Egy hajnal a Mecsekben

Igazából a szokásos hajnali futásként indult a napom, ahogy minden második nap most is már öt óra előtt fent voltam és indultam kocogni. Annyi volt az extra a mai reggellel, hogy kaptam tegnap egy fülest, hogy merre keressem az általam már hetek óta áhított turbánliliomot. Eddig hiába is kerestem, mert csak a napokban borult virágba. 
  De ne szaladjunk ennyire előre. Tettyéről indulva araszoltam felfelé, előbb a Dömörkapuhoz értem, majd folytattam tovább a Tv-toronyhoz. De mielőtt felértem volna kinéztem a sípályához és mit ad isten ott volt a már oly rég óta keresett virág. A múlt héten talált pázsitos nőszirmok mellett egy szál turbánliliom magasodott ki az aljnövényzetből. 
Pázsitos nőszirom
A távolban a felhők felett fel-feltűnt a Hármas-hegy és a Zengő csúcsa és nyugatnak a Tubes is jól látszott. Kis-Tubeshez érve alattam a város még jól látszott, de a Lapis felől köd ereszkedett délre Pécs felé.
Köd lepi a tájat a Lapis felett
Továbbhaladva a Tubes felé újabb turbánliliom fogadott, de itt már két tövet is találtam, bár  egyik sem volt még kinyílva. Ahogy felértem a János-kilátóhoz a köd is megérkezett. Gondoltam ha már itt vagyok azért felmegyek a tetejébe. 
A tubesi János.kilátó
Innen nézve már csak elő-elő bukkant a város és a látótávolság a szél miatt hol pár száz méter volt, de előfordult, hogy a Tv-toronyig vagy épp a Zengőig is el lehetett látni. Sajnos nem tudtam sokáig gyönyörködni a kilátásban :), úgyhogy leereszkedtem és megkerestem a liliomokat. 
Turbánliliom
Nem gondoltam, hogy ilyen könnyen megtalálom, még a turistaösvényről sem kell letérni és ott vannak ezek a csodaszép virágköltemények.
Turbánliliomok
Nem maradt túl sok időm, de a virágok meg-meg állítottak egészen addig, míg a hat órási híreket be nem mondták a fülembe. Húztam az időt, de ekkor már nagyon kellett sietnem és nekiiramodtam. Vissza Misinára majd le a Tettyére. 4:30-4:40-es kilométerekkel döngettem lefelé. Háromnegyed hétkor már otthon is voltam, a gyerekek még aludtak, nem maradtam le semmiről. Pontosabban újabb csodás hajnalt töltöttem a Mecsekben.
Turbánliliomok újratöltve
A nap illetve a hét eseményeihez tartozik még, hogy már több mint egy éve rendszeresen járok fel a Mecsekbe futni, de eddig elkerültek a kullancsok. Eddig, mert két nappal ezelőtt az alábbi állatka mászott rajtam, szerencsére csak mászott és még idejében észrevettem. De a mai futás után már nem voltam ilyen szerencsés. egy kullancs fúródott belém, csipesszel kiszedtem várom a fejleményeket.
A kis állatkám

Megjegyzések

Booking.com