Hoka One One Speedgoat 2 teszt

  Eddig mindegyik Hoka One One cipőmről írtam tesztet, ezért nem maradhat ki a Speedgoat 2 sem. Az elsővel felemásak voltak a tapasztalataim, erről itt olvashattok. De nézzük a második generáció, hogy teljesített.
Hoka One One Speedgoat 2 1100 km megtétele után

  Az első generációs Speedgoatot inkább rövidebb távokra ajánlottam, nekem a talpa elég gyorsan, főleg a sarokrészen megadta magát. Ezután egyből nem mertem bevállalni a 2-est, ezért egy Mafate Speed 2-re esett a választásom. Ami messzemenőkig bevált, még a mai napig futok benne.
Talajfogás
Ősszel viszont úgy alakult, hogy sikerült egy Speedgoat 2-höz hozzájutnom. Régen volt ilyen, hogy egyszerre több cipőt tudok koptatni, de szerencsére most így alakult. Novembertől a mai napig 1100 kilométert tettem bele. Ez annak is köszönhető, hogy a Mafate mellett egy hónapja már egy Stinson-t is használok. :)
Time to fly
Nyolc hónap tapasztalatait próbálom most összeírni nektek. Remélem fogok tudni segíteni ha gondolkozol a cipő vásárlásán. Idén még meg tudod vásárolni, úgy nézz ki, hogy jövőre megújítja a gyártó.
Jakab-hegyen
Külsőre szerintem az egyik legszebb Hoka One One cipő, ami ha nekem nem is elsőrendű szempont, de régebben sokan leszólták emiatt a Hokákat. Mára ezen a téren sokat javult a helyzet.
Talp

Tapasztalatok
  • Talp: Talán a legjobb csillapítású cipőm, a Rapa Nuihoz lehetne hasonlítani. Puha talp, kényelmes talajfogás és mindez az érzés mit sem változott 8 hónap és 1100 km után sem.
    Vibram Megagrip
    A vibram megagrip kopófelület tartóssága sokkal jobb az előzőekhez képest. Lehet észrevenni kopást a saroknál és a lábujjaknál, de ez annak a kevés aszfaltnak köszönhető, ami a futásaim eleje és vége. Ugyan a mintázata/barázdái jóval kisebbek mint az egyes változatnak vagy a Mafate Speed-nek, de ennek ellenére meglepő módon jól tart még saras környezetben is.
    1100 km után
  • Felsőrész: A leggyengébb pontja. Sajnos erről kevés jót tudok írni. A képeken talán látszik az állapota, én simán használom még jó darabig, de a gyöngyvászon jó ideje teljesen lyukas.
    Felsőrész
    Kezdjük az elején. 2-300 km táján mindkét cipő mindkét oldalán a laminálások közt kilyukadt az anyag. Nem teljesen, mivel két rétegű, de a külső anyag mind a 4 helyen szinte egyszerre fáradt el. Olvasgattam a fórumokat és láttam, hogy ez sajnos egy típus hiba szinte mindegyik cipőnél előjött ez a jelenség (hozzáteszem az idei SG 2-ök már máshogy vannak laminálva, talán tartósabbak is).
    Speedgoat 2 oldala
    Jó darabig semmi változás, az alsó réteg tényleg tartott. De nem örökké. :( 7-800 kilométernél szép sorban, előbb kívül, majd belül is kilyukadt és a gumírozott rész is szakadt a talpig. Pár hete pedig a orrán kezdett a külső rész elválni. Tudom ez nem a legjobb/legmeggyőzőbb írás, de nem írhatom, hogy minden milyen szuper, ha ez a valós helyzet. Viszont még mindig használom, sőt szerintem még egyszer ennyi kilométert kibír, csak esztétikailag nem túl szép. Szélességre szerintem kicsit szélesebb mint az első volt, de ha nagyon széles a lábad, akkor nem ajánlom ezt a modellt.
    Cipőfűző
    A rugalmas cipőfűzők nagyon jók, nem kell dupla csomóra kötni, jól tart és nem kötődik ki. A régebbi hokák gyorsfűzőit sokan nem szerették, de nekem azok is bejöttek. Viszont ez a cipőfűző zseniális.
  • Belsőrész és talpbetét: Sokan nem tartják fontosnak, de hosszabb távú futásoknál az egyik legfontosabb dolog.
    Sarok
    A szokásos sarokkopás itt sem maradt el, de az nem a cipő, hanem a lábam hibája. A sarokrész alacsonyabb építésű, mint az eddigi terepes hokáim voltak. Ez már az első futáson feltűnt. Különösebben nem zavart, de furcsa volt. Rövidebb futásokra használom, egy 50 km-es van benne. Feltörni nem törte fel a lábam, de ezeken a távokon általában nem szokott ilyen problémám lenni. A Mátra 115-ön valószínű ebben is lettek volna vízhólyagjaim.
    A talpbetétről nem készült külön kép
    Az Ortholite talpbetét kifogástalan minőségű, 8 hónap és jó pár megázás után is teljesen egyben van és ugyanolyan kényelmes mint az első futás alkalmával.
    Talajfogás
Pozitívum:
  • Vibram talp kopás állósága
  • Csillapítás
  • Gyors száradás
  • Jó szellőzés
  • Rugalmas cipőfűző
Negatívum:
  • Felsőrész tartóssága
Suhanok
Összegzés: Extra kényelem és közepes tartósság. Ajánlom azoknak akinek fontos a csillapítás, versenyekre, nehéz technikás terepekre akár hosszabb távokra is, de meggyőződésem, hogy a rövid pörgős, hegyi futásokra tervezték. Mindig leírom ide, hogy mi lesz a következő. Most ez másképp alakult, mert már használatban van a Stinson ATR 4, úgyhogy belerakok még pár száz kilométert és arról is olvashattok.



Hoka One One Speedgoat 2  Nomád leírása:

Hoka One One Speedgoat 2 (Forrás: www.hokaoneone.eu)

Hoka One One Speedgoat legújabb második generációs változata. A tervezésben Karl Melzter, több 100 mérföldes terep ultra leggyorsabb teljesítője is részt vett. Az átformált felsőrész a még több laminált résznek köszönhetően még ellenállóbb, strapabíróbb lett. Az 5 mm mély barázdák, a Vibram® Megagrip anyag pedig a gyors és pontos talajfogást garantálja. Szélesebb középtalp és a megszokott Hoka párnázottság pedig stabil talajfogást eredményez.

Agresszív terepre tervezték, gyors és masszív cipő, mindemellett kellő párnázottságot biztosít. A talpanyag rugalmassága elnyeli a terep egyenetlenségeit, reszponzív és dinamikus, nem hogy lassítva, de lendületbe hozva a futót. Tempós rövid futásoktól az egészen hosszú terep ultrákig nagy segítségedre lesz, ha emellett teszed le a voksod.
  • Technikás, nehéz terepre tervezve
  • 27,5 mm vastag a lábfej alatt
  • 32 mm vastag a sarok alatt
  • 4,5 mm talpív esés (drop)
  • 278 gramm (42 ⅔.os méret)
  • Jól szellőző Mesh hálós felsőrész
  • Laminált erősítések az orrán, oldalán a nagyobb  strapabíróság miatt
  • 3D oldalsó és sarok merevítés
  • Ortholite talpbetét
  • CMEVA középtalp a megszokott Hoka kényelem véget
  • Széles középtalp mely garantálja a stabil talajfogást még egyenetlen terepen is
  • Meta-Rocker gördülékenyebb, irányított futótechnikára ösztönző  talpfelület
  • 5 mm mélyen barázdált Vibram® Megagrip mintázat még saras körülmények közt is jól tart, nem csúszik
Tapasztalataink alapján a megszokott Hoka méretnél 2/3-ad számmal
nagyobbat rendelj, mert körülbelül ez lesz a megfelelő számodra.
A Hoka One One futócipők talpuk profiljában középtalpas érkezésre lettek optimalizálva. (Részletekről érdeklődjön szakeladóinknál boltjainkban.)

A cipőt megtaláljátok a Nomád boltokban és a webáruházukban
Repülőfázis
Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik Hoka One One futócipő az ami neked való, akkor itt egy kis segítség: www.onedoor.hu/2018/01/melyik-hoka-one-one-futocipot-valaszd
Booking.com