Magyar kikerics keresőben a Szársomlyó körül

  Pár napja felkerült pár kép az internetre, miszerint virágzásnak indult a Magyar kikerics. Nosza felkerekedtem és  megkerestem őket. Általában február-márciusban nyílik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont.Most pedig még az új évet sem várta meg. Hazánk első védett növénye csak a Szársomlyó déli oldalán fordul elő, ahová csak a Duna-Dráva Nemzeti Park túravezetőjével tudunk felmenni. Szerdától-vasárnapig minden nap 10 órától indulnak a túrák, amelyeken a vezető elkalauzol minket a híres hírhedt virágokhoz, na meg felmehetünk a hegy tetejére. További információ a túráról. 
Magyar kikerics
Magyar kikerics virágzata
Magyar kikericsek
A pár órás túra után még elmentem és megkerültem a hegyet. Amíg tudtam a kék jelzésen futottam, majd a Fekete-hegy oldalában letértem róla és földes úton tértem be Nagyharsányba. Onnan pedig az új kerékpárúton tértem vissza a Szoborparkhoz. Sajnos végig felhő takarta a Napot, ezért bár készítettem jó pár képet a Szársomlyóról mégsem osztom meg veletek. Helyette inkább két érdekes helyet mutatok még meg nektek. Az első a nagyharsányi Hősök temetője. Az I. világháború szomorú emlékeként a nagyharsányi barakktábor 487 bosnyák katonája nyugszik a sírkertben. Nagyharsány fölött a Szársomlyó délnyugati felében a református temetőben találtam rá a temetőre.
Hősök temetője
A nagyharsányi Hősök temetője
A Hazáért
A másik a hegy túlsó végében a Szoborpark, magyar és külföldi szobrászok remekműveit tudjuk itt megtekinteni. 1967 óta készülnek a felhagyott kőfejtőben az alkotások, 2009-től műemléki védettség alatt áll. Hasznos információk a helyről.
Szoborpark felül nézetből
Nagyharsányi szoborpark
Legvégül a Szársomlyó legendája:
Lakott egy nénike Nagyharsányban, akinek a monda szerint volt egy csodaszép Harka nevű lánya. A lány szépsége az ördögöt is elbűvölte. Az ördög egy szép napon felkereste a nénit, hogy megkérje tőle a Harka lány kezét, az ajánlat elől a nénike csak úgy tudott kibújni, hogy azt mondta az ördögnek: ha reggelig felszántja a Nagyharsányi-hegyet, övé lesz a lány. Az ördög ráállt a dologra. Napnyugta után tizenhárom fekete macskáját az eke elé fogta és nekilátott a munkának. Nekiugrott, ekéje szikrázott a köves hegyoldalon, szántott és szántott. Látta a nénike, hogy a munka túl jól halad, de nem akarta ám a lányát az ördögnek feleségül adni. Cselhez folyamodott. Bement hát a tyúkólba és kukorékolni kezdett. Hamarosan rázendítettek a falu kakasai, mert azt hitték, hogy reggel van. Az ördög nem készült el a munkával. Dühében ekéjét elhajította, ebből lett a beremendi hegy. Amerre a földgöröngyök lepotyogtak a lábáról, dombok keletkeztek a harsányi és a beremendi hegy között, az lett a siklósi várhegy. Menekült szégyenében az ördög, végül egy nagyot dobbantott, s eltűnt a föld színéről. Ahol leszállt a birodalmába, ott fakadt fel Harkány kénes, forró vize. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyharsány)

Megjegyzések

Booking.com