt. Október 11-én a Garda tó partján zárul ez a sorozat. A  Vertical Grèste de la Mughéra 3 km 1100 m, de nem is ezért különleges, hanem azért mert éjszaka rendezik meg. 
  A sorozatnak komoly tétje van, ugyanis az összesen 25000 dollár osztanak szét a győztesek között. A Sky és az Ultra első helyezettjei 3000-3000 dollárt zsebelnek, míg a Vertical-nál ugyanez a szám 1000 dollár. Minden verseny után pontokat kapnak a versenyzők, a győztes 100-at és még a 40.-ik is kap 2 pontot. 2012-ben az összetettben és az Ultra kategóriában is Kilian Jornet Burgada végzett az első helyen. A Vertical-ban Urban Zemmer, míg a Sky-ban Luis Alberto Hernando Alzaga. A szövetség és a versenysorozat mögött olyan nagy sportszergyártó cégek állnak mint a kanadai Arc'teryx, a La Sportiva, a Salomon vagy az Inov 8-t. Az eredményesebb versenyzőket ugyanezek a cégek mellett szponzorálja még a The North Face, az Adidas, a New Balance vagy éppen az Asics. Mindegyik márkának van csapata, mint a Tour de France-on és az "istállók" között is megy a harc a helyezésekért. 
  Ezek mellett minden második évben Európa bajnokságot és Világ bajnokságot rendeznek a sportágban. Idén Olaszországban a Dolomitokban lesz az Európa bajnokság július végén mind a három sorozatban. A világbajnokság jövőre a Mont Blanc-nál rendezik. 
Forrás és minden további info: www.skyrunning.com

Megjegyzések

Booking.com