Orchideás hétvége

  Úgy alakult a hétvége, hogy a közelben épp nyíló orchideák többségét sikerült felkeresnem a napokban. Nézzük akkor sorban őket. A sápadt kosborok már lassan elhullajtják szirmaikat, nagy részük a hideg és a sok csapadék miatt bebarnultak. Szerencsére azért akadt még egy-két fotózható is.
Sápadt kosbor (Orchis pallens)

A majomkosborok itt-ott már teljesen elvirágoztak, de még bőven akad amin még nyújtózkodnak a majmocskák.
Majomkosbor (Orchis simia)
Idén a Villányi-hegységben már április elején láttam bíboros kosbort, a Mecsekben pedig mostanáig kellett várnom, hogy megpillantsam az elsőt. Egy szép nagy halvány fehér színű volt.
Bíboros kosbor (Orchis purpurea)
Vitézkosborral ugyanez a helyzet, csak őt nem a Mecsekben, hanem Gemencben sikerült becserkésznem.
Vitézkosbor (Orchis militaris)
Tarka pettyes kosbor mindhárom terülten található, de most a mecsekiek vannak terítéken.
Tarka pettyes kosbor  (Neotinea tridentata)
A bangók közül a Szarvas bangó már hetek óta virágzik, de most kezdi elérni a csúcspontját a virágzás. Már nem csak egy virág van egy tövön, hanem akár 2-3 is.
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
Pókbangók tavaly kimaradtak, ezért nagyon örültem, hogy szombaton ismét láthattam ezeket az apró kis rovarutánzókat. Még épp időben érkeztem, pár nap és elvirágoznak.
Pókbangó (Ophrys speghodes)
Fehér madársisakot tavaly többet láttam, de azért idén is sok helyen belebotlottam. 
Fehér madársisak (Cephalanthera damasonium)
Az ibolyás gérbicsre már hetek óta várok, de most végre meglettek az első virágzó példányok.
Ibolyás gérbics (Limodorum abortivum)
Madárfészek békakontyokat sikerült egy új sokkal közelebbi élőhelyen találnom. Pontosabban nem én találtam, de jó volt az informátorom.
Madárfészek békakonty (Neottia nidus-avis)
Kétlevelű sarkvirágot virágzás előtt meglehetősen nehéz találni, de idén ez is sikerült. Sőt kettő is van, az egyiknek már csak pár nap kell, a másik azért még később fog beindulni.
Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
Tornyos sisakos kosboroknak vagy régi nevén vitézvirágoknak is kell még idő, de az első szirmok már kinyíltak.
Tornyos sisakoskosbor (Anacamptis pyramidalis)
Végül egy bíboros és majom kosbor hibrid, ő ugyanott volt tavaly is mint idén.
Orchis x angusticruris - a Bíboros- és a majomkosbor hibridje
  Aki a virágot szereti rossz ember nem lehet! Mondja közmondás. Sajnos az elmúlt időszakban ezzel fenntartásaim voltak. A saját kertjében mindenki úgy szeretheti a virágait, ahogy akarja! De a természetben úgy szeretjük igazán a virágokat, ha nem tépjük le, nem tapossuk le és nem ..... ..! Azért nőttek ott, mert ott érzik jól magukat és nem a vázánkban. Ha igazán szeretjük a növényeket, akkor ott hagyjuk őket, ahol a legjobban érzik magukat. Csokorba kötve legfeljebb egy-két nap és elhervadnak, jót teszünk ezzel nekik? Fotózzuk le, őrizzük meg emlékeinkben a látványukat, de ne tegyünk kárt bennük, hogy még a következő nemzedékek is megcsodálhassák! Az elmúlt napokban, hetek negatívumai gyülemlettek fel bennem. Ezzel szeretném lezárni a témát és bízom benne, hogy nem találkozom több ilyen esettel.
Mindent a szemnek, semmit a kéznek! :(

Megjegyzések

Booking.com