Hoka One One Mafate Speed 2 teszt

  Jó pár éve elkötelezett Hoka párti vagyok. Két Rapa Nui és egy Speedgoat után idén a Mafate Speed 2-re esett a választásom. Elöljáróban annyit, hogy nem bántam meg. Kicsit bővebben lentebb olvashatsz a tapasztalataimról.
Hoka One One mafate Speed 2
  Februári Speedgoat tesztben még egy Bondi5-öt harangoztam be, de aztán úgy alakult, hogy belebújtam egy Mafate Speed 2-be és utána nem akartam levenni. A talp és a felsőrész is jobban emlékeztetett a régi Rapa Nui-ra, ami nekem nagyon bejött. A Speedgoat sajnos 2000 km körül van, de amit írtam a tesztben utána még hatványozottabban előjött. A talpát annyira kikezdték a kövek, hogy gyakorlatilag használhatatlan lett. Mondjuk 2000 km nem kevés, de nekem a régi Rapa Nui 4000 felett van és még mindig használom aszfalton.
Mafate Speed 2
A Mátra115 volt az idei célom és ehhez mindenképpen kellett egy új cipő. Egy olyan cipő, amiben képes lehetek 130 kilométert terepen teljesíteni. A Speedgoat-ot erre nem éreztem alkalmasnak, még akkor sem ha veszek egy újat, a Challenger ATR 3-at sokan ajánlották, de az is inkább rövidebb távokhoz. A felsőrészen sokat javított a Hoka, de még mindig nem éreztem kellőképpen erősnek. Maradt a Stinson ATR, a Mafate Speed 2 és az aszfaltos Bondi. A Stinson-t tavasszal nem tudtam próbálni, majd a maradék két cipőből inkább a terepest választottam. Futásaim nagy része nem aszfalton van és a Mátrában is bármi lehet alapon ezt éreztem jó döntésnek. Könnyű terepre jó a Bondi, de mi van ha sár lesz és menni kell?
Zsongor-kőn
Így alakult és még időben áprilisban elkezdtünk barátkozni, hogy pünkösdre minden frankó legyen. Pillanatok alatt megszoktam és utána már nem akartam elővenni a Speedgoat-ot. Egyedül a szerda esti aszfaltokra nem ebben mentem, oda maradt a jó öreg Rapa Nui. Abból is még az első generációs, ami nem vibramos.
Elölről
Tapasztalatok:
  • Talp:  Hat hónapja használom a cipőt, 1400 kilométer került bele ez idő alatt. Leginkább terep, de míg elérem az erdőt és míg hazajutok addig minden futásnál van 2 km aszfalt. Ez pedig pont elég ahhoz, hogy a sarokrész és a talpközép elkezdjen kopni. Hiába vibram a beton azt is megeszi. Ha egy sima felület, lenne akkor kevésbé kopna, de így hogy 4-5 mm-es mintája van, ezért sokkal jobban eszi a "városi terep". De ha nem lenne akkor viszont terepen nem tudnék vele kapaszkodni! Azt gondolom fél év nem kevés és a talpa még teljesen egyben van, szóval a Speedgoathoz képest teljesen jó állapotban van. Kicsit féltem az elején, mert a Mafate Speed 2-nek sem teljes talpfelületen vibram, de a puha rész is nagyon jól bírja a strapát.
    Sárban
  • Felsőrész: A sok laminálásnak köszönhetően sokkal tartósabb mint az eddigi Hokáim. Egy apró kis még szakadásnak sem jellemezhető rész van ahol kezd elfáradni az anyag, de ezen kívül olyan a felsőrésze mintha új lenne. Nagyon meg vagyok vele elégedve, messze a legstrapásabb az eddigiek közül. Kissé elasztikus cipőfűzője jól tart, én mindig duplára kötöm így nem is oldódik ki. 46 2/3-osra esett a választásom, ez 2/3-ad számmal kisebb mint az előző Hokám. Az elején kicsit féltem emiatt, de a nagyobbat nem mertem választani. Az elején kicsit szorosabbra kötöttem, hogy ne csússzon előre a lábam, majd pár hét után már tágult, annyit illetve én is megszoktam annyira, hogy tökéletesen illeszkedjen hozzám. Most mindenhol patent. Kényelemre adja azt az érzést, mint  mikor elkezdtem hordani 2013-ban az első Rapa Nuit.
    Lendületben
  • Belsőrész és talpbetét: A szokásos sarok koptatás csak a bal lábamon jött eddig elő. De ott is csak minimális mértékben. Egyáltalán nem zavar. Sehol nem nyom, a nyelve jó széles, nem érezni a cipőfűzőt és bújtatóit. Szélességével sincs bajom, mint a Speedgoattal. Vízhólyagok csak a Mátra 115-ön jöttek elő benne, de egy 26 órás futás közben ez azt gondolom megbocsájtható. Legalábbis nekem még nem volt olyan cipőm, amiben 100 km-es futáson közben ne lett volna vízhólyag. Elég egy apró kis kavics és a felpuhult bőrt egyből kikezdi, feldörzsöli... A talpbetét kellően vastag és kényelmes, emellett 6 hónap után is egyben van. :)
    Pocsolyában

Pozitívum:
  • Strapabíró felsőrész
  • Kényelmes talp
  • Csillapítás
  • Gyors száradás

Negatívum:
  • Kissé magas ár (viszonyítás kérdése)
  • Vibram talp kopás (de mint írtam, ez természetes ha betonon is van használva)
  • Nem tudok mást , írni és az előzőek  is csak kifogások :)
Oldalról

Összegzés: Nekem nagyon bejött ez a cipő. Csak ajánlani tudom Mindenkinek. Strapabíró, kényelmes az én hobbi felhasználásomra tökéletesen alkalmas. Szerintem még sokáig hű társam marad. Most viszont úgy néz ki, hogy kap egy konkurenciát. Mégpedig a Speedgoat 2 személyében. Az egyessel voltak gondjaim, de ezen nagyon sokat javított a Hoka, felpróbáltam és meggyőzött. Legközelebb beszámolok milyenek a tapasztalataim róla.
Hoka One One Speedgoat 2 (forrás: www.hokaoneone.eu)

Hoka One One Mafate Speed 2 Nomád leírása:

Nagy csillapítású stabil terep futócipő, kemény technikás terepre tervezve.

Az előző 2 szezonban megismert Mafate Speed cipő új továbbfejlesztett változata, mely csillapításával, agresszív talpmintájával és a láb stabilitását szolgáló tartással hozzásegíti viselőjét akár igazán hosszú távok leküzdéséhez bármilyen terepen.
A modell több figyelemreméltó újításon is átesett
  • mélyített Active Foot frame mely csónakszerűen öleli a lábat, gondoskodva a tartásról a technikás lejtőzés közben.
  • Újrahangolt javított Meta-Rocker rendszer, mely tovább könnyíti a futásunkat elősegítve az átgördülő energiatakarékos mozgást.
  • A korábbinál mélyebb 5mm-es Vibram Mega-Grip talp könnyedén alkalmazkodik bármely terephez kellő tapadást és biztonságot adva.
  • Kikönnyített varrásmentes felsőrész
Kitűnő választás kilométerfaló ultrafutóknak vagy stabilitást és csillapítást kereső terepimádóknak.
  
Hátulról, alulról

 A cipőt megtaláljátok a Nomád boltokban és a webáruházukban
Pár pillanatkép a Mafate Speed 2-ről!


Ha tetszik, amit csinálok kövess a Facebookon is. Itt naprakészebb vagyok mint a blogon. :(

Megjegyzések

Booking.com