Hoka One One Speedgoat teszt

Lassan három éve futok Hokában, előtte Montrail-ben szaladgáltam. Két generáció után megszűnt a Rapa Nui, ezért váltanom kellett. Nem sokáig töprengtem, hanem a hasonló felépítésű és hasonló terepre tervezett Speedgoat-ra váltottam tavaly. Sok mindenben más a két cipő, de nézzük is, hogyan vizsgázott, illetve vizsgázik a "gyors kecske"!
Hoka One One Speedgoat gyári állapotban (forrás: https://runjmc.co/)

  A korábbi Rapa Nui tesztben már összefoglaltam, hogy mit kell tudni a márkáról, ezért erre most nem térnék ki, a linkben el tudjátok olvasni ha érdekel valakit! Tavaly augusztus utolsó napjaiban vásároltam a cipőt a Nomád pécsi üzletében! Mint már fentebb írtam előtte is hasonló cipőben futottam, ezért az érzés már adott volt. A futásaim kb 80%-át terep, így a választásban ez volt a döntő érv. Bár szeretnék sok hosszút futni, de sajnos csak évi pár 100 km közelit tudok betervezni, ezért a Mafate-t és a Stinson kizártam. Maradt a Challenger és a Speedgoat, végül a talp mintázata miatt választottam utóbbit! Főleg az őszi, téli saras csúszós időszak miatt! 
Együtt a három Hoka!
Ismerkedés!
Tapasztalatok:
  • Talp: A talp mintázata agresszívabb mint az előző Rapa Nui-é volt. Amíg el nem koptattam, addig nagyon jól tartott. Azóta azért saras környezetben csúszkálok. Leginkább a Szőlő utcai lefelék tettek be neki, a sarokrészen és elől a lábujjaknál tűntek el a rücskök. Hiába a Vibram talp!?
    Talajfogások!
    Ami viszont inkább zavar(t), hogy nem teljes keresztmetszetében Vibram a talp. Vannak részek, ahol lespórolták, illetve a oldal stabilitás miatt több sávban csak a puha habanyag van. Ezt a habanyagot pedig valószínű a súlyomnak és a mecseki apró kaviccsal kiszórt turistautaknak köszönhetően kikezdték a kövek. Már a legelején kisebb darab kavicsokat szedtem ki főleg a sarokrészből. Ami mostanra fél év használat után már körömnyi kavicsokat is elnyel! Ha észreveszem akkor egy mozdulattal kijönnek, de volt már rá példa, hogy nem vettem észre és lejtmenetben sarokra érkezve igencsak megfájdult a lábam tőle. Csillapítása 1400 km után is tűrhető, azzal a mai napig nincs gondom!
    1400 km után! A saroknál jól látszik a beékelődő kavics!
  • Felsőrész: A Speedgoat felsőrésze egy vékony, de erős hálósa anyag, amit négy helyen megerősítettek! Jól szellőzik, ennek következtében minden vizet be és ki is enged! Ezzel nekem nincs problémám, sőt tök jó, hogy gyorsan kiszárad! A hálós anyag tartósságától tartottam, de egész sokáig bírta. Négy hónap és 900 km után adta meg magát a jobb külső részén, majd pár héttel később a bal belsőn is lett egy kis szakadás. A merevítések miatt azonban minimálisan lettek nagyobbak ezek a szakadások az elmúlt másfél, két hónapban. Pedig hóban, sárban mindenhol használtam. Mosva, tisztítva nem volt, megszáradt aztán kapta a következő adagot.
    Szakadások!
    Az elején lévő orrvédő praktikus én nagyon szeretem. A kaptafája keskenyebb mint az előzőek, de csak hosszabb futásokon (3-4 óra felettiek) során éreztem ennek negatív hatásait. Általában nekem a normál kaptafa jó, nem kell széles, de ez annál egy nyúlfarknyit keskenyebb. A nagy láb ujjam bütykeinél az ősszel ezen futáson sikerült két vízhólyaggal megúsznom. Azóta kicsit jobb, de még mindig nem az igazi, de ezzel már megtanultam együtt élni! :) Normál cipőfűzőt adnak hozzá, ami furcsa benne, hogy egy csomóra kötve mindig kioldódik, dupla csomóval viszont jól tart. Egész rövid, csak négy bujtatós a cipőfűzőrendszere, nem igazán lehet feszesre meghúzni, de én amúgy sem szeretem ha erősen meg van feszítve. A Rapa Nui gyors fűzői is lazán tartottak, pont annyira, hogy ne essen le a lábamról, de ne is csúszkáljak a cipőben. Ez az érzés a Speedgoat-nál is megmaradt.
    Fél éves Speedgoat!
  • Belsőrész és talpbetét: A sarokkopás nálam minden textil belsejű cipőmnél megszokott. De mintha a Speedgoat jobban bírná mint az elődei.Közel fél éves intenzív használat után csupán a bal cipő belsején jelent meg kisebb kidőzsölődés. De a sarkamnál sosem lett vízhólyag eddig! Lábujjaknál kívül és belül a kaptafa keskenysége miatt már, ahogy fentebb is írtam hosszabb futásokon sikerült pár hólyagot összeszednem. A Speedgoat-hoz adott Ortholite talpbetét sokkal kényelmesebb, tartósabb, mint a Rapa Nui-hoz mellékeltek. Csak jókat mondhatok erről a betétről nem csúszkál el és nagy komfortot biztosít.
    Őszi bevetésen!
    Téli futáson!
Pozitívum:
  • Kényelmes talpbetét
  • Jó szellőzés
  • Csillapítás
  • Gyors száradás
Negatívum:
  • Magas ár
  • Puha talprész
  • Keskeny kaptafa
  Összegzés: Minimális súly, maximális kényelem, talán így lehetne röviden összefoglalni a Speedgoat-ot. Nekem bejött, ha megtehetném, hogy több cipőm legyen, akkor a rövidebb távokra vennék még egyet és a hosszabbakra egy másik Hokát. De sajnos ennek kicsi az esélye, ezért amíg bírja hosszabbakra is használom, majd meglátom, hogy alakul a helyzetem! :) Rövid, gyors, technikás terepre szerintem nagyon jó választás! Következő cipő? Majd meglátjuk, jelen állás szerint a Bondi 5, de addig még sok víz lefolyik a Dunán!
Bondi 5 ?! (Forrás: www.hokaoneone.eu)
Hoka Speedgoat Nomád leírása:
"Idei év újdonsága az egyik leggyorsabb HOKA terepcipő Vibram és puha talpanyagnak köszönhetően, még stabilabb lesz. Főleg normál távra kalibrálva, de ultra távoknál is szóba jöhet, könnyű versenyzőknél. Jól szellőző felsőrész, agresszív, sárban is jól funkcionáló talp és a dinamikus  puha középtalp és sarok ,így tovább, hosszabban élvezhetjük erdei futásainkat. A könnyű, versenyzésre is optimális cipő másfélszer nagyobb talpvastagsággal bír egy átlag cipőhöz képest. A talpanyag rugalmassága amellett, hogy elnyeli a talaj, gyökerek, sziklák egyenetlenségei okozta átnyomódásokat, reszponzív és dinamikus, nem hogy lassítva, de lendületbe hozva a futót. Mátrabérc? Ennek a cipőnek sima ügy!
Szabadban szabadon! (Forrás: http://www.hokaoneone.eu)
Középtalp felépítése:
  • 28 mm vastagságban a lábfej alatt
  • 33 mm vastagságban a sarok alatt
  • 5 mm talpív esés (drop)
Futófelület:
  • 5mm-es Vibram mintázat
  • jól tapadó felület
A Hoka One One futócipők talpuk profiljában középtalpas érkezésre lettek optimalizálva."

Booking.com