Hoka Rapa Nui teszt

  Nyolc hónapja vásároltam a címben említett cipőt, azóta beletettem majd 1400 kilométert, ezalatt körülbelül 200 órát volt a lábamon. Sokak szerint nem túl szép cipő, de szerintem nem vészes és különben is nem a külső számít! Nekem előtte két pár Montrail cipőm volt, azokkal sem volt gondom, de a Hoka azért más kategória! :-)
Hoka Rapa Nui gyári állapotban (forrás: www.nomadsport.eu)

Magát a céget 2010-ben alapították, tehát nem egy öreg márka a piacon, viszont merőben új irányzatot hoztak be a futócipő gyártásba, emiatt nagyon gyorsan, nagyon nagy népszerűségre tettek szert. Két francia terepfutó bizonyos Jean-Luc Diard és Nicolas Mermoud ötlete alapján a terepfutók "védelme" érdekében találta ki ezt a maximalista irányzatot. Azóta gyártanak terep és aszfalt futócipőket is, leginkább két területre ajánlják a lábbeliket. Az egyik azok tábora akik maraton feletti távokra specializálódtak, ultra távok terepen és aszfalton egyaránt, 24 órás futások .... A másik kör, pedig azon futok, akik egy kis túlsúllyal kocognak, nekik jobban oda kell figyelni az ízületekre. A vastag talp, a nagyobb csillapítás emiatt hasznos számukra! A meglepő külső ellenére, aki kézbe fogja a cipőt nagy meglepetés éri. A nagy bumfordi alak igazán könnyű cipellőt takar.
  Mielőtt még továbbhaladnánk azt azért elöljáróban le kell szögeznem, hogy én nem vagyok jó gazdája a cipőknek. Nem vigyázok rájuk, nincs váltás cipőn, addig nyúzom őket, amíg csak lehet és a végén lecserélem. Sosem volt tisztítva, lemosva ... a cipőm! A sarat a végén lerázom róla, ha beázik akkor meg a folyosón megszárítom. Két naponta használatban van nincs rá módom és lehetőségem, hogy sokat foglalkozzak vele. Ezért messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni, az én amúgy nem is túl objektív, mindinkább szubjektív véleményemből!
Első bevetésen a Szúadó-völgyben

Tapasztalatok:
  • Talp: A csillapítása még mindig ugyanolyan mint új korában. Nem látszik rajta semmilyen összeesés, sérülés... Viszont a mintázattal más a tapasztalatom. Bár hozzáteszem terepre készült a cipő és mostanában (szeptember óta) heti 10-20 km megyek városban is benne. Ezért semmilyen szemrehányást nem teszek a kopásért a gyártóra.  A külső sarokrészen és elől a Hoka logós mintázat tükörsimaságúra kopott.
    A talp 1400 km után
     A a többi részen is kopott a mintázat ott azért még pár milliméteresek a redők. Amíg el nem koptattam addig nagyon jól tartott, emlékszem legelső futásom során, tavasszal a Szúadó-völgybe mentem ki és a nagy dagonyázás közepette alig-alig csúsztam meg. Most télen viszont már állandó problémám a csúszkálás. Ilyen állapotában már sáros,vizes terepre nem használható! De persze használom, mert ugye nincs másik! :-)
    Kicsit ronda, kicsit saras, de szeretem!
  • Felsőrész: Legelőször a talp és a felsőrész összeragasztásáról írnák. Sajnos nekem elengedte a ragasztás, a jobb lábas kívül is belül is, a balos csak belül. Úgy tudom ilyen jellegű probléma nagyon kevés volt a Hokákkal. Nem is értem! Ősz elején vettem észre a bajt, de a folyamatos használat miatt, nem vittem el cipészhez és hogy őszinte legyek semmiféle hátrányt nem érzek a viselésében emiatt! Nedves időben a víz így is úgy is utat talál a vékony szöveten keresztül, attól pedig nem kell tartanom, hogy egyszer csak leesik a talpa!!  
    Elengedett ragasztás
    A felső részen látható négy sáv, nem csak a dizájnt szolgálja, hanem megerősíti a szövetet, jobban tartja a lábat és ellenállóbbá teszi azt. Magáról a szövetről jót is rosszat is hallottam, de én csak pozitívumokat tudok róla írni. Még mindig nem lyukadt, ki, ahol hajlik ott már kezd elvékonyodni, de még tart. Nagyon jól szellőzik, olyan mintha semmi sem lenne az ember lábán! Nem vízálló, de nem is várja el tőle senki, (nem is úgy árulják) viszont nagyon gyorsan megszárad, ha elázik. Többször futottam benne esőben, sőt két hete a Dombay-maratont is ebben teljesítettem. Semmilyen hátrányom nem volt ebből kifolyólag!
    Felsőrész 200 óra használat után
    Gyárilag gyors fűző van benne, de adnak hozzá rendes fűzőket is, ha valami gond lenne azokkal! Csak jókat mondhatok a gyors fűzőről, könnyen állítható, nem lazul, egyszerűen zseniális! Pedig erről is hallottam hideget-meleget! Két rávarrt gumi alá bebújtatva a logó fűző rögzíthető, de pillanatok alatt hozzá is férhető.
  • Belsőrész és a talpbetét: Valahogy olyan a sarkam, hogy minden cipőt kikoptatok hátul! A Hokát ott eddig még nem sikerült! Viszont a jobb belső részen sikerült egy pár centis lyukat csinálnom. Alább látszik az egyetlen belső kopás helye.
    Belső kopás
    A talpbetét is még a gyári van benne, nem csúszkál, ellenben kényelmes! Miért cserélném ki!
Pozitívum:
  • kényelem
  • csillapítás
  • szellőzés
  • gyors száradás
  •  fűzőrendszer
Negatívum:
  • magas ár
  • ragasztások
"Hoka életérzés" (forrás: http://www.hokaoneone.eu/)

Összességében meg vagyok elégedve a cipővel, vannak kisebb bajai, ami kellő odafigyeléssel orvosolhatóak, illetve elviselhetőek a nélkül is. Már tervezem milyen legyen a következő! Valószínű tavasszal veszek egy másik terepest, amit már csak terepen fogok használni és a Rapa Nuit városban még jó sokáig fogom használni. A Stinson-on vagy a Mafate speed-en gondolkozom, de lehet megvárom a 2015 tavaszi modelleket, mert lesznek újdonságok úgy olvastam. A Rapa Nui talpmintázata is 2 mm-el vastagszik és Vibram talpat kap idén!
Havas futás után

Megjegyzések

Booking.com