Jakab-hegy és Éger-völgy

  A hétvégi hosszú futást most a Nyugat-Mecsekbe terveztem. Andrással lebeszéltem a találkát a Jakab-hegyre fél nyolcra és onnan a Sás-völgy, Hetvehely felé mentünk volna egy kört. Azért volna, mert fél hétkor mikor már a Szőlő utcán kaptattam felfelé jött az SMS, hogy sajnos egyedül kell menjek futni. Ekkor újraterveztem a futást és még mielőtt a Jakab-hegynek mentem volna felugrottam a Tubesre. Az éjszaka leesett hó úgy világított, hogy le is kapcsoltam a lámpámat. Takarékoskodtam az aksikkal. Kis-Tubesen álltam meg először, majd a Tubes következett.
Érkezés a Tubesre

A telefonnal és a fényképezőgéppel is fotóztam párat, majd nyargaltam le a Lapisra és onnan tovább a Remete-rétre. Élveztem, hogy a friss hóba még senki sem volt előttem. A pár centis hó jól tartott, nem csúszott és még a cipőmet sem áztatta el, csak kimosta!
Hajnalban a Remete-rétnél
Már a Remete-rétnél észrevettem, hogy vagy a Nike+ vagy a Strava megy csak mikor bekapcsoltam a telefont. De mikor rákattintottam akkor még pontosan mérte a Strava a távolságot, később a Patacsi-mezőn már sajnos nem és ami a legjobban zavart, hogy folyamatosan leállt. Beindítani sem tudtam utána. Gondolom a hideg tett be neki, de ekkor még bíztam benne, hogy az útvonalat azért rögzíti. Sajnos itthon szembesültem vele, hogy nem így tette, sőt a Nike+ sem. Olyan rossz mikor tesz az ember egy jó nagy kört és hiába! :) Úgy érzem mintha nem is futottam volna! :) Egy éve még a lépésszámlálóval babráltam, és amióta használom az okostelefonos appokat, most volt először ilyen eset, de mégis zavar. Még nem tettem le róla, hogy valahogy meghekkelem a meglévő GPX fájlt. Na mindegy majd megírom mire jutottam. Patacsi-mezőtől folytattam tovább a kék sávon fel a Jakab-hegyre.
Fenyves-forrás
Misina-Tubes gerinc
A Fenyves-forrásnál és az irtásnál időztem csak egy kicsit. A földvár is jól nézet ki téli köntösben, majd a Pálosok következtek.
Földvár sánca a Jakab-hegyen
A romoknál és a kilátónál, esőbeállónál is csak rövid időre álltam meg. 
Pálos kolostor romjai
Jakab-hegyi kilátó és esőbeálló
A Zsongor-kőnél már hosszabban időztem, Mindig nézem a profi futók képeit, gondoltam én is csinálok hasonlókat. Ilyen lett az eredménye. Hoka One One és Deuter reklámfotóknak is elmehetnének.
Zsongor-kő
Zsongor-kő Trail
Zsongor-kő Trail második felvonás
A Sasfészek előtti lejtőn csúszkáltam rendesen, de megúsztam esés nélkül. 
Sasfészek
A Babás-szerköveknél mostanában nem voltam, pedig igazán szép látványt nyújtanak a Jakab-hegy déli oldalában.
Babás-szerkövek
A piros háromszögön egészen a Jubileumi keresztig kimentem. Majd ugyanezen a jelzésen futottam vissza és aztán pedig tovább a panoráma úton.
Jubileumi kereszt
Panoráma út
Ez is a kedvenc futóterepeim közé tartozik, kár hogy olyan ritkán jutok el erre. Egyik gerincet követte a másik, mígnem már a zöld sávon el nem értem Égertetőre. Itt már voltak nyomok! Valakik megelőztek, bár ekkor már bőven kilenc óra után jártam. Túrázók is jöttek felfelé a hegyre.
Éger-tető
A fényképezőgépem a kezemben volt, de siettem és csak ritkán szakítottam meg a futást. A befagyott kis tónál és a Mohosi-kis-kútnál.
Mohosi-kis-kút
Páfrányos hegyoldal
Az Éger-völgybe leérve aztán megnéztem a tavat. Az is be volt fagyva és közvetlen előtte egy mesterséges vízesés is szépen karfiolszerűen le volt jegesedve.
Éger-völgyi vízlépcső
Éger-völgyi víztározó
A völgyben aztán még több kisebb nagyobb zuhatag volt lejegesedve. Ezeknél azért meg-meg álltam fényképezni.
Lefagyott vízesés
Éger-völgy
A piros sáv turistajelzésen hagytam el a völgyet. A bélyegzőhely után viszont jobbnak láttam ha a kerékpárúton megyek vissza fel a Remete-rétre.
Dél-Dunántúli piros túra bélyegzőhely
Két futón kívül más még nem járt a bringaúton. Azt gondoltam erre könnyebb lesz, mint Szentkút felé az erdőben, de nem biztos, hogy jól döntöttem. Hosszan, kacskaringózva emelkedett az út és sehogyan sem akartam felérni rajta. Lehet a fáradtság miatt, de itt volt egy kis holtpont.
Újra a Remete-réten
A rétre érve aztán le is húztam az eddig tartogatott kis innivalómat. szánkózok még nem lepték el a tájat, de azért már volt pár család aki csúszkált a hóban. Még futók is jöttek velem szemben a Mandulás felé. Ahogy közeledtem a város felé, egyre többen is lettek. Még ismerős is akadt köztük.
Havas Niké-szobor
A játszótértől nyílegyenesen a volt kempingen át vágtattam le a Niké-szoborig. itt elkészítettem a túra utolsó képet, majd pár perc múlva már otthon pihentem ki a délelőtt fáradalmait.
Fentebb írtam, hogy próbálok valamit kezdeni a GPX fájlal, jelentem sikerült. A táv és a szint jó, az idő nem. De legalább tudom, hogy miért fáradtam úgy el a végére! :)

Megjegyzések

Booking.com