Hoka One One Stinson ATR 4 teszt

  Ez a hatodik terepes Hoka One One cipőm, csillapításban a legjobb és tartósságban is az elsők közt van. Ha a részletekre is kíváncsi vagy akkor lentebb kicsit részletesebben is olvashatsz a Stinson ATR 4-ről.
Hoka One One Stinson ATR 4 futócipő

  Tavasz vége felé, pont a Mátra 115 előtt egy hirtelen döntés alapján választottam a Stinson. Korábban inkább egy fokkal kisebb csillapítású Hoka One One cipőm voltak, de úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy kipróbáljam a Stinson-t. Nem mellesleg Speedgoat 2-m és Mafate Speed 2-m még használatban volt. Challenger ATR jöhetett még szóba (Speed Instinct 2-t alapból kizártam), de inkább hosszú futásokra kerestem cipőt, az én testsúlyomhoz és a Challenger-t ehhez nem éreztem eléggé strapának.
Null kilométeres Hoka One One Stinson ATR 4
Jó ideje morfondírozok a Bondi-n, esetleg a Clifton-on, de mindig inkább terepesre esik a választásom. A következő is meg van már fejben, 2018-as év újdonságára a Torrent-re vagyok nagyon rápörögve. De térjünk vissza Stinson-ra.
Repülés
A 4-es változat a korábbi ormótlanokhoz képest még külsőre is "szép", nem mintha ez fontos lenne. Ebben az évben is a Mátra 115 volt a célverseny, de azt nem gondoltam, hogy csak két héttel előtte lesz meg a cipő. Nem sok időnk volt összebarátkozni. 4-5 rövidebb futásra volt időm, de úgy éreztem jó lesz. Nem tört, kényelmes volt, az eddigiekhez kicsit szélesebb, de ez nem volt zavaró.
Elrugaszkodás
Túra közben aztán nem úsztam meg vízhólyag nélkül, de ez nem feltétlenül az új cipő rovására írható, inkább az elázásoknak. :( Az összkép végül jó volt, nem hiszem, hogy a Speedgoat-ban vagy a Mafate Speed-ben nem jártam volna másként.
Oldalnézet
Azóta eltelt 5 hónap és 900 km. Úgy érzem mostanra már kellő tapasztalattal írhatok a cipőről. Használtam esőben, sárban, napsütésben, leginkább terepen, de mivel ATR (All terrain) ezért elég sok aszfalt is került bele. Külföldi útjaimra mindig ezt vittem és szerintem a 900 km-ből legalább 300 km, ami nem terep volt.
Első lépésekkor
Tapasztalatok:
  • Talp: Elméletileg ez nem a klasszik terep cipő, hanem ATR, azonban első kézbevételkor meglepődve láttam, hogy egész komoly a mintázata.
    Stinson talp 800 km körül
    Aztán már az első 200 km-t követően láttam, hogy a talp közepén lévő puhább sárga rész nagyon gyorsan elkezdett kopni. A fekete részek keményebbek, de a megszokottnál több aszfalt miatt az is gyorsan kopott.
    Sarok
    A gyártó mindenféle terepre ajánlja, de szerintem jobban jársz ha csak terepen használod. Vagy ha nem akkor számolj vele, hogy az aszfalt megeszi.
  • Felsőrész: Pár hete készültek a képek, akkor még teljesen egyben volt a felsőrész. Mai futás végén vettem észre az első szakadást. Kb 1,5 cm hosszan két laminált rész között fáradt el az anyag.
    Felsőrész
    Azt gondolom 900 km után ezzel lehet együtt élni. Eddig a napig csak jókat tudtam volna írni. Nagyon jól szellőzik, mert jóval kevesebb a laminált rész, mint az előző cipőimen (Speedgoat, Mafate Speed) gyorsan szárad és ezidáig tartós volt.
    Orr
    Valójában még most is azt mondanám, hogy az egyik legtartósabb terepes Hoka One One. Tekintve, hogy a Speedgoat 2 már 300 km után 4 helyen kiszakadt. Tapasztalatok alapján a Stinson ATR 4 a terepes Hoka One One futócipők közül a legszélesebb. Nekem normál a lábam, de nem lötyög, nem mozog benne a lábam. Hosszabb futások során is baromira kényelmes volt.
    Cipőfűző
    Az utóbbi években már megszokott rugalmas cipőfűzők itt is prímán működnek. Jól tart, nehezen oldódik ki, pont ahogy szeretem. A Speedgoat 2 nyelve nekem általában elmozog oldalra,ennél a modellnél ezt sem tapasztaltam.
  • Belsőrész és talpbetét: Minden tesztbe beleírom, de ez nálam megszokott, hogy a sarokrész kikopik. Stinson-nál sem volt ez másképp.
    Belső sarok
    Arra nem is emlékszem mikor kezdődött, de nem is lényeges, mert semmi komfortbeli változást nem vettem észre emiatt. Kényelmes a belseje, na jó 100 km után és két totál elázást követően már nem. Mondjuk ilyen extrém körülmények közt azt gondolom semmilyen cipő nem az. Az Ortholite talpbetét teszi a dolgát, semmilyen panaszt nem tudok rá mondani. Elázások után kiveszem kiszárítom, ezen kívül semmilyen törődést nem igényel. Nem csúszkál, nem mozog még nedvesen sem.
    Oldalról
Pozitívum:
  •  Felsőrész tartóssága
  • Csillapítás
  • Gyors száradás
  • Jó szellőzés
  • Rugalmas cipőfűző
Negatívum:
  •  Talpkopás
Napkeltében
Összegzés: Vásárlás előtt nem voltam biztos, hogy ez a modell jó lesz nekem. De nagyon pozitívak a tapasztalataim. Kisebb hibákat eltekintve csak jókat tudok mondani a Stinson-ról. Nagyon tartós, nagyon jó a csillapítása és extrán kényelmes. Hiába koptak le a talp barázdái, a csillapításában nem érzek változást. Aszfalton és terepen is szeretek benne futni. Elképzelhető, ha lesz új Hokám akkor ezt már csak városban fogom használni vagy száraz hosszú terepeken (pl.: zalai kéktúra).
Stinson ATR 4

 Hoka One One Stinson ATR 4 Nomád leírása:
Hoka One One Stinson ATR 4 (Forrás: www.hokaoneone.eu)

Mindenféle terepre, mindenféle távra tervezett futó cipő. Tökéletes választás az ultra futóknak, de ha extra párnázottságra és kényelemre vágysz akkor sem fogsz csalódni a Stinson ATR 4-ben. A kissé szélesebb lábfejnek köszönhetően nagyon komfortos még a hosszabb futások során is.

Alapvetően hosszú terepfutásokra tervezték, de ha valaki szeretne vigyázni térd és boka ízületeire annak rövidebb aszfaltos futásokra is ajánljuk. Nagyobb mintázat a talp elülső részén, hogy kevésbé ragadjon bele a sár.
  • Mindenféle terep (All terrain)
  • 32 mm vastag a lábfej alatt
  • 37 mm vastag a sarok alatt
  • 5 mm talpív esés (drop)
  • Szélesebb felsőrész
  • 272 gramm (42 ⅔.os méret)
  • Jól szellőző Mesh hálós felsőrész
  • Laminált erősítések a strapabíróság miatt
  • 3D oldalsó és sarok merevítés
  • Ortholite talpbetét
  • CMEVA középtalp az extra párnázottság miatt
  • Meta-Rocker gördülékenyebb, irányított futótechnikára ösztönző  talpfelület
  • Szélesebb talajfogás
  • 4 mm mélyen barázdált mintázat
  • Zonákban erősített gumi talpfelület a jobb kopásállóság miatt
A Hoka One One futócipők talpuk profiljában középtalpas érkezésre lettek optimalizálva. (Részletekről érdeklődjön szakeladóinknál boltjainkban.)

A cipőt megtaláljátok a Nomád boltokban és a webáruházukban.

Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik Hoka One One futócipő az ami neked való, akkor itt egy kis segítség: www.onedoor.hu/2018/01/melyik-hoka-one-one-futocipot-valaszd
Booking.com