Gyalogtúra a Bécsi-Alpokba

 A tavalyi jól sikerült retyezáti túrán felbuzdulva idén több külföldi túrát meghirdettünk a Helian NaTour oldalán.
Kilátópont a Rax-on

Ezek közül a legelső a májusi közepi Bécsi-Alpok kirándulás. Ha még nem tudod mit csinálj a pünkösdi hosszú hétvégén, akkor ne habozz jelentkezz!
Egy kis kedvcsináló videó az őszi túráról!
   Reggeli indulás után kora délutánra érünk ki Myrafalle-hoz. Rövid ráhangoló túrára indulunk a vízesésektől hangos szurdokba.
Myrafalle
Fapallókon és hidakon sétálva gyönyörködünk az alattunk, felettünk, mellettünk hömpölygő víztömegben. Féltávnál elhagyjuk a völgyet, hogy felkapaszkodjunk a hétvégénk első magaslatára a Haustein-re.
Hausstein-i kilátás
Ugyan csak 664 méterre túrázunk, de szép időben ellátni innen egészen a Schneeberg-ig, vasárnapi túránk célpontjáig.
Kirándulók a völgyben
Megkerüljük a hegyet és a vízesések mellett visszasétálunk a parkolóba. A Keleti-Alpok legelső vonulatai közt autózva közelítjük meg a szálláshelyünket. 
  Vasárnap egész napos élményekkel teli túrára indulunk. A Schwarza folyót követve a Höllental-ban kanyarogva közelítjük meg a Weichtalklamm bejáratát. Az autót itt hátrahagyjuk és megindulunk fel a Schneeberg platóra.
Weichtalklamm
A vadregényes szurdokban itt-ott létra és lánc segíti az előre haladásunkat, de aki már járt a Rám-szakadékban annak ez nem fog nehézséget okozni. :)
Szurdokban
A meredek sziklafalak közül kiérve olthatjuk a szomjunkat a Jacobs forrásban, majd a sűrű fenyőerdők közt érünk fel a Kienthaler hüttéhez.
Kienthaler hütte
Szusszanásnyi pihenő alatt megcsodáljuk a szomszédos Rax paltót, majd megindulunk tovább felfelé a csúcsra. A fenyőerdőből kiérve, rövid tröpefenyves szakasz következik, majd a alhavasi legelőkön, sziklás, köves ösvényeken érjük el a Schneeberg legmagasabb pontját a 2074 méter magas Klosterwappen-t.
Klosterwappen
Szép időben fantasztikus innen a panoráma. 2000 méter körüli gerincen átsétálunk a Fischerhüttéhez és a felette magasodó Kaiserstein-re.
Kaiserstein és a Fischerhütte
A Hüttében olthatjuk szomjunkat vagy akár ebédelhetünk is, de hozott anyagból kiülve a fűbe is jól fog esni az utánpótlás. Miután mindenki kipihente, kifényképezte magát elindulunk le az autónkhoz.
Höllental
Egy másik turistaútat fogunk követni mint felfelé, de néhol keresztezzük a már ismert részeket. Például a Kienthaler hüttét. Késő délutáni, kora esti órákban érünk le a Höllental-ba.
  Hétfőn a már vasárnapról ismert útvonalon érjük el a Weichtalhaus-t. De most a Schwarza másik oldalára megyünk túrázni. Létrákba és vassodronyokba kapaszkodva kezdjük meg a mászást a Rax platóra.
Wachthüttelklamm
Majd meredek ösvényeken hagyjuk el a Wachthüttelklamm szurdokot. Innen már könnyű séta a túra. Hamarosan elérjük az Ottohaus impozáns épületét.
Ottohaus és a Jakobskogel
Az alatta elterülő Alpengarten-ben botanikai különlegességek és padok várnak minket. Virágok után egy fantasztikus kilátóba látogatunk, majd pár lépés után már a Jakobskogel keresztje alatt sütkérezhetünk.
Jakobskogel
Ha szerencsénk lesz akkor még kisebb-nagyobb zergecsapatokkal is összefuthatunk. Tőlünk északra a tegnapi túránk célpontja a Schneeberg, keletre a Wechsel, nyugatra pedig a Rax plató további csúcsai magasodnak.
Preiner Wand felé
Ha időnk engedi akkor még átugrunk a közeli Preiner Wand-ra, ha nem akkor elindulunk lefelé a Rax-felvonó irányába. A kényelmes kötélpálya helyett mi inkább a szebb, de fárasztóbb gyalogosösvényt választjuk. Szép lassan beereszkedünk a Höllental-ba egészen a Schwarza folyó partján található Kaiserbrunn-ig.
Schwarza felett
Innen már csak egy rövid séta és az autónknál találjuk magunkat. Beülünk kisbuszunkba, majd elbúcsúzunk az Alpoktól és hazaindulunk Magyarországra.
Remélem kedvet kaptál! Jelentkezés és egyéb tudnivalók a Helian weboldalán!

Megjegyzések

Booking.com