Badacsony a Tubesről

Ötre húztam fel az órát, de már 4 óra 37 perckor kipattan a szemem, kikászálódok az ágyból. Kinézek az ablakon és látom, hogy a tegnapi felhők eltűntek az égboltról. Ekkor már sejtem, hogy érdemes felmennem a Tubesre. Gyorsan felöltözöm, elvégzem a reggeli teendőket, majd a lépcsőn beugrok a cipőmbe. Ekkor  érzem csak igazán, hogy az éjjel lehűlt a levegő, de jó lesz a póló-rövidnadrág kombó. A Tettyéig a szokásos útvonalon haladok, a Havihegyi templomnál azért meg-meg állok pár kép erejéig. 
Havihegyi templom
Majd az Irma úton indulok fel a Mecsekre, kicsit variálok a jól megszokott ösvényen és a sorompó után letérek jobbra egy csapásra. A Vándorsport kulcsosházhoz érek ki, majd a zöld négyzeten visszafutok a sárga jelzésre és innentől már az ismert ösvényen érek fel a Dömörkapuhoz. Ma hajnalban is dolgoznak a Vidámparkban. A Flóra most kimarad és megyek felfelé tovább a sárgán, előbb felérek a Misinára, de meg sem állok megyek tovább a gerincen. A sípályától egyre erősebben fúj a szél. A Kis-Tubes is kimarad, majd visszafelé megállok pár percre. Felérek a Tubesre, mikor az alsó kilátószintre lépcsőzök már onnan szabad szemmel látszik a távolban a Badacsony.
Badacsony a Tubesről
Nem állok meg itt, felmegyek a tetejére, elkezdek fotózni miközben a szél majd leviszi a sapkámat. Alig tudom megtartani a gépet, pár perc alatt szinte lefagy a kezem. De kitartók, próbálok egy videofelvételt készíteni, kicsit zajos, kicsit mozog, de talán visszaadja az élményt. Íme
Délre a város felé is elnézek, a Villányi-hegység a Tenkessel és a Szársomlyóval már megszokott látvány, de mögöttük a Papuk vonulata is látszik. Délre nézve végig uralja a tájat a horvát hegyvidék.
Papuk hegység a Pellérdi tó felett
Mikor már teljesen átfagyok egy szinttel lentebb megyek, innen is teljesen jó a panoráma egy felhő sem takarja a kilátást. Esős idő utáni napon, napokon látszik a legjobban a Badacsony. Légvonalban körülbelül 90 kilométer ide a Tapolcai-medence tanúhegye, de ha szerencsénk van akkor a bakonyi Kab-hegy is látható, délnyugatra akár a zágráb-i tv-toronyt is feltűnhet egészen tiszta időben.
Badacsony és a Gulács
Hazafelé beugrok a Kis-Tubesre, innen csak délre látni, alattam Pécs nyugati része terül el. 80 kilométer ide a Papuk ez a távolság is épp elég ahhoz, hogy csak szép időben látszódjon a hegység. Csinálok innen is pár képet, majd megyek tovább. A jól megszokott úton futok lefelé, ezúttal végig az Irma ösvényen, hét után pár perccel már otthon is vagyok. A gyerekek még alszanak, lefürdők, majd indulhat a nap :-)
Pécsi Makár-hegy és a horizonton a horvát Papuk-hegység

Megjegyzések

Booking.com