Áprilisi növényvilág a Mecsekben

 Idén eddig minden hónapban beszámoltam, hogy épp aktuálisan mi nyílik a Mecsekben. Legutóbb márciusban számoltam be, azóta sok minden változott. Teljesen bezöldültek a fák, záródtak a lombkoronák. Nyílnak a kevesebb napfényt kedvelő virágok, valamint emellett a melegkedvelőek is kezdenek előbújni. Persze vannak növények, amik ellenállnak minden időnek, ilyen az illatos hunyor ami gyakorlatilag november óta virágzik. 
 Medvehagyma (Allium ursinum)
Medvehagymás erdő
  Hetek óta virágzik a medvehagyma, szinte mindenhol zöld.fehérben pompázik az erdő aljnövényzete.
Olasz müge (Asperula taurina)
A medvehagymák között megbújnak az ugyancsak ilyen színben virágzó apró virágú szagos müge és a nagyobb virágú, de jóval ritkább olasz müge. Déli karsztbokorerdőkben illatoznak a jerikói loncok.
Jerikói lonc (Lonicera caprifolium)
Látni még nem is látszódnak, amikor az illatukat már messziről lehet érezni. Az első zergevirágok már egy hónapja megjelentek, mostanra már tömegesen virágzik a hegységben megtalálható mind a három faja. Legtöbbet a keletiből látni, de sok a magyar és a mecseki is.
Kaukázusi vagy keleti zergevirág (Doronicum caucasicum)
Már két hete virágzik a Mecsek talán legismertebb virága a bánáti bazsarózsa. Sajnos eddig még nem jutottam ki az élőhelyére, ezért róla csak tavalyi képet tudok mutatni.
Bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) 
A sárga koronafürt már nem ennyire híres, de védett növény ő is. Déli karsztbokor erdőkben gyakori.
Sárga koronafürt (Coronilla coronata)
Piros mécsvirágok az üde tölgyesek, gyertyánosok és bükkösök szélein fordul elő, szereti a félárnyékot. Hétvégén még virágzó tavaszi héricseket is láttam. Gombamód szaporodnak a pirítógyökér jellegzetes formájú levelei. Mindenre felkúsznak ami az útjukba esik.
Felfutó pirítógyökér (Tamus communis)
  A blogon már korábban írtam pár orchidea fajról, most őket is összefoglalom. a legelső idén is a sápadt kosbor volt, közvetlen utána jött az agárkosbor és a bodzaszagú ujjaskosbor.
Sápadt kosbor (Orchis pallens)
Sápadt kosbor (Orchis pallens)
Szerintem egy hét sem telt el és az első majomkosbor is kinyílt. Tavalyi fehér is már virágzik. Mára már tömegessé váltak, léptem-nyomon beléjük botlok! :)
Fehér majomkosbor (Orchis simia)
Majomkosbor (Orchis simia)
Bíboros kosborral viszont a Mecsekben még nem futottam össze, a Villányi-hegységben már nyílik, itt még nem találtam.
Fehér madársisak (Cephalanthera damasonium)
Fehér madársisakból is láttam pár virágzót, az ibolyás gérbicseknek viszont még kell pár nap. Végére hagytam a szarvasbangót! 1-2 hét előnyben van a természet, ezért már ők is virágoznak. Még nem mindenhol de már 4-et, 5-öt találtam.
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
  Nézzünk végül pár növényt, amik nem védettek és talán nem is kapnak olyan nagy figyelmet mint hasonszőrű ámde védett társaik. A foltos és a piros árvacsalán mellett megjelentek a sárga árvacsalánok is.
Erdei gyöngyköles (Lithospermum purpurocaeruleum)
Az erdei gyöngyköles apró kék virágai például a majomkosborok körül bújnak meg. A magas gubóvirágok a száraz sziklagyepek jellemző növényei.
Indás Infű (Ajuga reptans)
Az indás ínfűvel is sokszor összefuthatunk a Mecsekben mostanában. Az ajakosvirágúak rendjébe tartozó borzas repkény mellett könnyen átsiklik a tekintetünk, de közelről nézve igazán szépek apró kis virágai.
Színeváltó Kutyatej (Euphorbia epithymoides)
Erdei kutyatejjel már egyre kevesebbet találkozok, de a farkas még bőven van és megjelent már a színeváltó kutyatej is.
Galajfojtó vajvirág (Orobanche caryophyllacea)
A galajfojtó vajvirág első példányai is megkezdték élősködő életformájukat.A bókoló fogasírok már eltűntek, helyettük a fehér és halvány rózsaszín virágú hagymás fogasírok virágoznak éppen.
Hagymás fogasír (Dentaria bulbifera)
A márciusban megjelenő tavaszi lednekek közül sok még áprilisban is bontja szirmait. Márciushoz hasonlóan még most is virágzik a meténg.
Déli méhfű vagy mecsekifű (Melittis melissophyllum)
A Mecsek tea alkotója a déli méhfű vagy mecsekifű is virágzik már. Hagymaszagú kányazsombor, közönséges méreggyilok, olocsán csillaghúr, hegyi len, piros gólyaorr, orvosi salamonpecsét, közönséges napvirág és mezei zsálya ... biztos sok minden kimaradt, de most ezek jutottak hirtelen az eszembe.
Hegyi len (Linum austriacum)
Mezei zsálya (Salvia pratensis)

Megjegyzések

Booking.com