Túrabakancs, túracipő vagy terep futócipő?

  Húsz éve túrázom, tizenöt éve egy túraboltban dolgozom, ezért a naponta felmerülő kérdéseket próbálom körüljárni. 

  Előre jelzem, hogy ez egy szubjektív bejegyzés lesz. Mindenkinek más márka, más lábbeli jött be. Én igazából a saját és részben a vásárlók tapasztalatait összegyúrva írom, amit írok. Biztos lesz aki a Meindl-re vagy a Lowa-ra esküszik és nem a Hanwag-ra. De ne szaladjunk ennyire előre.
Hanwag Tatra
Hová kell
  • Túrabakancs:
    • Magashegyi túrára Alpokba, Kárpátokba, sziklás-köves terepre.
    • Via-ferráta túrákra.
    • Nagy hátizsákos több napos túrára (camino, kéktúra ...).
    • Ha könnyen kimegy a bokád, akkor középhegységi túrára is erősen ajánlott.
    • Téli hótalpas túrára.
  • Túracipő:
    • Hazai túrákra
    • Kis hátizsákos alpesi túrára könnyű terepen.
    • Utazásra. 
    • Mindennapi viseletre.
  • Terep futócipő:
    • Futásra terepen. :)
    • Teljesítménytúrára.
Hogyan válassz
Hoka One One Mafate Speed 2
  Könnyű középhegységi terepre (erdőbe) ha nem kell nagy, nehéz hátizsákot cipelni, akkor bőven elég egy kényelmes túracipő. Ha gyorsan szeretnél haladni, akkor még jobb választás egy könnyű terep futócipő. Viszont ha több napos gyalogtúrára indulsz és a hátadon a teljes menetfelszerelésed (sátor, hálózsák, kaja ...) akkor hiába könnyű a terep, akkor is bakancsot javaslom. Fontos, hogy jól fogja a bokádat, mert a nagy súly alatt könnyebben kibicsaklik a lábad és nem lenne szerencsés ha ez az erdő közepén, távol mindenféle segítségtől történne.

Sziklás, köves alpesi környezetbe én inkább a bakancsot ajánlom. Ha egy könnyebb pár órás túrára indulsz, akkor is jobb választás a túrabakancs. A túracipő nem tartja a lábad eléggé és egyenetlen talajon nagyobb az esélye a sérülésnek. Vasalt utakra (via ferrátákra) is a bakancs a legjobb választás. Ide még jók lehetnek az úgynevezett beszálló cipők, amik ugyan nem tartják a bokát, de merevebb keményebb a talpuk és körbe gumírozzák ezeket a gyártók, amik védik a bőrt a kőtörmelékes utakon. Ezeket a cipőket arra találták ki a gyártók, hogy az alpesi sziklamászó utak beszállási pontjait meg tudják közelíteni a sziklamászó. Majd miután elkezdenek mászni, ne kelljen a nehéz bakancsukat cipelniük. A cipők úgy vannak kialakítva, hogy 1-2 nehézségű útvonalak még akár bennük is teljesíthetőek. Természetesen ha futni indulsz akkor jó a terep futócipő, de fokozottan figyelj minden lépésre. Teljesen más technikai nehézségek vannak egy ilyen útvonalon, mint a hazai ösvényeken.
Hanwag kategóriák (forrás: www.hanwag.de)
Gleccserre, magashegyi túrákra már csak a B/C, C, D kategóriájú bakancsok javasoltak. Ezek mindegyikének merev a talpa, a B/C-sek hevederes, a többi félautomata és automata hágóvasak fogadására alkalmasak. Hevederes hágóvasak gleccserre, vagy enyhébb lejtésű alpesi utakra ajánlottak, a félautomaták ugyanezekre, plusz meredekebb alpesi utakra, az automaták ugyanezekre de már jégmászásra, dry toolingra (mix mászásra) is alkalmasak. 

Mindennapi használatra, utazáshoz a legjobb választás egy könnyű, vízálló túracipő. De a legtöbb kaminós is a félcipő mellett rakja le a voksát. Mivel a 30-40 napos útjuk során nem kell magukkal cipelniük a sátrukat, ennivalójukat. A zarándokszállásokon ezekre  nincs szükségük és a hátizsákjuk is max 40 literes. Sokan a 3/4-es kicsit magasított szárú bakancsot választják. A Merrell és a Salomon gyárt ilyeneket. Páran a nehéz bakancs mellett döntenek, de olyanról is hallottam, aki szandálban járta végig a zarándokutat. Szigorúan zokniban! :)

Futáshoz erdőbe terep futócipőt ajánlok. Középhegységben, csontszáraz időben aszfalt futócipő is alkalmas, de ha van egy kis sár, akkor már nagyon megnehezíti a dolgodat. Folyamatos csúszkálás nagyon sok energiát elvesz, nem beszélve a sérülésveszélyről. Tudom vannak ellenpéldák, de én nem javaslom rossz időben a sima talpú cipőket. A Speedcross-hoz hasonló mintázatú terepcipők viszont száraz, kemény talajon okozhatnak bosszúságot. A mély barázdák és fogak akár kényelmetlenek is lehetnek, valamint a talajfogás sem a legideálisabb bennük. Persze mondhatjuk, hogy akkor minden talajra más-más futócipő kell? A legjobb válasz erre az igen, de azért a legtöbb gyártónak vannak olyan cipői, amik kis kompromisszummal mindenhol használhatóak. Pl. Hoka One One ATR sorozata.
Hoka One One Speedgoat 2
Jól tapadjon!

  Olyan bakancs nincs, ami vizes sziklán nem csúszik. A puhább talpúak(Contagrip) talán egy fokkal jobbak ilyen téren, de azok sem 100%-osak. Vannak próbálkozásai a gyártóknak. pl. a merevebb Vibram talpba apróra zúzott üvegszálas betéteket ragasztanak. Ezek télen, jégen biztosan jók, de ha sár éri már kevésbé tapadnak, illetve a kopásállósága nulla. Szóval csak hóba, jégre használhatóak. Ezek általában béleltek is. De akkor viszont jobb választás egy cipőre, bakancsra húzható csúszásgátló (Snowline). Egy túrabot hasznos lehet még ilyenkor, mert könnyebb megtartani az egyensúlyt és kettő helyett négy ponton támaszkodunk.

Vízállót vagy nem?

  Ez egy nagy dilemma. Bakancsoknál a Gore-tex-esek vagy bármilyen membránosok jó darabig bírják, de pár év intenzív használat után biztosan elszakad a külső bőr/textil és a belső textil közé varrt anyag. A GTX talán tovább bírja, de az sem örök élet. Ahol hajlik a bakancs, illetve ahol kopik (nálam a saroknál) ott idővel biztosan sérül a membrán. Azt pedig javítani nem lehet. Épp ezért én a kívül-belül bőr bakancsokra esküszöm. Ezeket waxolni, kezelni kell, hogy vízálló legyen. Mondjuk a két réteg vastag marhabőr sok mindent kibír alapból. De én ha túrázni indulok előző este mindig bekenem jó vastagon. A szellőzőképessége ezeknek nem az igazi, de a bőrös gtx-es bakancsok sem hiszem, hogy sokkal jobbak ilyen téren. Minél több a textil, annál jobb a légáteresztés, de ha puha talpú a baki, akkor gyorsan szakad a vászon aztán, pedig tényleg jól szellőzik, de víz is könnyedén bent lesz a bakancsban. Ja és ha egy membrános magas szárú lábbeli beázik, az nagyon lassan szárad ki.

Hanwag Belorado Low GTX
Túracipőben is hasonló a véleményem, viszont abban már elkoptattam pár membránost és most is egy ilyen van. Mindennapi használat ősztől tavaszig és pár könnyű túra mellett nálam 4-5 évnél tovább nem bírják.Terep futócipőnél még jobban vízállóság ellenes vagyok. Nincs olyan cipő, ami ne ázna be felülről, futókamásliban talán később, de úgy is befolyik felülről a víz. Utána jól bedunsztolódik a láb és jönnek a víz, majd a vérhólyagok. A gyöngyvásznon keresztül ugyan gyorsan befolyik a víz, de mozgás közben ki is "pumpálódik". Sokkal gyorsabban kiszárad.

Méret

  Mindig próbáld meg. Még ugyanannál a gyártónál is lehetnek eltérések modellek közt, sőt egyik évi és másik évi gyártás közt is előfordulnak furcsaságok. Ha meg tudod oldani, akkor mindig délután vagy az esti órákban próbáld a cipőt. Ekkorra már elfárad, megdagad annyira a lábad, hogy ha ilyenkor kényelmes akkor reggel is jó lesz.

Aranyszabály, hogy told előre a lábujjaidat ütközésig és ha a sarkadnál van egy ujjnyi hely, akkor az jó lesz (este elég ha szűkösen fér be az ujjad). Ha lábujjaid hozzáérnek a bakancs/cipő orrához akkor az nem jó. Nap végére megdagad a lábad, vastagabb zoknit húzol fel, illetve lejtmenetben hiába fűzöd szorosra a cipőfűzőt, akkor is előrecsúszik a lábad és hozzá fog érni a lábkörmöd a cipőhöz. Belilul, feltöri ... A túlságosan nagy sem jó! Mert akkor meg folyamatosan mozog benne a lábad és ezért töri fel a cipő a lábad, kikopik a sarka ... Szóval érdemes átgondolni a választást. Egy nem eléggé átgondolt döntés, sok bosszúsághoz vezethet. Egy jó választásnál, pedig hosszú távon megtérül a bele fektetett idő.

Új bakancs, cipő esetén mindig legyen nálad leukoplaszt. Sokszor előre leragasztom a sarkam, de ha érzed, hogy gond lesz vagy ha már az van, akkor is érdemes minél hamarabb leragasztani a lábat. Jól tapad, nem csúszik el. Nekem bevált.

Márkák

Hazánkban ismert és elterjedt márkákat próbálom pár mondatban összefoglalni.

Német gyártók:
  • Hanwag: Több mint 90 éve gyárt kiváló minőségű túrabakancsokat, túracipőket a Vierkirchen-i cég.
  • Meindl: Tradicionális bajor cég, szerintem nem kell bemutatni senkinek. Bakancsok, cipők túrázóknak, vadászoknak, hegymászóknak...
  • Lowa: A harmadik nagy német túrabakancs gyártó. Ő palettájuk még sziklamászócipőt is tartalmaz.
  • Salewa: Extra vagány túra és hegymászó bakancsok, valamint beszálló cipők.
  • Vaude: A Tettnang-i cég nem a cipőiről, bakancsairól híres, de azért van pár modellje.
  • Jack Wolfskin: Szinte minden outdoor sporthoz gyárt lábbelit. 
  • Adidas: Magyarországon csak a sport vonal ismert, de nagyon nagy választékuk van az outdoor cipők terén is.

Amerikai márkák:
Merrell háromnegyedes túrabakancs
  • Salomon: Leginkább a futócipőkről ismert hazánkban, de komoly kínálata van a túrabakancsok között is, sőt zárt vízi cipői is pofásak.
  • The North Face: Bakancstól a szandálig, a nőitől a gyerekig minden megtalálható a méltán népszerű amerikai márka szortimentjében.
  • Merrell: Mezítlábas terep futócipők, túrabakancsok/cipők és szandálok.
  • Columbia: Divatos túracipők, szandálok mellett pár éve felvásárolta a Montrail márkát, ezzel belépett a terepfutás világába. Kb innentől a főszponzora az UTMB-nek is.
  • Hoka One One:Nagy csillapítású terepfutó cipők, mellett egy-két túrabakancsi is megtalálható a kínálatukban. Bővebben itt!
  • Teva: A márka összeforrt a kényelmes és strapabíró szandálok fogalmával. De emellett szuper túracipőket és bakancsokat is gyárt.
  • Keen: Hazánkban a zárt orrú szandáljai és a széles lábfejű kaptafája miatt vált ismerté. De csúcsszuper félcipőket és bakancsokat is gyárt, azok is a széles lábfejű túrázók kedvencei.
  • Arc'teryx: A Vancouver-i születésű outdoor márka talán a legtöbb innovációval rukkolt elő az elmúlt évtizedben. A magas minőségű termékei közt pár éve megjelentek a terepfutócipők és a túrabakancsok.
  • Fiveten: Én csak most tudtam meg, hogy az Adidas felvásárolta a márkát. Leginkább a sziklamászó cipő miatt ismert itthon, de túracipő vonalon is mozognak.

Olasz cégek:
Olang Tarvisio Tex túrabakancs
  • La Sportiva: A kilencvenes évek vége, az ezredforduló felé már kaphatóak voltak a Mountex-ben az ikonikus Tibet bakancsok a La Sportivától. Mi is rengeteget eladtunk belőle anno. Elnyűhetetlenek voltak. Sajnos ez a modell már nincs a palettán. De a kiváló minőségű terepfutócipőkben, a magashegyi túrabakancsokban és túracipőkben sem fogtok csalódni. Nem beszélve a sziklamászó cipőkről.
  • Garmont: 2005-ben vettem magamnak egy Garmont Eclipse GTX túracipőt. Az egyik legkényelmesebb cipőm volt. Könnyű túracipőktől a D-s magashegyi bakancsokig mindent gyárt a márka.
  • Olang: Az észak-olasz márka hazánkban igencsak népszerű. Középhegységi körülmények közé tökéletes választás. Strapabíróságban felveszi a versenyt a legnagyobb márkákkal, a komfort fokozatban még van hová fejlődnie. De ez is természetesen szubjektív, mert tudok olyan túrázót, aki 3 kaminót is végigjárt egy Olang Pieve túracipőben. Szokták mondani, hogy a BMW-t sem lehet összehasonlítani a Suzuki-val. Pedig mindkettő autó.
  • Aku: Túrabakancsok, túracipők a Mátrától a Himalájáig. Korábban nagyobb kínálatban volt Magyarországon.
  • Asolo: Sajnos erre a márkára is igaz, hogy egy évtizeddel előtt sokkal nagyobb választékban volt kapható az országban. Nagyon kényelmes bakancsai vannak a márkának.
  • Scarpa: Terepfutás, túrázás, sziklamászás ... Csak elvétve található a boltok polcain.
  • Trezeta: A legkevesebb információm erről az olasz márkáról van. A honlapjuk alapján a túra vonalon mozognak.

Egyéb:
  • Millet:A francia márka a hegymászó bakancsokról, beszállócipőkről és felszerelésekről lett ismert, de mára már ők is beléptek a terepfutó piacra.
  • Lafuma: Jó minőségű, könnyű trekking bakancsok és cipők. Francia márka, de egyes termékek itt Magyarországon készülnek.
  • Mammut: A svájci óriás korábban próbálkozott a terepfutó cipőkkel, de most inkább a túra és hegymászó vonal, amiben erősek.
  • Boreal:A hegymászó és sziklamászó vonal már a 90-es évek végén betört hazánkba, sajnos most nincs forgalmazója az országban, pedig azóta már a terepfutó cipőket is elkezdett gyártani a spanyol cég.
  • Dynafit: 1950-ben alapított osztrák cég a téli sportok terén lett ismert, majd 2012-ben tört be a terepfutó cipők piacára.
  • Alpina: A szlovén márka ugyancsak a sí vonalról ismert, de a délszláv országokban már évek óta sokan használják a túracipőiket, bakancsaikat.
  • Mauna:Több cipőgyár van Magyarországon, de tudtommal csak a nagymarosi Mauna gyárt saját név alatt túracipőket és bakancsokat.
Biztosan kihagytam jó pár márkát, ha megírod kommentben, akkor kiegészítem a listát.

Szandál
Teva szandálok
Sokan keresnek túraszandálokat. Ami szerintem nem a legjobb kifejezés. Mivel ezek nem tartják a bokát, de a nagyobb gond, hogy a nyitottsága miatt állandóan be fognak jutni a talpunkhoz kisebb-nagyobb kövek, fadarabok... Amik miatt folyton meg kell állni. A nyitott orrúakba könnyen be és kimennek, a zártakba nehezebben mennek be, de viszont sokkal nehezebben is jönnek ki. Sok esetben csak ha levesszük azt. A vékony hevederes szandálok nem igazán kényelmesek, hosszabb sétákon, a vastagabbak már sokkal jobbak. A textil hevederek mindent kibírnak, könnyen tisztíthatóak, a bőrösekre vigyázni kell, hogy ne érje víz és emiatt sokkal nehezebb is tisztán tartani. Sok gyártó reklámozza, hogy antibakteriális a szandi, de én még nem találkoztam olyannal, amire ne lett volna panasz. :)

Hasznos kiegészítők

  • Kényelmes zokni: gyapjú vagy valamilyen technikai anyagú. Semmiképpen nem pamut.
  • Kamásli (lábszárvédő): Védi a bakancsot a beázástól, nem megy be a kavics a cipőbe és még sorolhatnám a jobbnál jobb funkcióit. 
  • Túrabot: Leveszi a terhet az ízületeidről, segít megtartani az egyensúlyod necces helyzetekben.
  • Csúszásgátló: Cipőre, bakancsra húzható jégre, hóba tökéletesen használható, akár futásra, akár túrára. 
  • Waxok, impregnálószerek: Bőr bakancsot waxolni a legjobb akár méhviasz alapú szerrel, akár marhafaggyúval vagy fókazsírral. GTX-es bakancsra, cipőre inkább a pumpás vagy hajtógázas impregnálószereket ajánlom, mert azok nem zárják le a bőrt, valamennyire tudnak szellőzni. 
  • Leukoplaszt: Vízhólyagra, kidörzsölésre, de akár javításra is alkalmas.

Összegzés

  Sajnos azt kell írjam, hogy aktív túrázónak a bakancs és a túracipő is kell. Ha mellette szeretsz futni az erdőben, akkor a terep futócipőt sem úszod meg. :) De az a jó, hogy ezeket a lábbeliket akár hétköznapi használatra is befoghatod. Ha jól választasz, akkor kényelemben és tartósságban sem fogsz csalódni. Bakancsot magas hegyre, több napos hátizsákos túrára vagy télre. Túracipőt könnyű túrákra, hétköznapi viseletre, terep futócipőt erdőbe, nehéz (saras, köves) terepre és teljesítménytúrára. Szandál könnyű sétákra, utazáshoz, hétköznapi nyári viseletre.

Én a Hanwag mellett tettem le a voksomat. 2005-ben egy Yukonnal kezdtem, majd 2012-óta egy Tatra-t használok. Tavaly átesett egy talpcserén, előtte és azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Túracipőben Garmont volt a legkényelmesebb, de a TNF és a jelenlegi Hanwag is nagyon tuti. Futócipőben pedig én már több mint 5 éve Hoka One One-t használok. Itt a tesztek közt többről is olvashattok. Szandálban pedig Tevát hordok 15 éve, ennyi idő alatt a másodikat használom. 8-10 szezont egy simán kibír.
Booking.com