Tiszabögi gátfutás

  A mai reggelt is futással indítottam.  Ezúttal eddig még ismeretlen részekre mentem. Tiszakécskétől északra indultam a Tisza mentén a gáton. Itt.ott persze le kellett róla térnem, például a Peitsik-csatornánál egy rövid részen a Kurázs dűlőn, majd a Rév utcán értem le a Tiszabög és Nagyrév közötti komp átkelőhöz.
1999-es tavaszi árvízszint
Itt egy emlékkő jelzi az 1999-es nagy árvíz szintjét. Sajnos 2010 óta nem közlekedik a komp, pedig már összeállt a fejemben egy kör ahol Nagyrévnél átmentem volna a túlpartra, Tiszainokánál pedig vissza tudtam volna jönni. De azóta az inokai rév sem közlekedik. :-( Még egyetemista koromban bringáztam egy hasonlót, csak akkor Tiszainokánál mentem át, megnéztem a Tiszakürti arborétumot és a tiszaugi hídon tekertem vissza Kécskére.
Tiszabőg-Nagyrév közti egykori kompátkelő
Visszatérve a mai reggelhez, az egykori átkelőnél a gátat követve mentem körülbelül a megyehatárig. Itt-ott a horgászok csapásainál lementem a partra.
Tisza-part
Az első ilyen a  tiszabögi szabad strandnál volt, ami közvetlen a komp mellett van, de a magas vízállás miatt a homokos part teljesen víz alatt volt.
Part és egyben gátszakadás a tiszabögi gátszakaszon
Egy éles kanyarulatnál jól látszott, ahogy a folyó rombol a kanyar külső szélén. Itt a gát két sávos útjából már csak egy maradt, de az is a következő árhullám alakalmával könnyen leszakadhat. Ez egy természetes folyamat, eközben a másik oldalon lerakja a hordalékát.
Napraforgó
A Kincsempartot is útba ejtettem hazafelé, meglepődve láttam, hogy szépen felújították az elmúlt években. a környezetét. Kerékpártárolók, padok és asztalok várják az erre tévedőket.
Felújított tiszabögi Kincsempart
 Szó szerint, mivel kitáblázva nem igazán van és a helyieken kívül csak a geocaching szerelmesei keresik fel a helyet. Az egykori templomot és a mellette elterülő temetőt 1989-ben egy ásatás közben tárták fel, majd tették látogathatóvá a romokat.
Templomrom, Kincsempart

Megjegyzések

Booking.com