Kelet-mecseki kiruccanás

  Egy a Mecsek természeti értékeit bemutató kiadványban olvastam, hogy a zengővárkonyi szelídgesztenyésben tavasszal ezer agárkosbor virít. Mikor megláttam az idei első agárkosborokat az interneten, nem is kellett több az első adandó alkalommal már mentem is ki Zengővárkonyba. 
Zengővárkonyi szelídgesztenyés
A nem túl nagy területet gyorsan bejártam, de nem hogy ezret, de egyet sem találtam, arról nem is beszélve, hogy a 2000-ben kiadott kiadvány még más kosborfajtákat is megemlít a területen. Ilyen például a majomkosbor, ami már szinte mindenhol megtalálható, de még azt sem találtam. Lehet rosszkor voltam rossz helyen, vagy amitől jobban tartok, hogy már eltűnt innen ez az élőhely.
Zengővárkonyi nyuszik
Bántott a dolog, de nem volt mit tenni, elindultam egy másik remény teljesebb élőhely felé. Menet közben megálltam egy pillanatra, mert Zengővárkonyba már megjöttek a húsvéti nyuszik.
Rockenbauer Pál sírja felé
Ezután elzarándokoltam Rockenbauer Pál sírjához, melyet a Pécsváradi szelídgesztenyés rejt. Zengővárkony és Pécsvárad itt már majdnem összeépült, alig hagyja el az ember az egyik települést már kezdődik is a másik. A sírhoz a kék kereszt jelzés vezet. 
Rockenbauer Pál sírja
Kár, hogy a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-dunántúli kéktúra nem tesz egy kis kitérőt errefelé. Igazán megérdemelné a hely, hogy aki végigjárja ezt az országunkat átszelő turista utat az felkereshesse a név adó emlékhelyét. Talán át lehetne gondolni a nyomvonalat és egy kis kanyart tenni bele. 
Pécsvárad
Pécsváradra beérve uralja a tájképet a római katolikus templom, valamint a tőle délre elterülő vár.
Pécsváradi vár
Pár képet lőttem a várról, majd a templomról is.
Nagyboldogasszony templom, Pécsvárad
Pécsvárad másik nevezetességét a Dombay-tavat is felkerestem. A gát előtt parkoltam, majd felmentem rá és leesett az állam. A tó vízében tükröződött a távolban a Zengő. Nem jártam még korábban itt, de nagyon megtetszett a hely, biztosan sűrűbben fogok ide járni ezentúl.
Dombay-tó és a Zengő
Misina-Tubes gerinc
Ezután már az agárkosboros-bazsarózsás helyre mentem. Jó sokára találtam meg a keresett kosborokat, előtte "csak" bánáti bazsarózsákat, tavaszi héricseket és majomkosborokat találtam. 
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Majomkosbor (Orchis simia)
Az egyik tisztáson csak három tő víritott, az is csak pár centis volt, de nagy volt az öröm lehasaltam közéjük és körbefotóztam. Később pár száz méterrel odébb már nagyobb populációra leltem. 
Agárkosbor (Orchis morio)
Közeli agárkosbor
Bánáti bazsarózsa és tavaszi hérics
Fakó agárkosbor
Idén már a sápadt kosbor és a majomkosbor után a harmadik orchidea féle is kipipálva. Nagy élmény volt a tengernyi virág között sétálgatni, azt sem tudtam melyikhez hajoljak le hirtelenjében. 
Agárkosbor mező
Bánáti bazsarózsák  (Paeonia officinalis subsp. banatica) 

Megjegyzések

Booking.com