Reggeli futás a Pécs feletti Mecsekoldalban

  Fél ötkor ébresztett az óra, de nem volt erőm és átállítottam fél hatra. Ekkor már a csörgetés előtt kipattantam az ágyból, felöltöztem és már kocogtam is felfelé a Szőlő utcán. A Tettye érintésével az Irma úton meg sem álltam Dömörkapuig, majd onnan ki a Flóra pihenőhöz vezetett az utam. Magam is meglepődtem milyen jól bírtam felfelé! 
Felhős, borús reggel a Flóra pihenőnél
Mostanában keveset voltam erre fent. Bár a kosborszezon lement, de azért van érdekesség bőven most is a dolomit sziklagyepen.
Flóra pihenő környéki dolomit sziklagyep
Ilyen például az ágas homokliliom, vagy a sárga hagyma, de bontja szirmait a sárga kövirózsa vagy éppen a szakállas és az üstökös csormolya és találni még baranyai peremizst is.
Ágas homokliliom (Anthericum ramosum)
Sárga hagyma (Allium flavum)
Sárga kövirózsa (Jovibarba hirta)
Baranyai peremizs (Inula spiraeifolia)
Szakállas csormolya (Melampyrum barbatum)
A futás itt kissé alábbhagyott, a virágok folyton megállásra kényszerítettek. De mivel lógott az eső lába, így nem időztem sokáig. 
Kilátó a Flóra pihenőnél
Flóra pihenő és a Dömörkapu közti ösvény
A Pihenő mellett, alatt van az egykori Dömörkapu turistaház, ma már Hotel Mediterrán, a sárga és a piros kereszt jelzésen oda is leugrottan és mint utólag kiderült nagy szerencsém volt, mert egy újabb virág került be ez a kis kitérő által a gyűjteményembe.
Egykori Dömörkapu turistaház
Bíboros vajvirág (Orobanche purpurea)
Közelebbről
Bíboros vajvirág az ösvény szélén
Az Állatkert felé folytattam reggeli portyámat és miközben a kisvasút sínek mellett haladtam az idei első pirítógyökér bogyókat is megtaláltam. Na nem mintha nagyon keresgélni kellett volna őket!
Pirítógyökér (Tamus communis) bogyói
Mecseki kisvasút
Mecseki kisvasút
 Nyár elején bezárt állatkertnél látszik, hogy már valami elkezdődött, de az átépítés java még hátra lehet. Újabb piros bogyókra bukkanok, de ezek nem a pirítógyökéré, hanem egy másik növényé a foltos kontyvirágé.
A megújuló pécsi állatkert a bejárattól fotózva
Foltos kontyvirág (Arum maculatum) termése
A Mandulás játszótér és körpálya tájékán is rég voltam, így arra is kerültem egy kört. Nem mentem teljes mandulás-kört, csak a kedvenc tisztásaim felé kukkantottam el. A Flórához hasonló a növényvilág errefelé is. Sárga hagyma és ágas homokliliom, valamint pirítógyökér, baranyai peremizs, egynyári seprence és macskafarkú veronika töménytelen mennyiségben. A kosborok már eltűntek a kétlevelű sarkvirág még tartja magát, habár már a virágai neki is elszáradtak. Újdonság volt itt az árlevelű len, mely hazánkban védett, eszmei értéke 5000 forint.
Pirítógyökér még zöld termése
Hervadozó kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
Árlevelű len (Linum tenuifolium)
Egynyári seprence (Erigeron Annuus)
Lefelé nyílegyenesen a Mandulás kemping, Niké-szobor és a Mecsek kapu érintésével pillanotok alatt lnet voltam a városban.
Mecsek-kapu

Megjegyzések

Booking.com