Mecseki Kardos út

  A Mecsek első turistaútját 1892 május 15.--én avatta fel az egy évvel korábban alapított Mecsek Egyesület. Egyes források Kardoss útként említik, de lenti kép miatt én az egy s-sel írt változatot használom. 
Kardos út
Nevét Kardos Kálmánról kapta a Mecsek Egyesület első elnökéről, Baranya megye és Pécs főispánjáról. Az első jelzett turistaút 1026 méter hosszúságú és a Mecsek-kaputól a Roboz Imre pihenőig vezet. Az ösvényeket előszór színekkel jelölték, nem találtam pontos információt, hogy milyen színnel jelölték kezdetekben az utat. 1912-től számokkal jelölték a turistautakat, mert addigra annyit hoztak létre, hogy elfogytak a színek. 1960-as évektől az országos turistajelzésekhez csatlakozva újra színekre váltottak. Az 1974-es Mecsek turistatérképen fekete jelzésű a Kardos út. Ma a sárga háromszöget kell követnünk ha végig akarjuk járni. A Mecsek-kapu fölött egy darabig a zöld kereszt is erre vezet. 
Mecsek-kapu
A Mecsek-kapu 1936-ban épült Kőszeghy Gyula tervei alapján. Amolyan jelképes kapu vagy bejárat ez, itt léphet be a városi ember a Mecsekbe. 2000-es évek elején felújították, sajnos napjainkban előszeretettel húzzák meg itt magukat a hajléktalanok, ezért sokan inkább elkerülik manapság. Bár a sokak által kedvelt geocaching játék során lett itt elrejtve egy geoláda, amit sokan megkeresnek.
Szerpentinező sárga háromszög mentén
Egy jó darabig a meredek hegyoldalban szerpentinezve halad felfelé az ösvény. A több mint egy évszázados turistaút mentén rengeteg hosszabb-rövidebb leágazás, átvágás alakult ki, általában a kanyarokat egyenesítve ki. A Hotel Kikelet felé vezető műút keresztezése után hamarosan elérjük a László pihenőjét. az 1926 májusában épített pihenő Zsiga László gyógyszerészről lett elnevezve, aki a Mecsek Egyesület tagjaként járta a természetet. A padoktól szép kilátás van a városra, bár tavasztól-őszig a fák lombkoronája miatt csak szűk résen tekinthetünk a Széchenyi-tér irányába. 
László pihenője
A pihenő után már csak pár lépés és a Kardos úti kulcsosházhoz érünk. Itt állt korábban a Mecsek első turistaháza, amelyet 1891-ben építették. Ma a pécsi Ifjúsági Unió kezelésében áll, további információt itt érhető el.
Kardos úti kulcsosház
A házat megkerülő útból ágazik le a zöld négyzet jelzés, mely a Hotel Kikelet és az Ilonka pihenő érintésével vezet le a Tettyéhez. Ezt az utat 1993 óta Pécs németországi testvérvárosáról Fellbach sétaútnak nevezik. 
Fellbach sétaút táblája
Innen már csak egy rövid séta és felérünk a Kardos út végpontjához a Roboz Imre turistapihenőhöz. Az 1934-ben átadott pihenőt a Rotary Club építtette emlékül a Mecseket kedvelő Roboz Imrének. A Bánffay Simon úton, a sárga háromszögön továbbhaladva 1300 méter megtétele után felérhetünk a Misinára.
Roboz Imre turistapihenő
Vagy választhatjuk a Balog Károly utat, mely a Dömörkapuig vezet. A piros jelzést kell követnünk előbb érintjük az Állatkertet, majd a Kisvasutat követve érkezünk a Dömörkapuhoz.
Sárga háromszög turistajelzés

Megjegyzések

Booking.com