"Tavaszváró" körút a Mecseken

  Pár napja tudom, hogy pénteken nem dolgozom, terveztem is egy jó kis futást délelőttre. Amikor megláttam az időjárás előrejelzést, akkor kicsit megijedtem, de aztán úgy voltam vele, hogy egy kis eső nem állíthat meg! Most legalább volt egy kis időm szétnézni, mert az elmúlt hetekben jobbára éjjel, vagy hajnalban, de mindig sötétben voltam fent az erdőben. A bejegyzés címe lehet pont nem a legaktuálisabb, mert a hétvégére visszatér a tél, de egyre több virág bújik elő és gondoltam megnézem, hogy mi a helyzet a Mecsekben!
Illatos hunyor (Helleborus odorus)
Reggel elvittem a Mildát az iskolába, majd felmentem a Tettye térre, leparkoltam és elindultam felfelé a Dömörkapunak. Ekkor már esett az eső, de engem már nem lehetett visszafordítani. A Lenkei-pihenőnél találkoztam az egyetlen kirándulóval, utána senkivel sem futottam össze. Az első fotószünetet is itt tartottam, télizöld meténgek még nem virágoznak, viszont jó pár májvirág már bontja szirmait. Pár képet készítettem, de egyik sem lett jó, gondoltam, majd lefelé még lesz időm próbálkozni. Következő megállóm a Flóra-pihenő volt, megnéztem, hogy a leánykökörcsinek előbújtak-e már?
Kilátás a Flóra-pihenőtől
Nem találtam egyet sem, de még a sápadt kosbor tőlevelei sem látszottak! A türkizkék Karolina tó viszont most is jól mutatott. A Dömörkaputól elindultam felfelé a sárgán, majd a sárga kereszt felé kitértem.
Szártalan kankalin (Primula acaulis)

Illatos hunyorokból, Szártalan kankalinokból nincs hiány, de már a kikeleti hóvirágok elkezdtek utat törni maguknak az avar alól. Szó szerint, néhol a barna leveleket átszúrva növekednek. Láttam még virágzó Foltos árvacsalánt és bogyós Szúrós-, és Lónyelvű csodabogyót.
Szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus)
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)

Foltos árvacsalán (Lamium purpureum)
A Kis-Tubesi kilátóból semmit sem lehetett látni, gondoltam itt is megnézem a csillagvirágokat. A hóvirággal együtt szoktak virágozni, de ehhez sem volt szerencsém. Pedig ahol kerestem ott tömegesen fordulnak elő. Március-április az ideje, de gondoltam egy próbát megér! A Tubesre felérve, ugyanaz a helyzet fogadott mint a kis testvérén. A szomszédos katonai torony is alig-alig látszott. Az eső itt már havas esőbe csapott át. A Tubes és a Lapis között tömegesen bújnak elő a hóvirágok, nem is tudtam megállni, hogy ne hasaljak neki.
Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
A hasalásról jutott eszembe, hogy menet közben kétszer is sikerült elcsúsznom. Szerencsére nem a hasamra, hanem a popsimra estem, de a tenyeremet jól beütöttem. A Lapistól a Bányász úton indultam lefelé, majd a tubesi nyiladék után egy jelzetlen csapáson értem le a Mandulásba. Azzal a céllal jöttem ide, hogy ránézzek a Majomkosborokra és a Szarvas bangókra.
Szarvas bangó (Ophrys scolopax) levelei
Majomkosborok leveleit nem találtam, viszont két tavalyi élőhelyen is láttam a bangók leveleit. Remélem nem lesz bajuk májusig és idén is olyan szépek lesznek mint 2014-ben. Már nagyon várom a kosborokat, orchideákat! A Mandulástól a Kardos úton, Fellbach séta úton értem le a Tettyére.
Ilonka pihenő
Útközben pár kép erejéig megálltam az Ilonka pihenőnél, majd még a májvirágokat is megnéztem újra. Két és fél órás köröm során jól eláztam, de megérte ismét  tíz felett mentem, a héten már harmadszor és ha úgy alakul, ahogy tervezem akkor még vasárnap megyek egy hosszabbat! Lehet hóesésben! :-)
Nemes májvirág (Hepatica nobilis)

Megjegyzések

Booking.com