Egy különös növény különös megtalálása

  Egy héttel ezelőtt került fel a növényhatározóra egy kép, mégpedig a Fonák bajuszvirágról! A növényről azt kell tudni, hogy a megtalálásához ritka nagy szerencse kell. Ugyanazon a helyen egymást követő évben nem szeret újra előbújni, többek között ezért is nevezik angolul szellem orchideának. Nem vártam sokáig egyből elkezdtem nyomozni, hogy hol bukkant fel a növényke, szerencsére a Megtaláló és Lukács Robi barátom is készségesen segített, így már csak azt kellett megterveznem, hogy hogyan is jutok ki a Zselicbe. Izgultam. hogy kitart-e a hétvégéig a növény, mert nem elég, hogy nehéz meglelni, hanem  a virágzása is csak pár hétig tart. 
Narancssárga köd Pécs felett
  Ma reggel fél ötkor ébresztett az óra, ötkor felpattantam a bringámra és irány a Zselic. Sötétben caplattam fel a Mecsekoldalba, az első megállóm a Niké-szobornál volt. Siettem, de jól nézett ki a narancssárga köd a város fölött! Lapisig végig emelkedett az út, majd onnan színte végig ereszkedtem lefelé. Remete-rét-Abaliget... és kb 30 kilométer után még hét előtt megérkeztem a helyszínre. Vadászidény miatt nyolcig nem igazán szabadna a területen tartózkodni, de ha később jöttem volna, akkor már csak ebédre értem volna haza. Egy órát kerestem-kutattam a növénykét, de nem találtam. Nyolc után pár perccel letörten indultam vissza. Nem elég, hogy nem lett meg, még várt rám több mint 20 kili emelkedő. Bár annak csak a vége a vészes, de addig is el kellett jutnom. A futás végett jó erőben vagyok, így nem okozott gondot hazatekernem, combomat azért éreztem 60 kilométer után. De legjobban az fájt, hogy mindez fölösleges volt! 
  Írtam is a Robinak, hogy nem lett meg, átbeszéltük és kiderült, egy völggyel elnéztem és nem jó helyen keresgéltem! Biztatott, hogy menjek ki újra, mert ott van és lehet nem lesz több ilyen lehetőségem az életben! Nem is vártam soká, ebéd után kimentünk a gyerekekkel és megkerestük! Másodjára már könnyen meg lett, így legalább a lurkók is elmondhatják majd az iskolába, óvodába, hogy találkoztak a szellem orchideával. Valamint azon kevés emberek közé tartoznak, akik láttak élőben egy bajuszvirágot! Nem hiszem, hogy sokan mondhatják ezt el magukról!
Fonák bajuszvirág  (Epipogium aphyllum) 
Kis bajszos
Bajuszosok egymás közt
Már egyszer lezártam az idei orchidea szezont, de most újra megteszem! Terveim között szerepel, egy összefoglaló írása a témában. Addig is egy hasonló témájú poszt, egy hasonló személyiségű blogról: terep-jaro.blogspot.hu. Köszönöm a segítséget Mindenkinek!

Megjegyzések

Booking.com