Tubes - Büdös-kút - Fehér-kút

  Ma hajnalban, még a munka előtt tettem egy majd három órás kört a Közép-Mecsekben. Hat után pár perccel indultam a Tettye-Dömörkapu-Kis-Tubes útvonalon, addig meg sem álltam. Szerencsére a lámpám most nem makacskodott és kellő fénye volt. Bár szerintem a többiek erős lámpája miatt érzem kevésnek a fényét ha többen futunk.
Ébred a város
Na mindegy az a lényeg, hogy már piroslott az  égbolt mikorra a kilátóhoz értem. Csak pár képet készítettem, gondoltam majd a János kilátóban többet időzök. Rajtam kívül senki sem kelt korán, de nem is baj jobban szeretem mikor egyedül vagyok fent a magasban és enyém az egész terület. Az erős szél miatt a fenti részen csak rövid ideig bírtam, de nem is baj, mert legalább a lenti teraszon le tudtam rakni a gépet a babzsákomra és készíthettem egy-két hosszabb expozíciós fotót.
Tubesi napkelte
A Papuk halványan látszott a távolban, Badacsonyhoz most nem volt szerencsém. Az izzó napkorongra vártam jó darabig, de nem akart feljönni, ezért elindultam, mert sok volt még hátra abból a körből, amit otthon elterveztem. A katonaállomáson épp őrségváltás volt, mikor a Lapis felé vettem az irányt. Ekkor már világosban tudtam futni tovább a sárga kereszten a Büdös-kúthoz.
Büdös-kúti kulcsosház
Mindig szeretek ide ellátogatni, nagyon hangulatos kis tisztás van itt. De a forrás, a híd, az esőbeálló a tűzrakóhely, valamint a házikó is mind-mind csodásak. Eddig még nem fedeztem fel a ház mögötti kis völgyben a Baranyai Természetjárók Pantheonját. Tudtam, hogy valahol a kulcsosház körül van, de csak most kerestem fel.
Baranyai Természetjárók Pantheonja
Jó sokat elidőztem itt, ezért kapkodnom kellett a lábam, hogy még időben hazaérjek. A kék jelzést követve hullámvasutaztam a Fehér-kúti kulcsosházhoz.
Fehér-kúti kulcsosház
Idén még nem is voltam a háznál. Itt is van egy emlékkő, amelyet a megyei tájfutók állították 2010-ben az ötven éves jubileumukra.
50 éve kezdődött Baranya megyében a tájfutás
A kéktúra bélyegzőnél egy érdekességre lettem figyelmes. A doboz fedelét felnyitva annak tetején és az ablakban Qr-kódot találtam. Most néztem utána, hogy miért is. Ha minden igaz hamarosan a kóddal is lehet a pecsétet(matricát) helyettesíteni, addig is a helyünkről kaphatunk bővebb tájékoztatót, okostelefonunk segítségével.
Kéktúra a XXI. században
Már majdnem fél kilenc volt mikor a piros négyzeten, majd a Rábay-fától a piroson folytattam utamat. Kantavárnál sem akartam megállni, de ahogy letekintettem a forráshoz egy új tereptárgyra bukkantam. Jó pár évvel ezelőtt volt itt egy esőbeálló, ami sajnos tönkrement, de most egy új van születőben. Nem hallottam róla és engem is meglepett, de igazából már kész van, gondolom hamarosan át is fogják adni.
Kantavári-forrás és pihenőhely
Kis-rét, Dömörkapu és a Tettye után kilencre értem haza. 22 kilométer, közel 3 óra, a tempó nem valami jó, de a sok fotószünet miatt tartott ilyen sokáig a kör. Gyors fürdés után szaladhattam ismét, csak ezúttal sajnos a melóhelyre. Ezüstvasárnap révén ma sem pihenhettem!

Megjegyzések

Booking.com