Szubjektív Hanwag Tatra túrabakancs teszt

  Tavaly már egyszer kedvet kaptam hasonló bejegyzéshez. Akkor megfogadtam, hogy írok még hasonlókat, de aztán ez az elhatározásom kicsit háttérbe szorult. De abban továbbra is biztos vagyok, hogy csak olyan termékekről fogok írogatni, amelyekkel meg vagyok elégedve, amiket szeretek használni. :)
Hanwag Tatra gyári állapotban

  Még 2005-ben köteleződtem el a márka iránt, akkor vettem az első Yukonomat. Sok éven keresztül hordtam, de sajnos elkövettem azt a hibát, amit tapasztalataim szerint sokan mások is, hogy nem vettem kellőképpen nagy méretet. Elfértek a lábujjaim, jó volt a cipő, de arra nem gondoltam, hogy mi van ha egész nap a lábamon van a bakancs, elfáradt, megdagad a lábam! Rövidebb túrákon még jó volt, de több naposokon már kellett volna az a plusz méret. Ezek hatására aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy le kellene cserélnem a bakit. Kellemes meglepetésként ez 2012 őszén sikerült is. A történethez még hozzá tartozik, hogy majd 9 évvel a vásárlás után 2014-ben használtan is jó pénzért sikerült eladnom a Hanwag Yukon bakancsomat. Ilyen idős korában is tökéletes állapotban volt. 
  Azt hiszem a márkát nem kell bemutatnom senkinek, röviden csak annyit, hogy 1921 óta, azaz 95 éve gyárt bakancsokat Bajorországban! Nekem ennyi elég! De az előző bekezdésben található linkben bővebben olvashattok a Hanwag történetéről. 
  Már a Yukon-t is azért választottam, mert kívül-belül bőr és a Tátra is hasonló paraméterekkel bír. Hozzáteszem belőle van Gore-tex-es is, de én jobban szeretem ha bőr a bakancs belseje is. Emiatt a GTX-es bakikat ki is lőttem, mivel azoknak mindig textil a belsőrészük. Biztos a lábformám (sarkantyús sarok) teszi, de nekem még nem volt olyan cipőm, bakancsom, aminek a sarkát ne koptattam volna ki. Kivéve azoknak amiknek bőr a belseje! Sokan mondják, hogy a rossz méretválasztástól is lehet, de én a fentebbi Yukon-os vásárlás óta, nem vagyok hajlandó olyan cipőt venni, ami legalább fél számmal nem nagyobb a lábamnál. Én megtanultam az örök szabályt, egy ujjnyi hely legyen a saroknál! Az kellőképpen elég ahhoz, hogy ne szedje le az ember körmét a bakancs és még a vastag zokni is kényelmesen elférjen benne. 
Tapasztalatok:
Hanwag Tátra talpa
  • Talp: Három és fél év használat után minimális kopás figyelhető csak meg a sarkánál. Pedig használtam sziklás, köves alpesi körülmények között is rendesen. Vizes, jeges felületeken hazudnék ha azt mondanám, hogy nem csúszik, de ez a vibram talp sajátossága. Ennek ellenére kellő odafigyeléssel ilyen körülmények között is jól használható. A/B kategóriába sorolja a gyártó, nem annyira merev a talpa mint agy Alaska-nak, vagy Yukon-nak, de nekem magashegyi körülmények között is tökéletesen megfelelt ezidáig. Kötözős hágóvassal is hordtam már. De emellett egy könnyebb középhegységi túrán is jól viselhető. Például a Mecsekben vagy bármelyik hazai hegységben. A középtalpnak hála, pedig iszonyú kényelmes. Nekem a normál változat kell, de létezik belőle széles(wide), keskeny(narrow) és bütykös lábujjra(bunion) tervezett kaptafájú is.
    Felsőrész
  • Felsőrész: Bár nem egybeszabott bőr, de jól eltalált konstrukció, kevés varrás és tökéletes illeszkedés. Négy bujtatós fűzőlyuk közül három csapágyas, ezeknek hála nagyon jól összehúzható a bakancs. Nem járunk úgy, hogy fent szorosan meghúzzuk és lent pedig lötyög a lábunk a Tátrában. Ezek felett négy akasztós kampó segíti a bakancs bekötését. Egy tipp ha a kampókba fordítva akasztjátok(nem lentről felfelé, hanem föntről lefelé) a cipőfűzőt, akkor jobban tart és nem lazul olyan könnyen ki. A lenti képen ezt láthatjátok, talán úgy érthető voltam. A bakancs textilt csak a cipőfűzőjében és a talpbetétjében látott! Két réteg bőr elméletileg nem vízálló, de ezen könnyen lehet segíteni. Én eddig Toko bőrwax-al kentem és tökéletes bírta a vizet, havat ... Ha hosszabb túrára indultunk, akkor már napokkal előtte lekentem jó vastagon, majd hajszárítóval óvatosan rámelegítettem. Ennek köszönhetően nem repedezett eddig be a bakancs és beázásra sem emlékszem. Most viszont beújítottam és gyári organic wax-al kentem be. Majd meglátjuk az eredményét! A gumírozás, tudom, hogy ez egy A/B-s bakancs, de lehetne egy kicsit több. Nekem a második túráján a Kamniki-Alpokban, mikor a Turski zleb kőfolyosóján baktattunk felfelé már akkor sérült a bőr a bakancs oldalán. A sarok és az orr gumírozása tökéletes, de egy kevés oldalgumit is kaphatott volna. Az orrán egy kis helyen még valami leszedte a gumírozást, de ezt csak utólag vettem észre, nem tudom mi csinálhatta.
    Fentről nézve
  • Belsőrész, talpbetét: A Yukon-os esetem óta, ha tudom, hogy 2-3 napnál tovább kell bakancsot viselnem, akkor mindig leragasztom leukoplaszttal a sarkamat. Eddig nem volt gondom a Tátrával, de ezt nem merem megkockáztatni, hogy emiatt ne tudjak a hegyekben mozogni. Ha csak egy napos sétára mentünk a Mecsekbe akkor sosem volt gondom a bakival ragasztás nélkül is tökéletes volt. A Hanwag cipőkben megszokott szürke talpbetét teszi a dolgát, nem csúszkál, kényelmes ...
Wax előtt és után
Pozitívum:
  • kényelem
  • kívül-belül bőr
  • praktikus fűzőrendszer
  • tartósság

Negatívum:
  • oldalsó gumírozás hiánya
  • magyar pénztárcához  mérve borsos ár

Összegzés: Abban biztos vagyok ha megtehetem akkor a következő bakancsom is Hanwag lesz. Hogy a Tátra vagy egy másik modell azt majd az idő eldönti. Ami biztos, hogy a Tátra amire tervezték arra tökéletesen megfelel, sőt még talán többre is! Ha megnézzük a gyártó által besorolt kategóriákat.
Hanwag kategóriák (Forrás: www.hanwag.de)
Ha egy kényelmes és tartós bakancsra vágysz, akkor ne habozz a Tátrában nem fogsz csalódni! Ez itt a reklám helye.

Megjegyzések

Booking.com