Medvehagyma

  Pécsre kerülésemkor találkoztam először a medvehagymával. Azóta nagy barátságban vagyunk, gondoltam írok pár sort róla.
Medvehagymás erdő
  • Mi fán terem a medvehagyma? 
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma)
Medvehagyma (Allium ursinum)
  • Mikor érik?
Kora tavasszal, enyhe teleken már februárban is megjelennek a hajtásai. Ilyenkor még vékony kis zsenge levelei vannak, amik áprilisra 20-25 cm hosszúra is megnőnek. Április-május környékén a bimbóiból hófehér virágok hajtanak ki. Gyűjtését érdemes virágzása előtt tervezni.
  • Hol szedjük?
Hazánkban Dunántúl hegységeiben fordul elő, azon belül is a Mecsek a legismertebb élőhelye. Található még a Villányi-hegységben, Zselicben, Gerecsében vagy épp a Bakonyban is. Védett területeken mint például a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, valamint a Pécsi Parkerdő területén tilos a medvehagyma szedése, még saját részre is! Azokon kívül naponta 2 kg/fő/nap gyűjthető. 
Védett területek a Mecsekben (forrás: http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm)
Védett területeken engedéllyel lehet, erre vonatkozó információk pedig ebben a pdf dokumentumban olvashatóak. A Mecsekerdő tájékoztatása a gyűjtésről. A lenti térképbe nagyítva is láthatóak a védett (zöld) és a fokozottan védett (piros) területek a Mecsekerdő Zrt területén.


  • Mire figyeljünk szedéskor?
 Csak a növény levelét szedjük! Egy tőről ne szedjünk le minden levelet! Ha kihúzzuk a gyökerét vagy a teljes növényt begyűjtjük, akkor elpusztul a hagyma! Sokszor látok olyan területeket ahol teljesen lelegelik a növényt, ezt nem szabad! Gondoljunk az utánpótlásra, a természet mérhetetlen kizsákmányolása senkinek sem jó! Ha ilyen méreteket ölt a gyűjtés, hamarosan a hóvirághoz hasonlóan védett lesz a medvehagyma is. Két növény van amivel könnyen összetéveszthető! Ezekre nagyon figyeljünk, mert mindkét növény levele mérgező! Az egyik a kontyvirág, bár neki a levél formája teljesen eltér a medvehagymáétól, de közvetlen a medvehagyma mellett, között előfordul és ha nem figyelünk oda akkor könnyen letéphetjük azt is. A másik a gyöngyvirág, ennek levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak, virágai pedig nem a szár csúcsán helyezkednek el. Ha bizonytalanok vagyunk akkor hagyatkozzunk a szaglásunkra, a medvehagyma erős fokhagyma illatot áraszt!
Virágzó medvehagymák közt
  • Mire jó?
 Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma)
  • Érdekességek! 
 Felhasználása sokrétű frissen salátának vagy szendvicsekbe, de akár főzhetünk belőle krémlevest vagy ízesíthetjük vele ételeinket. Sokan előszeretettel használják tésztákhoz pestonak, pogácsába, kenyérbe keverve is kiváló alapanyag.
Idén Orfűn április 9-10-én rendezik meg a nyolcadik Medvehagyma fesztivált. Itt minden az erdei csemegéről szól, érdemes ilyenkor kilátogatni az orfűi Kemencés udvarba.
Booking.com