Tavaszias tél a Mecsekben

  Sajnos az elkövetkező hetekben nem fogok tudni menni a Mecsekbe, ezért kihasználtam a hétvégét még egy kisebb kocogásra. Egy hete vettem észre a facebookon, hogy van egy oldal, ahol a Mecsek környéki terepfutók csoportosulnak. Ezen az oldalon találtam a TTTT-t, azaz Tettye-Tubes Trail Trial. A verseny a Tettyétől a Tubesig tart végig a sárgán. Mivel a Tettye környékén lakom és a futásaim nagy részét innen indítom, az Irma út minden követ, szegletét ismerem, ezért hát megpróbáltam. Pénteki próbálkozásom 38 perc 7 másodperc lett, majd vasárnap újra nekivágtam. 37 perc 8 másodpercre javítottam. Mind két alkalommal még sötétben indultam, vasárnap ez fogadott odafent. 
Tubesi napkelte
Úgy időzítettem, hogy kb napkeltére érjek fel, kicsit gyors voltam, mert 10 percet kellett várnom. Ekkor már világos volt, így hát elindultam a virágkeresőbe, először a Rotary északi részé felé vettem az irányt.
Hunyor család
Hunyor-hunyor után, majd az első Szártalan kankalin is feltűnt az ösvény oldalában. 
Szártalan kankalin
A sárga jelzésnél még továbbmentem a Rotary déli ágára, majd a Kis-Tubesi kilátóhoz kapaszkodtam fel. 
Kis-Tubesi kilátó
Ragyogó napsütéses idő fogadott a kilátónál, de a növényvilág itt még téli álmát aludta. A következő célpont a sípálya volt, a Misina érintésével közelítettem meg, majd a pályán araszoltam lefelé.
Szártalan kankalin
Kora tavasszal itt hóvirág és májvirág is előfordul, de most csak a Mecseket ellepő hunyorok és a lentebbi szélvédettebb részeken kankalinokat találtam. Lementem egészen a sárga keresztig, gondolkoztam a Kis-réten, de inkább a flóra pihenőt választottam.
Az ösvény oldalába nővő Szártalan kankalin
Amikor a Dömörkapuhoz értem már elmúlt kilenc óra, kezdtek gyülekezni az autók a parkolóban. Sokan választották vasárnap délelőtti programnak a kirándulást. Az egykori vidámpark mellett pár pillanat alatt az egyik legkedveltebb helyemen a Flóra pihenőnél voltam.
Kilátás a Flóra pihenőtől
Tavasszal itt rengeteg védett növény meg lehet figyelni, de itt még tél volt, egy két hunyoron kívül semmilyen zsákmány nem akadt a fényképezőgépem memóriakártyájára. A felhők jöttek-mentek, néha ragyogó színekben tündökölt táj, máskor szürke volt minden.
Flóra pihenő
Fények a város felett
Lassan elindultam hazafelé a szokásos Irma úton, a nagy visszafordító kanyarnál rengeteg kis meténget figyeltem meg, már decemberben is itt zöldelltek, virágot csak egyetlen egyet találtam.
Kis meténg
Miközben a zöld levelek között keresgéltem ráakadtam egy másik kora tavaszi virágra, mégpedig a májvirágra. Nagyon megörültem neki, lehasaltam és percekig próbálkoztam őket minél többféle beállításban lefotózni. Két képet osztok meg veletek a sok közül.
Májvirág
Májvirág fokozatok

Megjegyzések

Booking.com