10 kora tavaszi virág, ami miatt érdemes túrázni indulni

  Összeszedtem pár kora tavaszi virágot, amiket én nagyon szeretek. Leginkább a Mecsek, illetve Dél-Dunántúlon fellelhető védett virágok kerültek a gyűjteménybe.
Kora tavaszi virágok
  A virágokat amennyire lehet kronológiai sorrendben rendeztem, de sokszor előfordul, hogy egyik korábban jön, a másik pedig később virágzik a megszokottól.


Illatos hunyor: Abszolút a legkorábbi, itt délen a Mecsekben találkoztam már vele november végén is. Levelei sokáig zöldellnek, egészen a következő évi virágzásig.
Illatos hunyor (Helleborus odorus)
Kikeleti hóvirág: Tömegesen virágzik, nagyon szeretem mikor megjelennek az első tövek, aztán pár nap múlva már tömegesen ellepik az erdő aljnövényzetét.
Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
Szártalan kankalin: A Mecsekben és a környéken csak az a fajta kankalin él természetes környezetben, ezért nem maradhatott ki a listámból.
Szártalan kankalin (Primula vulgaris)
Nemes májvirág: Alapvetően nem tömeges előfordulású, viszont ott ahol van ott nem egy-két szál található. Apró kis kékes szirmai miatt könnyen észrevehető megtalálható a barna avarban.
Nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis)
Ligeti csillagvirág: Ugyanaz igaz rá, mint a májvirágra, csak hatványozottabban. Azaz kevés helyen van, de ott nagyon sok. Ha rááll az ember szeme és jó helyen keresi, akkor megtalálni is könnyű.
Ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis)
Leánykökörcsin: Az egyik nagy kedvencem, az első virágfotós próbálkozásaim főszereplője. Sziklagyepeken fordul elő, éjszakára becsukja szőrös szirmait, napsütésben, pedig kitárulkozik.
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Kakasmandikó: A liliomfélék családjába tartozó virág legalább annyira szép, mint a neve. Régebben kutyafoggyökérnek is hívták, szerintem a kakasmandikó jobban passzol hozzá. sajnos a közeli erdőkben nem található, ezért nem minden évben találkozom vele, de minden alkalom nagy élmény.
Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)
Fekete kökörcsin: Félszáraz, meleg déli lejtők, gyepek vadvirága. Szerencsére a Mecsekben és a Villányi-hegységben is megtalálható.
Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Tavaszi hérics: Ahol a kökörcsinek élnek ott találsz tavaszi héricset is. A lenti képen olybá tűnik, hogy nincs szára, pedig van, de ez egy március eleji kép, amikor is még csak elkezdte bontani a szirmait.
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Mocsári kockásliliom: A virágzata, a szára és a levelei is hihetetlen megjelenésűek. Olyan mintha ecsettel festették volna. Tényleg kockásak a szirmai és a levelei úgy kunkorodnak, mint a malac farka. Sajnos a fényképem nem tudja visszaadni, hogy milyen szép ez a virág.
Mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris)
  Az összes felsorolt virág védett hazánkban, kérlek vigyázz rájuk! Csak az emlékeidben és a fotóidon hozd magaddal! Hidd el sokkal szebb a természetben, mint egy vázában, ahol pár nap és elhervad. Az erdőben a helye, hogy mások is megcsodálhassák.
 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek támogasd a blogom azzal, hogy a következő utazásod alkalmával a lenti keresőn keresztül foglalod a szállásod. Semmivel nem fizetsz többet, viszont én kapok egy kis jutalékot. Köszönöm. 


 


Booking.com