Hogyan válassz Hanwag túrabakancsot? - Napiblog 2021/109

   Mielőtt belekezdenék ajánlom figyelmetekbe a következő oldalt 100Hanwag A bajor márka első 100 évének rövid összefoglalása magyarul. 

2021/109

  1. Hol fogod használni?
    A legtöbb gyártó a szabványos A,B,C és D kategóriába sorolja bakancsait. Mivel ez leginkább a talp merevségén alapul, ezért a Hanwag emellett még a felhasználási területet és a felsőrész rugalmasságát is belecsempézi a kategorizálásába. Az alapján négy kategóriát hoztak létre. ALPINE: magashegyi túrabakancsok (hagyományos kategória szerint: C, C/D és D), TREK: robusztus túrabakancsok (B, B/C), HIKE: könnyű túrabakancsok (A/B), TRAVEL: túracipők akár mindennapi viseletre (A). A használt anyagok és technológiák (gumírozás, békanyelv, talpmerevség és mintázat) mellett nem elhanyagolható szempont a felhasználó tapasztalata és kondíciója ha választásra kerül a sor. Lásd továbbiakban.
  2. Mennyire vagy fit és tapasztalt?
    A lábbeli kiválasztásakor döntő szerepet játszik a terület, ahol használni fogod. De a fizikai alkalmasság és a tapasztalat ugyanennyire fontos. A túravezetők jól ismerik ezt a kérdést, amikor az ügyfél megkérdezi: "Miért kell nekünk ilyen nehéz bakancsot viselnünk, miközben te csak könnyű cipőt viselsz?". Azért van ez, mert a hegyi vezetők fittek és biztos lábúak, nem probléma számukra a könnyebb bakancs. A biztonság azonban természetesen mindig a legfontosabb, ezért ha kétségeid merülnek fel, mindig stabilabb lábbelit válaszd.
  3. Milyen hátizsákkal fogod használni?
    Természetesen óriási különbség van aközött, hogy valaki három hétig túrázik Nepálban egy 20 kg-os hátizsákkal, vagy a Mecsekben túrázik egy 5 kg-os hátizsákkal. Nem csak a talpegység merevsége és hajlékonysága számít, hanem az egész bakancs kialakítása. Hosszabb, nehéz hátizsákkal járó trekking túrákhoz merevebb bakancsot ajánlok, például a TREK kategóriából. Egynapos túrákhoz könnyű csomaggal, a HIKE kollekcióból egy könnyebb modell a megfelelőbb.
  4. Milyen időjárás várható a túrán?
    Vagy másképp fogalmazva: szüksége van GORE-TEX® membránnal ellátott lábbelire? A GORE-TEX® bakancsok és cipők nemcsak vízállóak és légáteresztőek, hanem gyorsan száradnak is. Következésképpen egyértelműen az első számú választás többnapos túrákhoz, alpesi projektekhez (gleccserek), esős időjáráshoz, nedves éghajlathoz, mocsaras területekhez és téli túrázáshoz. Különösen ott, ahol nincs lehetőség a bakancsok éjszakai szárítására. Még akkor is érdemes megfontolni a GORE-TEX® lábbeliket, ha csak alkalmanként mozog ilyen körülmények között.

    A bőrbélés előnye, hogy jobban alkalmazkodik a láb formájához. Sok hegymászó és túrázó kedveli a kellemes belső klímát és kényelmet, amelyet a teljes bőr biztosít. Nagyszerű illeszkedést biztosít. A bőr lábbeli azonban még a legjobb ápolás és karbantartás mellett sem teljesen vízálló. Ezért jobb szárazabb körülmények között viselni, vagy amikor a lábbeli egy éjszaka alatt kiszáradhat.

    A félreértések elkerülése végett: a GORE-TEX® membrán nem tévesztendő össze a felsőrész szövetével. Maga a membrán a felsőrész és a belső bélés között helyezkedik el. GORE-TEX® lábbelik bőr és/vagy Cordura® felsőrésszel is kaphatóak. Maga a GORE-TEX® membrán a béléshez van laminálva. Ez általában egy rendkívül tartós, szintetikus, gyorsan száradó szövet.
  5. Milyen a lábformád?
    A Hanwag egyes modelljei többféle kaptafával választható. A "normál", mellett létezik még a WIDE (széles), a NARROW (keskeny), a BUNION ( hallux valgus vagy bütykös nagylábujj), a STRAIGHT FIT (egyenes lábujjak), a STRAIGHT FIT EXTRA (széles kaptafa és egyenes lábujjak, képen NaturalFit) és a ALPINE WIDE ( kifejezetten a lábujjaknál széles, a fagyási sérülések elkerülése végett). Természetesen nincs olyan modell, ami mindegyik kaptafával megvásárolható. Vannak olyanok, amelyek csak a kategórián belül választhatóak. Például az Alpine Wide csak az Alpine lábbelik közt elérhető. A márka zászlóshajója, a Tatra II amelyik a legtöbb kaptafával elérhető (normál, wide, narrow és bunion). További információkat és videókat itt értek el.
    Hanwag kaptafák (forrás: https://hunt-fish.eu/)


Forrás: hanwag

A felhasznált anyagokról itt olvashattok.

A gyári oldalon pedig használjátok a bal oldali szűrési feltételeket, ez sokat segíthet a megfelelő bakero kiválasztásában.

Remélem valamelyest tudtam segíteni a választásban.

Megjegyzések

Booking.com