Tőserdő-Tiszaalpár túra

  Tegnap megérkezett az orchideás könyvem és ma már meg is lett a második nőszőfüvem. A történet azért nem ennyire egyszerű, de a könyvből sikerült könnyedén behatározni a Tallós-nőszőfüvet. Egy másik könyv is a segítségemre volt, a napokban az Alexandrában belekukkantottam egy meseszép képes albumba a Kiskunsági Nemzeti Parkról. Ebben volt egy fotó a Tallós-nőszőfűről, nem tudtam merre fotózták csak azt, hogy a Szikra és az Alpári-rét  környékén. Ezután elolvastam még tegnap este a nőszőfű kedvelt előfordulási helyeit, jellemzőit, majd ma reggel nagyon könnyen, de hozzáteszem nagy szerencsével is meglettek a növények. 
Tallós-nőszőfű (Epipactis tallosii)
Kis területen legalább 60-70 tő virágot találtam, többféle stádiumba, volt amelyik még csak bimbós volt, de volt olyan is ami már elvirágzott. Augusztus a fővirágzási ideje, de mint idén mindegyik orchidea ez is kissé hamarabb beindult! 
  Nem csak a virág miatt mentem ki Tőserdőbe, hanem mert át akartam futni Tiszaalpárra. A zöld turistajelzés visz át, de nem gondoltam, hogy ennyire rosszul lesznek felfestve(kitáblázva), de szerencsére a térkép alapján azért könnyen megtaláltam a helyes utat. Tőserdőből kiérve az Alpári-rétre, már a távolban feltűnt Alpár Római katolikus temploma. Azt kellett követnem, na de azért nem toronyiránt mentem. Jó nagy varga betűvel előbb a Szikrai Holt-Tisza mentén, majd áttérve az Alpári-Holt-Tisza partján értem el Tiszaalpárt. 
Hattyú család az Alpári-Holt-Tiszán
Rengeteg madarat láttam utam során, szürke gém, nagy kócsag, kárókatona, bakcsó és egy új fajt is felismertem, amit eddig még sosem láttam, ez pedig az üstökösgém. 
Bakcsók és egy üstökösgém kémleli minden mozdulatomat
A faluban megnéztem a földvárat, pár méteres magaslatáról jól láttam miért is nem tudok egyenesen átvágni Tőserdő felé. A két holtág közötti rétet nagy tavak és mocsár borítja, igazi madárparadicsom ez, de helyismeret híján nem akartam nekiindulni.  
Földvár és a Római katolikus templom, Tiszaalpár
A Római katolikus templom mellett van közvetlen az Árpád-kori falurekonstrukció, a Millennium alkalmára felépített házakhoz nem mentem be, bár nyitva volt a kapu, de 10-től 17-ig tart nyitva, ezért gondoltam jobb a békesség. 
Árpád-kori falurekonstrukció, Tiszaalpár
Az autóhoz már jelzések nélkül is könnyedén visszataláltam, azért a nőszőfüveknél még tartottam egy negyed órás fotószünetet.

Megjegyzések

Booking.com