Miért éppen Fenix HM65R-T

  Brutális fényerő, remek üzemidő és még sorolhatnám a Fenix HM65R-T előnyeit. Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor olvass tovább és még több információt tudhatsz meg a piacon lévő egyik legjobb fejlámpáról.

 

  Több mint 20 éve túrázok és már 10 éve futok, sokszor sötétben, szóval jó ideje használok fejlámpákat. Június közepén a Fenix HM65R-T fejlámpára esett a választásom. A nyár nem a fő szezonja a fejlámpás futásoknak, de azóta többször is volt alkalmam használni. A hajnali futások mellett pár hosszabb, több órás fejlámpás futást is sikerült vele teljesíteni. Ennek a pár hónapnak a tapasztalatait gyűjtöttem most össze.

  Először pár mondat a gyártóról és a fejlámpa gyári paramétereiről.

Fenix

  A 2001-ben alapított cég 8-10 éve tűnt fel a fejlámpa gyártók között a hazai piacon sokoldalúan használható, bivalyerős fényű és megfizethető árú lámpáival. A fejlámpák mellett rengeteg zseblámpát, kézi lámpát, felfüggeszthető kempinglámpát, de kerékpáros és búvár lámpát is gyárt. Sok esetben kombinálják a fej és zseblámpát, amit más gyártónál nem láttam. 

  A kiváló minőségű Cree, Luminus, OSRAM, Nichia és Everlight ledek használata garancia a vásárlók számára. Emellett a cég odafigyel a felhasználók tapasztalataira és évről évre fejleszti a modelljeit.

HM65R-T

  A lenti táblázatban összeszedtem a gyári adatokat, talán így jobban át lehet látni a HM65R-T fejlámpa tulajdonságait. Ami nem látszik itt az az, hogy a kétféle fényforrást, lehet egyszerre használni, így természetesen a fényáram és az üzemidő is módosul. Azaz az itt leírt hatféle lehetőségen felül még van kilenc. De ezekről nincsenek adatok. Mondjuk az 5 lumenes szórt fény használata bármelyik fókuszált fény mellett teljesen felesleges. A fejlámpa 2021-ben iF Design Award díjat nyert, ami elég menő. Itt olvastam, hogy a fejlesztése 25-36 hónapig tartott.

Fenix HM65R-T gyári adatai

  • 1500 lumen maximális fényáram két fényforrás együttes használata esetén.
  • 12 óra üzemidő 400 lumen fényáram mellett, mindegy, hogy szórt vagy fókuszált fénnyel. Ezzel már egy teljes éjszakás futás teljesíthető.
  • 3400 mAh-as aksi, amit teljes lemerülés esetén is két és fél óra alatt fel lehet tölteni 100%-ra.
  • IP68 szabvány, esőben simán használható, máshol úgysem fogom, és az ütésállóság is fontos, mert néha megesik futás közben, hogy megbotlok. 
  • Széles fejpánt, amit egy forgókerékkel könnyen és gyorsan személyre tudom állítani.
  • Öt év garancia a fejlámpára és 2 év az akkumulátorra.

A csomag tartalma

  A fejlámpa mellé jár egy 3400 mAh kapacitású újratölthető 18650 lítium-ion akkumulátor, valamint a gyors töltéshez használható USB-C töltőkábel, egy tartalék o-gyűrű, ami a víz bejutásától óvja meg az akkumulátort, egy angol (+7 nyelv) és egy magyar nyelvű használati utasítás.

Első benyomások

  Kibontva a dobozt egy masszív, strapabíró fejlámpát fogtam a kezembe. Pont olyat, amilyenre számítottam. A súlyát éreztem kicsit, hogy több az eddig használt fejlámpáknál, de az első próbánál a széles pántnak köszönhetően nem éreztem zavarónak. A fejlámpa 91 gramm, akkumulátorral együtt 141.

  A gyártó nem bonyolította túl a használatot, mert csak két gomb került a lámpatestre. Viszont ez abszolút nem hátránya, inkább előnye a HM65R-T-nek. Mindegyik gomb az alatta található led világítást szabályozza. Fél másodperc hosszan lenyomva bekapcsolódik és a legkisebb fényerővel világít, utána már elég röviden nyomni és egyre erősebb lesz a fényerő. A szórt és a fókuszált fényt egymástól teljesen függetlenül lehet kapcsolni.

  A két gomb egyszerre, három másodpercig lenyomva lezárja a fejlámpát, így nem tud véletlenül bekapcsolódni. Ha aktív ez a funkció, akkor a szórt fény villan párat és nem lehet használni a lámpát. Ezt a funkciót nem igazán használtam, mert fizikailag is le lehet zárni a dönthető lámpatest legfelső állásával. Ugyan ez nem ad 100%-os biztonságot, de saját tapasztalataim alapján így is minimális az esélye a véletlen bekapcsolódásnak.

  Nyolc szögben dönthető a lámpatest. Teljesen ledöntve lehet hozzáférni az USB-C töltőcsatlakozóhoz. A jobb oldali kupak lecsavarásával pedig a 18650-es szabványú Fenix aksihoz. Gyárilag 3400 mAh-s akkumulátort adnak hozzá, de bármelyik 18650-essel kompatibilis.

  Az első használatkor egyből egy hosszabb Pécs-Orfű-Pécs futásra vittem magammal. Gáborokkal hárman futottunk egymás mellett és jó darabig elő sem kellett venniük a lámpájukat, mert a szórt fényem nekik is bőven elég volt. Csak akkor panaszkodtak mikor mögéjük kerültem, mert a Fenix-em fénye sokkal erősebb volt az ő fejlámpájuknál és az árnyékuk kitakarta közvetlen a lábuk előtti részt. Ekkor visszavettem kicsit a fényerőből, hogy ne zavarjam őket. Körülbelül három órát használtam mindenféle fokozatban, bőven bírta az aksija.


Fényerő

  A szórt fényt egy semleges árnyalatú Cree XP-G2 S3 led adja. Három fokozata van, a legkisebb 5 lumen, aminek kimagasló a 300 óra üzemideje, de ez a fény arra elég, hogy pár méteren belül megtalálj dolgokat. 

  A középső fokozat már túrázásra alkalmas, 70 lumen és 33 óra üzemidő. Lassabb futásokhoz akár jó is lehetne, de mikor 1-2 órát futok, akkor inkább valamelyik nagyobb fényerőt használom, mert nem számít az üzemidő.

  A harmadik legerősebb 400 lumenes, ezt használom szinte mindig. 12 óra az üzemideje és szerintem ez a fokozat, ami a legbiztonságosabb futáshoz. A szórt fénnyel mindent látok a lábam körül, de akár 50 méterről is látom a fákon a turistajelzéseket.


  A fókuszált fényforrást egy fehér Luminus SST 40 LED biztosítja, itt is három fokozat van. A leggyengébb (130 lumen) is teljesen jó mindenféle aktív mozgáshoz. Keveset használom, mert bár nagyon jó a 24 órás üzemidő, de a futásaim során nagyon ritkán kell spórolnom az aksival.

  A második kapcsolás után a 400 lumenes teljesítmény ugyancsak jó opció. A közel 100 méteres hatótávolság (duplája a szórtnak) és a 12 órás üzemidő csábító, de nekem a szórt fény jobban bejött futáshoz. Próbálgattam, de az alagút hatás túl nagy, ezért inkább csak kombinálva használtam néha a másik 400-assal.

  A harmadik fókuszált az 1300 lumenes, 4 óra az üzemidővel. Ezt sokszor felkapcsolom, amikor keresek valamit, vagy fényképezéskor, hogy minél nagyobb fény legyen a képen. Ha egyedül vagyok használom, de ha többen vagyunk akkor ez már tényleg sok, a többieknek már zavaró. 

  A kombinált használatot is próbálgattam, például pár hete mindkét fokozatot a legnagyobb fényáramra kapcsoltam és közel 5 óra után is mindkét oldal világított. Természetesen már nem azzal a fényerővel, mivel a beépített elektronika leszabályozza. A lenti ábrán jól látszik, hogy az 1300 lumen 20 perc után 500 lumen alá esik, a 400-as pedig 300 alá ugyanennyi idő alatt. Ezt valahogy fokozatosan teszi meg a lámpa, mert én észre sem vettem, hogy elhalványult. Ami fontos, hogy utána viszont konstans tartja ezt a fényerőt szinte a teljes lemerülésig. Mikor újra felkapcsoltam a maxra, akkor azért látszódott a fénybeli különbség. Körülbelül 2 óra után kezdett el villogni a visszajelző, ez azt jelentette, hogy már 20% alá esett az aksi töltöttsége. Még innen használtam közel 3 órát, jóval kisebb fényerővel, de pont elég volt. Egy idő után hiába próbáltam a maxra rakni a fókuszáltat, azt már nem engedte. Teljesen érthető módon.

Forrás https://www.kronium.hu/

Azt gondolom, hogy teljesen jók ezek a fokozatok, nem hiányzik semmi.

Üzemidő

  Azt tapasztaltam, hogy a gyári üzemidőket simán tartja a lámpa, ugyan a fényerőt visszaveszi, de nem olyan mértékben, hogy az zavaró lenne. Indulás előtt este leellenőrzöm a töltöttséget és ha két kék led világít, akkor azzal még simán el merek indulni a hajnali futásaimra. A héten az eggyel is futottam. Hetente 2-3-szor futok hajnalban, ilyenkor 1, max 2 órát kell világítania a lámpának. Körülbelül 2 hetente töltöm, úgy hogy minimum a 400 lumenes fokozaton használom. Szerintem ez nagyon jó.

A lenti videóban három óra után, így jelzi a töltöttséget a lámpa és ilyen a fényereje mindkét led-nek folyamatos max-on használva.


  A 3400 mAh-s aksi mellé csak akkor vennék tartalék akkumulátort, ha több napos túrára/futásra készülnék. Ha választani kellene akkor olyat választanék, aminek van saját micro USB töltőcsatlakozója, hogy amíg használatban van a lámpa, addig is tudjam tölteni egy powerbank-ról. Az aksi kínálatot meg tudjátok nézni a Kronium webáruházában

Az akkumulátor töltöttségi állapotának kijelzése:

  • Négy kék led világít: 100% - 80%
  • Három kék led világít: 80% - 60%
  • Két kék led világít: 60% - 40%
  • Egy kék led világít: 40% - 20%
  • Egy kék led villog: 20% - 0%

Töltés

  A lámpatestbe integrált USB-C csatlakozónak köszönhetően nem kell kivennünk az aksit, ha tölteni szeretnénk. Ez nagyon praktikus, mert nem kell minden alkalommal csavargatni a lámpatestet és ezáltal nem hagyjuk el a tömítő gyűrűt. Nem beszélve arról, hogy időt is spórolunk vele. :) Pozitívum még az USB-C csatlakozó, mert folyamatosan szenvedek a micro USB-vel a telefonnál.

  Az ígért két és fél óra töltési időt tényleg tartja. Baromi jó, hogy ilyen gyorsan feltölti a 3400 mAh-s akkumulátort. A ledek villogása jelzi, hogy éppen hány százalék körül jár a töltés.


Kényelem

  Amitől legjobban tartottam, hogy futás közben a kissé nagyobb súly miatt nem lesz kényelmes a fejlámpa. Viszont a 36 mm széles fejpánt nagyon jól tart. Lendületesebb futásoknál is csak minimálisan mozog. Akkor is inkább a lámpatestet a fejpánthoz rögzítő kemény műanyag rész, ami kicsit nyomja a homlokomat. Egész éjszakás menetelés közben ez lehet probléma, de egy vékony nedvességfelszívó fejpánt vagy egy puha futósapka ezt könnyen orvosolja.


  A rugalmas fejpánt oldalán található forgókerékkel könnyen, gyorsan, akár a fejemen be tudom állítani a heveder hosszát. Egy mozdulattal ki lehet húzni, ekkor teljesen kilazul a pánt, majd benyomva, az óramutató járásával megegyező irányba forgatva lehet beállítani a kívánt méretre.

  A fényvisszaverős Fenix feliratok és a buborékok a velem együtt futók tapasztalatai alapján nagyon jól láthatóak. Közel három hónap intenzív használat után sem koptak le. Sokszor, ha már nem használom, csak összetekerem és zsebre vágom, vagy a hátizsákomba dobom. 

  Ütésállóságát még csak egyszer teszteltem, amikor elestem az erdőben, azt túlélte. Vízállóságát is csak esőben próbáltam, búvárkodni nem akarok vele.

Összegzés

  Nagyon összenőttünk az elmúlt hónapokban.A fejlámpa fénye és üzemideje tényleg szuper, a 400 lumenes teljesítménye szinte minden sporttevékenységhez tökéletes. A 12 órás használat, pedig ilyen fény mellett egyszerűen parádés. Talán a súly, amin picit csökkenthetne a gyártó, de idővel ezt is biztosan megoldja a Fenix.

  A Fenix HM65R-T fejlámpa kifejezetten azoknak lehet jó választás, akik egy megbízható, egyszerűen használható és nagy fényerejű lámpát keresnek. Futáshoz vagy túrázáshoz is tökéletes választás. Nem kell sajnálni, mert gyakorlatilag elpusztíthatatlan és mindig lehet rá számítani. Ha meggyőztelek és te is ilyet szeretnél, akkor innen meg tudod rendelni.

  A Kronium webáruház nagyon könnyen kezelhető, a lámpák közt az aktivitás szerint is lehet válogatni és a rengeteg szűrési lehetőség is segít a számodra legmegfelelőbb termék kiválasztásában. A Kronium-nál megtaláljátok az összes Fenix modell-t, ha Packeta-val rendeltek, akkor 15 000 Ft felett ingyenes a szállítás.

Megjegyzések

Booking.com