Mecseki flóra és fauna: Első felvonás

A Mecsekben jártamban-keltemben egyre több virágra bukkantam, bukkanok, amiket próbálok lencsevégre  kapni. Több kevesebb sikerrel. A futások mostanában emiatt fotós-kocogásba szelídültek. Próbálom gyűjteni a szebbnél szebb általam eddig kevésbé ismert növényeket. Teljesen amatőr természetbúvárként barátokat, könyveket és az internetet segítségül hívva remélem mindent sikerül helyesen beazonosítanom. De ebben Öntől kedves olvasótól is várom az építő jellegű hozzászólásokat, észrevételeket. Előre is köszönöm ezt. A válogatás nem teljes, csak egy kis szegletét tárja elénk a Mecsek élővilágának. Persze próbálom ezt a gyűjtemény folyamatosan bővíteni. Kronológiai sorrendbe szeretném bemutatni a növényeket, ahogy nyílnak, virágzanak és felfedezem őket a gyűjtéseim során. Állatok terén kicsit nehezebb a dolgom, ezért az szinte biztos, hogy nem lesz teljes körű. Nagy segítség számomra. illetve motivációs tényező is a tanösvények táblái, szeretném az azokon bemutatott élővilágot felfedezni.
  Az első növényünk a Hóvirág (Galanthus nivalis) a tavasz legelső hírnökeként is szokás nevezni, mert - mint idén is - még hóborította tájakon, lombfakadás előtt kezd el virágzani. Hazánkban pár éve védett, természetvédelmi értéke 10000,-Ft, gyűjtése szigorúan tilos. Hagymája mérgező.
Hóvirág
  Az Illatos hunyor (Helleborus odorus) kora tavasszal lelhető fel és csak a Dél-Dunántúlon őshonos hazánkban. A Mecsekben nagy populáció figyelhető meg. mint minden hunyorféle az illatos is védett, eszmei értéke 5000.-Ft. Alkaloid tartalma miatt erősen mérgező növény.
Illatos hunyor

Illatos hunyor virága
  A Medvehagyma (Allium ursinum) nevét onnan kapta, hogy a medvék mikor tavasszal kibújnak barlangjukból és nem találnak semmilyen élelemet, előszeretettel fogyasztják a növény leveleit. A Mecsekben ugyan nincsen barna medve, de a vaddisznók számára is kedvelt csemege. Tavasszal jellegzetes fokhagymaillat lengi be a közeli erdőségeket. Virágzás előtt gyűjthető, de vigyázzunk mert összekeverhető a májusi gyöngyvirág vagy a tavaszi kikerics erősen mérgező leveleivel. Ha az orrunkat is használjuk, akkor viszont könnyű felismerni a medvehagymát.
Medvehagyma tenger
Hazánkban még nem védett növény, de ha így haladt tovább a medvehagyma biznisz, hamarosan az lesz. Védett területek kivételével bárhol gyűjthető. 
Medvehagyma virágzata
  A Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) szára akár fél méter magasra is megnőhet, jellegzetes sárga virágzata egyedül csücsül a szár végén. Védett növény, eszmei értéke 10000.-Ft. Misina-Tubes környékén több helyen fellelhető. 
Magyar Zergevirág virágzata

Ágaskodó Magyar Zergevirág
  A Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) csodaszép virágját március-április táján, 2-3 hétig csodálhatjuk. A növényt sűrű szőrök borítják, amelyek megvédik a kora tavaszi talaj menti fagyoktól. Védett, természetvédelmi értéke 10000,-Ft. Gyógynövényként is használják, de mérgező növény, érzékenyebb embereknél már az érintése is ekcémás reakciókat okozhat. Mecsek és a Villányi hegység délies sziklagyepeit kedveli.
Leánykökörcsin virágja

Leánykökörcsin stádiumai

Nyiladozó leánykökörcsin

Leánykökörcsin termése
  A Tavaszi hérics száraz napos gyepeket, legelőket kedveli. Áprilistól májusig virágzik, Mecsekben is sok helyen fellelhető. Mérgező, Magyarországon védett, eszmei értéke 5000.-Ft.
Tavaszi hérics

Tavaszi hérics csokor
Elsőre ennyi, de már szinte összeállt a második rész is, úgyhogy hamarosan folytatás. Amikre lehet számítani: Bánáti bazsarózsa, Majomkosbor, Nagy ezerjófű,Télizöld meténg satöbbi.

Megjegyzések

Booking.com