Pécs-Orfű-Pécs

  Öt negyvenkor indultam, hogy napkeltére fent legyek a hegyen. A szokásos útvonalon mentem  a Tettyéről felfelé a Dömörkapuhoz. Két hete vettem észre, hogy új tanösvény hoztak létre kedvenc útvonalamon az Irma úton. Csak két tábla lett kihelyezve (Tettyén és Dömörkapun) a többi állomásnál vagy okostelefonunkon kapjuk az információkat vagy a linkben található pdf fájlban. Kép sajnos nem készült a hajnali indulás miatt! A sárgán haladtam tovább a Misinára, majd onnan át a Kis-Tubesi kilátóhoz.
Kis-Tubesi hajnal
Itt már lekapcsoltam a lámpámat, de sajnos a ködös idő miatt látványos napkeltében nem volt részem. A tubesi János-kilátó már teljesen ködben volt, a szomszédos Tv-torony is alig látszott. Itt el is gondolkoztam, hogy az eltervezett Balázs-kilátós túrát nem-e kéne elhalasztani. Aztán úgy voltam vele talán szerencsém lesz, ha pedig nem, akkor legalább futottam egy jót!
János kilátó a Tubesen
Őszi erdő
Lementem a Lapisig, majd a sárga kereszten a Büdös-kúti kulcsosházhoz. Pár kép, majd ellenőriztem, hogy van-e kéktúrás matrica és már loholtam is tovább Orfű felé. 
Büdös-kúti kulcsosház
Szárazkútnál, majdnem kimentem a kerékpárútra, de aztán még időben észbe kaptam és visszamentem a turistaútra. A szerpentineknél viszont már rámentem a műútra. Nem volt kedvem lemenni Orfűre és onnan visszakapaszkodni a kilátóhoz. 
Isten hozott a paradicsomban
Két órán belül kiértem a kilátóhoz, sajnos a félelmem beigazolódott, a tavakig sem lehetett ellátni. Termikus inverzió volt a tavak felett, de igazából pár kilométer távolságba lehetett amúgy is csak ellátni. Nagyon régen voltam erre, sokáig le is volt zárva, mert balesetveszélyes volt. A választások körül adták át a megerősített szerkezetet. 
Balázs-hegyi kilátó Orfűn
Hazafelé a Szuadó utáni jelzésnél felmentem a Nagy-kaszálóra, majd a Róka-úton lejöttem az orfűi kerékpárútra és a Remete-rét érintésével a Manduláson át hazaszaladtam. 
Remete-rét felé
Kismély-völgyi Pro Silva tanösvény jelzése
Remete-rétről induló Kismély-völgyi Pro Silva tanösvény új jelzéseket kapott a hetekben. 
  27,7 kilométer lett a vége, 3,5 óra  alatt, a tempóval most nem dicsekedek, mert bőven hét feletti, de hát sok fotószünetet tartottam. Ami pozitívum, hogy jobban bírta a lábam, most is fájt egy kissé, de már messze nem annyira mint a hetekben, talán lassan kijövök belőle. 

Megjegyzések

Booking.com