Melyik Hanwag cipőt válaszd? (2022)

   Aki ismer az tudja, hogy vannak márkák, amelyek nagyon a szívemhez nőttek. Túracipőt és bakancsot évek óta csak Hanwag-ot választok magamnak. Ezért gondoltam, hogy csinálok egy összefoglaló bejegyzést, hogy 2022 év elején milyen modellek közül tudtok választani.

Melyik  Hanwag cipőt válaszd?
Melyik  Hanwag cipőt válaszd? (Forrás: www.hanwag.com)

  Mielőtt továbbolvasnál szeretném megjegyezni, hogy bár kedvelem a márkát, de a bejegyzés létrejötte nem egy fizetett együttműködés része. Amit írok a bejegyzésben, az leginkább saját tapasztalat és utánajárás  közben szereztem. Illetve mivel egy túraboltban dolgozom, ezért megfordult már a kezemben pár Hanwag lábbeli. Meghallgattam jó pár felhasználó tapasztalatát. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy nem minden szentírás, amit itt olvashatsz. Inkább csak egy szubjektív ajánlás a részemről. 2021 tavaszán már írtam a témáról, de most egy kicsit részletesebben próbálom kifejteni a témát.

  2021-ben 100 éves a bajor márka, ezért van pár jubileumi modell, ami kifejezetten ebben az évben jelent meg. Ilyen az amúgy 40 éves Alaska GTX speciális sorszámozott kiadása vagy a Sepp 100, a Hans 100 és a Wagner 100. Ezek a cipők elég speciálisak, ezért bár szerepelnek a bejegyzésben, de azt gondolom, hogy az Alaska kivételével kevéssel lehet összefutni hazánkban.

 A hagyományos kategorizálás alapján a Hanwag oldaláról összegyűjtöttem az alapvető besorolást.

Hanwag kategóriák
Hanwag kategóriák

  A túra- és a hegymászó lábbelikre vonatkozó szabványos A, B, C és D kategorizálás hasznos kiindulópont a megfelelő bakancs vagy cipő kiválasztásához. Azonban ez a rendszer elsősorban csak arra utal, hogy mennyire merev a talp. A Hanwag egy lépéssel tovább megy. A lábbeliket a következő felhasználási területek szerint is osztályozza: Alpine, Trek, Hike, Travel ... 

Ezen kategóriák és felhasználási módok segítségével tudsz válogatni a lábbelik közt. A ebben a táblázatban összefoglaltam a cipőket. A név, a kategória, a felhasználás mellett még a szármagasság, a kaptafa formája (bunion, wide ...), a bélés típusa (GTX, bőr), a felsőrész anyaga, a talp anyaga, a hágóvas kompatibilitás a súly és az épp aktuális ár (euróban) is szerepel a táblázatban. Egyes oszlopokban színekkel jelöltem az egyforma tulajdonságokat. Például világos kék a Gore-tex-es lábbeliket a sötét szürke pedig a Vibram talpúakat mutatja. Így könnyebben megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb cipőt. De mivel ezek közt sok az átfedés, ezért ezeket szétbontva is megtaláljátok lentebb.

Travel

  Az első a Travel, amelyeket leginkább könnyű sétákra vagy mindennapi utcai viseletre ajánlok. A lenti táblázatban minden fontos információt megtalálható típusokra bontva.

Hanwag Travel

Hike

  Ezeket a cipőket, bakancsokat már inkább kirándulásokra tervezte a bajor márka. Leginkább könnyű középhegységi túrákra kis és közepes hátizsákkal. A kategória oszlopban látszik, hogy itt az A-tól egészen a D-ig minden megtalálható. A D természetesen már nem magyarországi körülményekre van tervezve. Itt a legnagyobb a választék, emiatt a legnehezebb is a választás. A lenti táblázatban minden fontos információt megtalálható típusokra bontva.
Hanwag Hike 1.
Hanwag Hike 2.

Hanwag Hike 3.

Trek

    Ez a lista is rengeteg lábbeliben bővelkedik. Itt megtalálhatóak a középhegységi túrabakancsoktól egészen a magas szárú vadászbakancsokig. A gyártó magashegyi túrára még nem ajánlja ezeket a bakikat, bár van közte jó pár, amelyik szerintem könnyű nyári alpesi túrákra már használható. Alaszka, Yukon, de én például egy kívül-belül bőr Tátrában is szoktam a Dolomitokban, Retyezátban túrázni. Még hevederes hágóvasat is raktam rá. Szóval én olyan 2-3000 méter közötti túrákra a lenti táblázat BC kategóriás bakancsait simán merem ajánlani. Minden fontos információt megtalálható típusokra bontva.

Hanwag Trek 1.

Hanwag Trek 2.

Alpine

  Ezen bakancsok, illetve félcipők mindegyike sziklás köves vagy magashegyi terepre ajánlottak. Egy kivételével mindegyik valamilyen hágóvassal kompatibilis. Beszállócipőkben alpesi mászóutak megközelítése és via ferráták is teljesíthetőek.

Hanwag Alpine

Egyéb

  A fenti négy listán kívül még kettőt különböztetek meg. Elsőben a tradicionális bakancsokat szedtem össze. Mind külsejükben, mind a felhasznált anyagokban (nincs GTX, csak bőr) és mind a gyártásukban (Gojzer varrás) a régi időket tükrözik. A másodikban pedig a bélelt téli bakancsok és csizmák találhatóak meg. Ezeket vadászok és horgászok keresik.
Hanwag tradicionális cipői


Hanwag téli cipői

  Továbbiakban pár gondolat a lábbelik anyaghasználatáról, a formájukról és megfelelő méretválasztásról írok pár mondatot.

Bőr

  A bőr a legjobb anyag a kiváló minőségű túracipőkhöz. Megfelelő gondozás mellett szó szerint egy életen át tart. A Hanwag-nál különböző bőrszállítók különböző bőrfajtáival dolgoznak. Ezek közé tartozik a nubukbőr, a velúr bőr, a bélésbőr, a krómmentesen cserzett bőr, a jakbőr és a Terracare Zero® (a németországi Heinen cserzőüzem által gyártott, teljesen CO2-semleges) bőr. A jakbőr kivételével (ami a Tibeti-fennsíkról jön), minden bőrtípus Európából származik. Ezek minőségére különösen odafigyel a márka.

A bőr típusokról bővebben itt olvashatsz.

Bélés 

  A Gore-Tex® bélések több rétegből állnak, köztük egy vízálló és légáteresztő membránból. Ezek megbízhatóan szárazon tartják a lábát esőben és hóban. Jól szellőzik és lehetővé teszi, hogy az izzadság távozzon a cipő belsejéből. Azonban bizonyos szempontból még mindig felülmúlja egy természetes anyag: a bőr. A bőr (LL) bár nem teljesen vízálló, de rendkívül kényelmes és tartós bélés. Kellő kezelés, waxolás mellett a legtöbb körülmény között használható. Egyes modelleknél krómmentes bőrt használ a márka. Ezek előállítása során különösen figyelnek a króm-mentes cserzésre. Azaz nem tartalmaz (króm alapú) allergéneket a cipő, emiatt különösen bőrbarát és az allergiások számára is alkalmas.

  2018 őszén jelent meg a cégcsoportban (Fjällräven) már használt környezettudatos Eco-Shell membránja a Hanwag lábbeliknél. Viszont a mai napi csak a Travel azaz könnyű, utcai vonalnál elérhető.

  Téli lábbelik szigeteléséről a Gore-Tex®  membrán mellé illesztett G-Loft® műpehely gondoskodik. A G-Loft® strapabíró, légáteresztő és a természetes pehelyhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik (könnyű és kiváló szigetelést biztosít).

A bélésekről bővebben itt olvashatsz.

Talp

  A talp a túracipők alfája és ómegája. Az egész cipőkészítési folyamat legösszetettebb része. Külső talp, párnázás és talpbetét, a talpegység minden részének kompatibilisnek kell lennie, és egyszerre kell harmóniában működnie a bakancs többi részével. Talán a legkényesebb kérdés ez a Hanwag lábbeliknél. A tradicionális dupla varrású bakancsok egy életen át kitartanak, de azok betörése is akár addig tarthat. Ma is gyártanak még ilyen lábbeliket, de sokkal nagyobb a kínálat az úgynevezett ragasztott talpú bakancsaik között. 

  Az én eszmefuttatásom szerint ezek létjogosultsága két okra vezethető vissza. Az egyik a kényelem. Ezen bakancsokat nem kell vagy könnyebb betörni. Nagyon jól illeszkednek a lábra és már az első viselet közben olyan, mintha évek óta használnád. A másik ok, sajnos kevésbé elfogadható részemről. Ez pedig a 21-ik század népbetegség, a fogyasztói társadalom. Nincs semmi baja a cipőnek, de kell egy másik. Kell a legújabb, a legmenőbb vagy a legdrágább modell. 

  A legtöbb túra modell a Vibram® és a Hanwag közös fejlesztésű kopófelületét kapta, leginkább az utcai és a téli lábbelik közt találtok Michelin® vagy saját gyártású talpakat.

A talpakról bővebben itt olvashatsz.

 Kaptafa

 Lenti videóban segítség a számodra legmegfelelőbb kaptafa kiválasztásához. Még több információ, pedig ebben a linkben. A táblázat hatodik sorában láthatóak, hogy egyes modellekből milyen kaptafával készül a lábbeli. A legtöbb variációban természetesen a legnépszerűbb bakancsból a Tatra-ból van. Ebből a modellből mindenki megtalálhatja a magának valót.

 

Méret

  Ha már tudod melyik bakancs/cipő a neked való, akkor fontos, hogy a legjobb méretet is megtaláld. Mindig délután próbálj és mindig olyan zokniban, amiben viselni fogod! Egy ujjnyi méret tartalékot hagyj, mert hiába fűződ be jól a cipőt, lejtmenetben biztosan mozog előre egy kicsit a lábad illetve napközben vagy túra közben megdagad. Az pedig nem szerencsés, ha nincs hely a lábbeliben. A táblázatra kattintva még több segítséget kapsz a gyári honlapon angolul.

Hanwag mérettáblázat


 Videók

 Hans Wagner - egy cipész meséje

 

Hogyan tisztítsd a túrabakancsod!

 

Hogyan ápold a túrabakancsod!

 

Hogyan fűzd be a túrabakancsod!

 

Túrabakancs újratalpalása – Nézd meg, hogy működik!

 

   Világszerte és hazánkban is a Tatra és az Alaska a legnépszerűbb Hanwag bakancs, de mint ahogy fentebb látjátok ezeken kívül is rengeteg típus létezik. Remélem sikerült kicsit segítenem a választásban. A cipőket megtaláljátok a nagyobb hazai túraboltokban és vadászboltokban vagy rengeteg webáruházban. 

Megjegyzések

Booking.com