Újévi futás

  Azt mondják, amit az év első napján csinálsz, azt fogod egész éveb csinálni. Én mint már évek óta szilveszterezés helyett, időben ágyba bújtam és kora reggel indultam futni. Úgyhogy idén is sokat fogok futni! :) Gyerekekkel azért buliztunk este, de tízkor kidőltek, én meg tizenegykor! Az 5:20-as kelés, azért nem esett jól, de valamit valamiért alapon kimásztam az ágyból.
Malacsült
Rétes
Az esti malacsültet, réteseket le kell mozogni. Már több mint három éve használom a Nike+-t hellyel közzel meg vagyok elégedve vele, de nem mindenben. Ezért gondoltam kipróbálok más alkalmazást is, itt az új év mikor ha nem épp most. A Strava-ra esett a választás. Több mint 7000 km-t azért nem akartam feladni, ezért kettővel is mértem a mai futást. Nagyon tetszik a Strava, még tesztelgetem, aztán meglátjuk mire jutok. Leginkább a szintek nem mérése zavar a Nike+-ban. 
  Jócskán elmúlt hat óra mire összeszedelőzködtem. Hideget mondtak péntekre, ezért fentre három réteg ruhát, lentre csak egy vastagabb hosszú nadrágot húztam. Az elmaradhatatlan csősál és a kesztyű sem maradhatott otthon. Aszfalton Tettye, majd mint mindig felkapcsoltam a lámpám és a sárga sávon elkezdtem felfelé kapaszkodni Dömörkapuhoz. Kimaradt a szerda vagy nem tudom miért, de nem ment jól a futás. Fájt az Achilles-em is, ezért belesétáltam egy kicsit. Dömörkapútól a Misináig is. Aztán onnan már nem volt gond, a lábammal sem. Kis-Tubesnél álltam meg először fotózni, nem volt senki! Nincs már köd és gondolom minden fotós tegnap kiélvezte a tűzijátékok fényképezése. Nem akart senki korán kelni. A János-kilátóhoz negyed nyolcra értem fel, szépen vöröslött az ég keletre. 
Napkeltére várva
Vártam 2016 első napkeltéjét. Fél nyolckor aztán megjelent a Nap és szép lassan felkúszott a horizonton. Csináltam egy nem túl akció dús videót is erről. Hidegben a fényképezőgép otthon teljesen feltöltött aksija eddig bírta, így nem tudtam megvárni míg teljesen feljöjjön a Nap.

Mikor már én is szétfagytam elindultam mondván futnom is kéne alapon. A piros háromszögön lefelé meg volt az év első boka kibicsaklása is. Nem volt vészes, de nem esett jól! Lapistól előbb aszfalton a zöld sávon, majd dózerúton ugyancsak ezen a színű turistaúton futottam a Zsidó-völgy felé. 
Lyukas-hárs
A kéktúra találkozásánál, a Lyukas-hársnál megnéztem az új táblákat, könnyítettem magamon és kocogtam tovább. Lapistól 5 km a Kőlyuk, innen még 3,1 km.
Zsidó-völgy felé
 A széles erdei út aztán szűkös, vízmosással szabdaltra változott. Egy vadles is csábított, hogy körülnézzek belőle, de végül ellent tudtam állni és inkább haladtam lefelé a Zsidó-völgy felé. 
Zsidó-völgyben
 Később sűrű, vékony törzsű, nemrég telepített fák között vezetett az utam, majd egyik pillanatról a másikra lent voltam a V alakú vadregényes völgyben.
Terepakadályok a Zsidó-völgyben
 Tavaly a Mecsek éjszakai teljesítménytúrán erre kellett volna jönnünk, de elkavartunk a ködben, nem is emlékszem mikor jártam utoljára itt. Nem a legjobb futóterep, ezért lehet ez. Rengeteg bedőlt fa nehezíti az előrejutást. Folyton meg kell állni, leguggolni, átmászni. 
Cserkész-forrás
 Fél nyolc előtt pár perccel értem ki a Kőlyukhoz. Itt fáztam talán a legjobban. Innivalót nem hoztam magammal, de valahogy nem kívántam a Cserkész-forrás jéghideg vízét sem. 
Nagy-mély-völgyi híd
A Nagy-mély-völgyben már itt-ott le volt fagyva a patak vize, ez bizakodásra adott okot! Reméltem a vízesések is megdermedtek már. Aztán mikor távolról megláttam az Ágnes-vízesést, nagyon megörültem, mert valóban vastag jégréteg borította. Nem volt mindenhol megfagyva, itt-ott még csordogált a víz.


Lefagyott Ágnes-vízesés
 Tíz percig fotózgattam a jeges vízesést, majd mikor már kezdett a második aksi is pirosan villogni, elraktam a zsákomba, hátha kicsit melegszik és a mésztufalépcsőknél még bírja pár fénykép erejéig.
Meleg-mányi mésztufalépcsők
 A Meleg-mányi-völgyben hasonló látvány fogadott. Jobbról, balról, alulról, felülről is bejártam. Videózni el is felejtettem, de valószínű az aksik miatt nem is tudtam volna. Itt le is merült a második, egyben utolsó is.
Fagyos vízesés, Meleg-mányi-völgy
 A Kereszt-kunyhó, vagy a kéktúrások szerint Csemete-kertnél a korábban lemerültet beraktam a gépbe, az a meleg babzsák alatt közben új erőre nyert. Így készülhettek el még az alábbi képek.
Hazafelé
 A piros kereszten lenyargaltam Rábay-fáig, majd onnan végig a piros sávon Dömörkapuig. Addig meg sem álltam. Lámpásvölgyi Way Climb-et pedig még ki is tudtam futni. A lábam sem fájt közben! A harmadik legjobb idő enyém a Strava-n. :) Flóra-pihenő és a Vándorsport felé mentem le a Tettyéhez. De még mielőtt oda értem volna megnéztem a májvirágokat is. Pár szál van még csak, de hamarosan azokat is belepi a hó. Majd tavasszal ismét virágba borulnak.
Nemes Májvirág (Hepatica nobilis)
A "futás" részleteit az alábbi linkben megtaláljátok, azt most nem részletezem!
Ebédre aztán jöhetett a jól megérdemelt lencse, egy kis malachússal! :)
Lencse
Nekem így indult az évem, remélem nektek is hasonlóan szépen!

Megjegyzések

Booking.com