Tél a Tubesen

  Pénteken nem dolgoztam és még a parkerdő lezárása sem tudott visszatartani, hogy felmenjek egy rövidet futni a kedvenc helyeimre. Nem is értem, hogy miért van ez! Télen csúsznak az ösvények és olykor-olykor bedőlnek, kidőlnek a fák. Ebben nincs semmi különleges!
Irma úton

Itthonról mentem és a Tettyén át futottam fel a Dömörkapuig, majd tovább a sárga sávon a Tv-toronyhoz. Útközben sokszor meg-megálltam fényképezgettem a téli erdőt, ösvényt. A sípályán már készülődtek, jöttek sorban sízők a Misináról lefelé.
Még üres a pécsi sípálya
Az ágak meghajoltak itt-ott a hó és a jég súlya alatt, de kidőlve csak egy-kettőt láttam. Szép napsütéses délelőttön nagyon olvadt a hó, sok helyen már latyakban kellett futnom. A fákról pedig mintha az eső esne, úgy hullott le az olvadt hó és jég.
Jakab-hegy a Kis-Tubestől
Kis-Tubesi kilátóban
Télies Pécs
A Kis-Tubesig szánkók és letaposott ösvény fogadott, a Tubesre már kevesebben mentek fel a napokban. Ott csak egy keskeny csapás volt kitaposva. Kis-Tubesen ragyogó panoráma fogadott. A Papuk és a Villányi-hegység magaslatai is láthatóak voltak. A város házai pedig jól mutattak a hófehér tetőkkel.
Téli csapás
A János-kilátóból is hasonlókat figyelhettem meg, sajnos a Badacsonyig nem lehetett ellátni. A kilátó lépcsőjén hó és jég fogadott, úgyhogy aki arra jár vigyázzon, csak óvatosan, mert nagyon csúszik.
Kitekintés a Papuk felé
A lépcsők!
A héten kitaláltam, hogy megcsinálom idén a Mecsek turistája túramozgalmat, ezért innen nem rögtön hazafelé vettem az irányt, hanem egy kis kitérőt iktattam be. A Sós-hegyi kilátó is a 30 felkeresendő hely egyike, ezért gyors kipipáltam a listán. Itt a nyomok alapján csak egy sífutó járhatott előttem erre. A cudar időjárás megtette hatását a kilátóban. De szerencsére itt jég helyett csak hó fogadott.
Sós-hegyi kilátó déli panorámája
Sós-hegyi kilátó
Az viszont volt rendesen, ahogy a lépcsőn kanyarogtam felfelé, egyre csak több és több. A legfelső lépcsőfokokon már bokáig ért a friss hó. Fényképek után ugyanarra ahonnan jöttem futottam vissza a Lapisra. Ott egy szusszanásnyi fotószünet után a Bányász úton kapkodtam a lábam a város felé.
Hóhelyzet
Szó szerint siettem, mert még a Flóra-pihenőt is meg akartam nézni, de a futásra szánt időm, pedig vészesen fogyott. Jó tempósan haladtam a Manduláson át egészen az állatkertig, ott egy kicsit belassultam, de még így is kb 20 perc alatt kiértem a volt vidámpark mögötti kilátópontra. Zengő, Hármas-hegy és a Karolina külfejtés kis tavacskájának a havas látványa nekem mindig nagyon tetszik.
Pécs-kelet
Sétány
Most is rácsodáltam. A Rengeteg utca felé hátul ereszkedtem le a városba. Valahol a lakott rész határában egy terepjáró mellett két Biokom-os munkatárs állt. Nem tudom mit dolgoztak, elsőre az ugrott be. lehet a turistautakat vigyázzák. Köszöntem, vissza köszöntek, de nem szóltak rám, hogy mit kerestem fent a hegyen.
Hav-hegy
A Havi-hegyi kereszt alatt elfutva a tettye-téren át értem haza. 

Megjegyzések

Booking.com