12 Mecseki pihenő

  Pécs városa felett a Mecsekben nem is kell messzire mennünk, hogy szebbnél-szebb a turistapihenőkre bukkanjunk. Sok közülük már több mint száz éve várja a megfáradt kirándulókat. A Mecsek egyesület, Pécs és a Mecsek hegység emblematikus, méltán híres embereinek és azok családtagjainak állítanak emléket. A legrégebbi a Szaniszló-pihenő már 109 éve épült, a legfiatalabb Pista bácsi pihenője mindössze 3 éve készült el. A Tettyétől kiindulva pár kilométeres sétával felkereshető az összes hely.
12 Mecseki pihenő

  • Balázs-pihenő (2003)
  Több okból is kilóg a sorból, valójában egy esőbeálló-kilátó, valamint nincs 10 éve, hogy megépült! A Tettyéről 122 lépcsőfokot leküzdve juthatunk fel a sziklák felett pihenőhöz. A szép kilátás megéri a fáradtságot. Balázs József 2003-ban elhunyt erdészről kapta a nevet.
Balázs-pihenő
  • Emil-pihenő (1919)
Az egykor szebb napokat megélt Mandulás kemping bejárata mellett található! Turistaút nem vezet hozzá, de mivel a kempinget  széthordták, ezért a Mandulás játszótértől könnyen megközelíthető. Korábban a kemping területén a kerítésen belül volt. Dr. Bokor Emil (1865-1918) volt kórházi főorvos, a Mecsek egyesület választott tagja, lelkes természetjáró emlékére épített pihenő. 
Emil-pihenő
  • Flóra-pihenő (1911)
Eredetileg 1893-ban kilátónak épitett és mind a mai napig aként is funkcionáló pihenőt 1911-ben keresztelték át Flóra pihenőjére. Ekkor a Hammerli család 500 koronás adományából újították fel és a neve özvegy Hammerli Jánosné emlékét őrzi. Dömörkaputól délre a Vaszari Gyula turistaúton közelíthető meg. Botanikailag és tájképileg is a Mecsek egyik legértékesebb területe. 
Flóra-pihenő
  • Hammedli Gyula-pihenő (1910)
Az Irma úton, a sárga jelzés mentén található. Hammedli Gyula (1862-1904) fényképész hagyatékából építtette a Mecsek egyesület. Hammedli Gyula kérésére az egyesület az itt elhaladó turistautat felesége emlékére Irma útnak nevezte el. 
Hammedli-pihenő
  • Ilonka-pihenő (1934)
  Az Ilonka-pihenő hét hófehér oszlopa már messziről a Havi-hegyről látszik, ahogy kimagaslanak az erdőből. A zöld négyzet jelzést követve a Tettyéről vagy a Francia emlékműtől is könnyen megközelíthető. Dr. Kenessey Aladár sebész építtette Hoffmann László alapján. Nevét az orvos felesége Szántó Ilonka után kapta!
Ilonka-pihenő
  • László-pihenő (1926)
    A Mecsek-kaputól északra a Kardos-út mentén a sárga háromszögről kell egy kicsit letérnünk, hogy rátaláljunk a fákkal benőtt kis turistapihenőt. Hoffmann László mérnök tervei nyomán Zsiga László emlékére építette a Mecsek egyesület. 
László pihenője
  • Lenkei Lajos-pihenő (1934)
A Tettye és a Dömörkapu között vezető Irma út mentén található, a sárga és a zöld négyzet találkozásánál. Lenkei Lajos a Mecsek egyesület örökös tagjának emlékét őrzi.  
Lenkei-pihenő
  • Ptacsek Viktor-pihenő (1928)
A Dömörkapui buszfordulóban, a Kisvasút végállomása mellett található pihenőt, Ptacsek Viktor a Magyar Nemzeti Bank pécsi fiókjának a vezetőjének emlékére építették. A sárga és a piros turistajelzés keresztezi itt egymást. A Balog Károly és az Irma út találkozásánál. A turisták körében kedvelt, könnyen megközelíthető és valamint sok túra kiinduló é végpontja is egyben a pihenő.
Ptacek-pihenő
  • Roboz Imre-pihenő (1934)
A piros és a sárga háromszög metszésénél bukkanhatunk rá. Három legendás turistaút találkozik út, a Mecsek első turistaútja a Kardos-út, a Misinára vezető Bánffay Simon út és a Dömörkapuig kiépített Balog Károly út. A Rotary Club felajánlásából épült és Roboz Imrének állít emléket. 
Roboz-pihenő
  • Sári-pihenő (1928)
  A Miléva út alatt a Hotel Fenyves délkeleti sarkában találjuk. A zöld négyzet jelzéstől pár száz méterre házakkal beépített területen keressük. A három részes pihenővel Hammerli József feleségéről emlékezett meg. 
Sári-pihenő
  • Szaniszló-pihenő (1905)
  Az Állatkert és a Dömörkapu között a piros jelzés mellett találjuk. A kisvasút is elmegy mögötte. A pihenőt a Mecsek egyesület építtette Dr. Mócs Szaniszló (1862-1904) ciszterci szerzetesnek, főgimnáziumi tanárnak állít emléket. A Tettyéről ide felvezető nem jelzett Szaniszló út végállomása is egyben. 
Szaniszló-pihenő
  • Pista bácsi pihenője (2017)
 Lapistől északra a Melegmányi-út mentén a zöld sáv és a sárga háromszög összefutásánál található a Molnár család szervezésében épített erdei pihenő, mely Molnár István erdőmérnök emlékére állítottak. Molnár István - többek között - az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei Helyi Csoportjának, 1955-ös alapításának idején és az azt követő 20 évben, titkára volt. Halálának 10. évfordulóján természetjáróként is emlékeztek rá az emlékhely átadásakor.
Pista bácsi pihenője

Booking.com