Mecseki zöldtúra próbálkozás

  Jó ideje készülök ennek a túrának a lefutására, november elején sikerült úgy szerveznem a dolgaimat, hogy megpróbáljam, de sajnos most nem sikerült a történet. Hiába járok sokat futni a Mecsekbe, a környező részeket már hellyel-közzel ismerem, de a kisvaszari rész kifogott rajtam. Tanultam belőle, jövőre megpróbálom újra.
Őszi futás az avarban

  Most szakítok a jól megszokott erre jártam, ezt csináltam bejegyzéssel, helyette inkább csak pár dolgot emelek ki amik tetszettek és amik nem.
Pozitívumok:
  • Még mindig gyönyörű az őszi erdő
    Ősz a Mecsekben
  • Két elkavarás és két kutyatámadás után értem a kisvaszari Hubertusz kocsmához. Előtte két nyomos kút nem üzemelt, de itt szerencsére jó volt. Mikor elkezdtem töltögetni a kulacsaimat odaszólt egy fickó az italbolttól, hogy ne vizet igyál, gyere meghívlak egy kólára. Megtöltöttem ezért a palackjaimat, majd mire átértem a túl oldalra, hogy pecsétet kérjek az igazolófüzetbe, már hozta is a dobozos kólát. Rákérdeztem, hogy miért kaptam a válasza az volt, csak mert szeret adni! :) Innen is köszönöm! A Jószerencsét vadászháznál ittam meg nagyon jól esett!
    Hubertus kocsma, Kisvaszar
  • Egy elkavarásnak köszönhetően Mecsekpölöskénél 6-8 világosbarna szőrű szarvasmarha volt az útszélén. Mikor megláttak sorba álltak és bámultak, hogy vajon ez a figura mit keres itt? Majd követtek a villanypásztor mellet, aztán futottak egy nagy kört velem! Nagyon viccesek voltak, kér, hogy esett az eső és így nem fényképeztem le őket.
  • Mecsekpölöske után a gerincen egy magaslesnél elkezdett cseperegni az eső közben a felhők között kisütött a Nap, ezek miatt egy szivárványhoz is szerencsém volt.
    Szivárvány
  • Réka-vár környékén is több szarvast kiugrasztottam a bokorból, de Vágot körül egészen közel voltak hozzám!
    Réka-vár
  • Végre futottam ismét egy hosszabbat!

Negatívumok:
  • Kisvaszarra még be sem értem megugatott, megkergetett egy kutya,majd a faluban a templom után még két eb miatt kellett idegeskednem. Itt a gazdájuk is látta mit csinálnak a kutyák, de ő csak a telefonját nyomkodta! :(
    Kisvaszar
  • Elkavarás 1. Átmentem az Egregyi-völgyön, majd Jánosipuszta előtt a jelzés bevezetett egy elzárt területre. Azon még gond nélkül átjutottam, de balra mutatott a házak felé a jelzés, sőt még egy fán is volt egy régi festés, aztán meg kerítés és dzsindzsa. Visszamentem 100 métert, majd jobbra, de arra sem volt semmi. Aztán a házak felé indultam, amikor ismerős részre értem. A Mecseki mátrixon itt a rét közepén pár fa alatt volt az ellenőrzőpont. A piros és a zöld sáv itt összefut és egy darabig együtt megy. Vagyis jobbra kellett volna itt tartanom, nem balra, mint ahogy a jelzés mutatta! 
    Itt jobbra kell tartani!
  • Elkavarás 2. Kisbattyán után a Csonka Ferenc-forrásnál egyértelmű volt a jel, valamiért mégis egyenesen futottam tovább! De itt csak pár száz méter plusz került a gépezetbe! :)
    Csonka Ferenc-forrás
  • Elkavarás 3. Olyan térképet vittem magammal, amin a Mecsek északi része már nem volt rajta! Így Kisvaszar környékén teljesen a vakon, csak a jelzésekre alapozva haladtam. A Hubertusz kocsmától még volt két-három zöld sáv a piros kereszt alatt, majd csak piros kereszt volt. De abból 3-4 is. Ekkor kezdtem aggódni, hogy valahol elvétettem és lejöttem a zöldről. Még otthonról emlékeztem, hogy itt kissé jobbra vagyis nyugatra tart a zöldtúra. Ezért tettem arra egy kis kitérőt, hátha ráakadok valahol a jelre. De nem volt szerencsém. Visszafutottam egészen a kocsmáig, majd újra kerestem. Jó ötszáz-hatszáz vagy kitudja hány méter után aztán egyszer csak újra mindkét jelzés ott volt a fán! Ha tudtam volna, hogy itt együtt megy a két jelzés akkor nincs gond, de így! Naiv voltam és azt gondoltam, hogy csak a zöldet kell követnem, az meg csak menni fog! 
  • Elkavarás 4. Jószerencsét vadászházig nem volt gond, onnan is egyértelműnek tűnt, hogy egyenesen kell menni, de amikor a második vadászlesen és környékén sem volt jelzés akkor elbizonytalanodtam. Jobbra egy, balra két út is vezetett, mindháromba belenéztem! Térképemen még ez a rész sem volt rajta. Közben megeredt az eső és a sár is egyre nagyobb lett. Végül a ismét a magaslesek felé mentem és a második után egy fa oldalán ott volt a zöld sáv! De abból is csak egy! A fa oldalán, szóval csak akkor veszed észre ha már mellette állsz! :(
    Jószerencsét vadászház
  • Elkavarás 5. Még mindig a fenti úton voltam, jobbra alattam volt egy település, amit úgy sejtettem, hogy érintenem kell, ezért amikor egy elágazáshoz értem, ahol még jelzés is volt! Az is kissé arra mutatott vagy legalábbis én ott, akkor úgy véltem. Elindultam egy kukorica tábla mellett a település felé. Mentem-mentem de jelzés sehol! Újabb 200-300 méter plusz után adtam fel és fordultam vissza. Természetesen ott is egyenesen kellett haladni.
    Szemben Liget!
  • Elkavarás 6. Ez volt a legdurvább! A fenti két eltévedés után haladtam tovább egyenesen az úton. Rengeteg kivágott fa szegélyezte a durván saras "földes" utat!  Se jobbra, se balra nem láttam letérést az útról, bár jelzés is csak hébe-hóba volt! Végül kiértem egy aszfaltútra, amin jobbra tartottam a fentről látott település felé. Mikor már közeledtem láttam, hogy rövid a tábla, az nem Mecsekpölöske lesz! Ligeten lyukadtam ki! Csak úgy érzésből megfordultam és futottam a másik irányba. 2-3 kilométert követően ismét lakott településhez értem, Magyarszékre! Nagyon el voltam keseredve! Arra gondoltam, hogy Hertelend, Orfű felé hazamegyek! Csupa sár voltam, nem volt vizem, de az étterembe sem akartam ilyen állapotban bemenni. Aztán megláttam, hogy kilenc kilométer ide Komló. Akkor Mecsekpölöske max a fele. Így hát elindultam az aszfalton Komlónak. Körülbelül negyed óra, húsz perc után értembe a településre, majd láttam meg ismét a zöld sáv jelzést! De hogy honnan jött le azt a mai napig nem tudom! Térképen nézve kb. 800 méter helyett, mentem 6-7 km-t. Ha végig mentem volna egyszer a Kovács Bála emléktúrán, akkor nem lett volna gondom! :) Itt már nagyon el voltam keseredve! Szerencsére egy felújítás alatt álló kocsmánál kaptam vizet!
    Itt lehetne keresni a jelzéseket!
  • Elkavarás 7. Mecsekpölöske házait épphogy csak elhagyva a jelzés jobbra mutatott, később még a támfalon is volt egy zöld sáv, majd egy mezőgazdasági telepre. Itt voltak a fentebb említett bocik! Traktorok, mindenféle gépek és tárolóhelységek között bolyongtam. Szerintem még videofelvétel is készült rólam. Majd visszafutottam az elágazóig és hiába jobbra tartott a jelzés balra mentem a horgásztó felé. Majd hamarosan a kerítésen ismét csak megleltem a hiányzó jelt.
    Mecsekpölöske
  • Elkavarás 8. Ezt már nem is nevezném annak, mert ezt előre tudtam, de azért leírom. Sikonda után mikor elválik a zöld és a piros sáv jelzés a Csík-gödör végében vagy bemászik az ember a villanypásztoron belülre, vagy mint én az erdőben szerencsétlenkedik le a 66-os útig. Rövid szakasz de nehezen járható!
    Csík-gödör
  • Minden hosszabb futásnál előjövő problémám a frissítés. Most sem volt ez másként! Hajnalban a buszon utazva gondolkoztam el azon, hogy ismét nem hoztam magammal semmi sósat. Kivéve egy sajtos bagettet. Csokik, banán, müzlik, izók, Mg tabletták és kóla volt nálam. Tíz óra menetidő és 70 km után jöttek is a görcsök! :( Ha végig akartam volna menni, akkor nem is lett volna elég amit magammal vittem.
  • Nyár elején sok kullancsot szedtem ki magamból, aztán szerencsére elkerültek, de ősszel megjelentek a kullancslegyek, amik most csúcsosodtak ki. Akárhányszor a vállamra néztem mindig volt legalább egy rajtam. De volt hogy a hajamba, a szakállamba kapaszkodtak, bújtak meg. Folyamatosan szedegettem magamról, de mikor hazaértem a ruhámban még legalább 40-50-et találtam. Nagyon idegesítőek voltak!  
További képek (jó pár homályos lett a szemerkélő eső miatt :( )
Ötös-úti kunyhó
Szamár-pihenő
Betyár-tanya
Erdei lakó!
Barna-kő
Kisbattyáni falukép
Köszvényesi vadászház
Útviszonyok!
Komló
Természetbarátok háza, Sikonda
Erdei temető, Vágotpuszta
Lóri kulcsosház
Őszi út
Lóri elágazás! Idáig jöttem a zöld sávon

   
  Pár nappal a futás után már megszépülnek a dolgok! Igazából amit lehet azt elrontottam, de mégis jó tapasztalat szerzés volt. Jövőre mikor hosszabbak lesznek a nappalok újra megpróbálom, már nem egyedül hanem szervezek magam mellé társakat! A Súgói-rét és Vasas közti szakaszt bejárom, akkor nem lesz több ismeretlen rész, kvázi az eltévedés lehetősége is csökkenni fog. Talán még a jelzéseket is felújítják addigra.

Megjegyzések

Booking.com